Dieta dumneavoastră conține o listă completă de alimente interzise cu conținut ridicat de glucoză, precum și reguli dietetice generale și remedii populare care îi reduc efectiv nivelul din sânge.
Odată cu diabetul, precum și cu alte afecțiuni ale sistemului cardiovascular și ale tractului gastro-intestinal, respectarea unei anumite diete este o parte esențială a întregii terapii, normalizând nivelurile ridicate de zahăr și, uneori, permițându-vă chiar să nu luați medicamente.
Cu toate acestea, persoanele care se confruntă cu o astfel de problemă pentru prima dată au adesea o întrebare: ce se poate și ce nu se poate mânca. De aceea, astăzi am decis să înțelegem în detaliu și să vorbim despre produsele care scad glicemia: veți găsi o listă și materiale auxiliare mai jos.
Rezumat
Ingrediente nutriționale interzise pentru diabet
Înainte de a putea reduce efectiv nivelurile de glucoză, trebuie să știți ce ingrediente ar trebui abandonate complet de o persoană care decide să respecte o dietă.
Desigur, în primul rând, toate componentele meniului care conțin zahăr sunt excluse din dieta zilnică: zahăr pur , miere, dulciuri, etc.
De asemenea, este recomandat să nu mai mâncați produse de panificație și făină, produse de patiserie, sucuri carbogazoase, fructe uscate (curmale, smochine, stafide etc.) și cele mai dulci fructe (banane, ananas, kaki, struguriși căpșuni). De asemenea, ar trebui să renunțați la sosurile cumpărate, ketchup-urile și alimentele murate – fiecare dintre ele conține mult mai mult zahăr decât pare la prima vedere!
Ar trebui să renunțați la carnea afumată, conserve, cârnații și pateurile comerciale – aceste componente ale dietei nu au aproape niciun beneficiu pentru organism, în timp ce conțin multă sare, zahăr și alți conservanți.
Un alt tip care ar trebui exclus parțial sau complet sunt cerealele cu un indice glicemic ridicat. Acestea includ orezul alb, pastele și grișul.
Cu prudență și doar puțin, ar trebui să folosiți legume cu amidon: cartofi, sfeclă, morcovi, leguminoase.
De asemenea, ar trebui să vă limitați aportul de produse de origine animală bogate în grăsimi saturate. Acestea includ carnea și peștele gras, caviarul, untul și alte produse lactate grase – smântână cu un conținut de grăsime mai mare de 20%, majoritatea brânzeturilor.
Alimente care scad glicemia
Dieta zilnică a unei persoane care urmează o dietă ar trebui să fie formată din alimente cu un indice glicemic care nu depășește 55 de unități. Consumul de astfel de alimente va normaliza nivelul zahărului. Această măsură servește ca un factor de descurajare pentru a preveni saltul de zahăr.
Așadar, să ne uităm mai precis, ce alimente ar trebui consumate zilnic pentru scăderea zahărului din sânge?
- Carne slabă (pui, curcan, carne slabă de vită, iepure).
- Pește și fructe de mare: midii, creveți, calamari, precum și soiuri cu conținut scăzut de grăsimi de pești de râu (știucă, dorată).
- Legume verzi: castraveți, broccoli, spanac, țelină, sparanghel, diverse tipuri de varză.
- Alte legume: roșii, ridichi, ardei grași și anghinare, morcovi și dovleac.Este important să mâncați numai alimente neprelucrate termic!
- Fructe: citrice (lămâi, grapefruit), kiwi, rodie, mere, fructe de pă
- Cereale cu un indice glicemic scăzut: orez brun, fulgi de ovăz sau ovăz integral, porumb, hrișcă, fasole, linte.
- Grăsimi vegetale:măsline , dovleac, muștar, susan, uleiuri de cocos. Un substitut demn pentru unt este avocado.
- Condimente: usturoi, ierburi uscate (busuioc, mărar, pătrunjel, coriandru), ghimbir, piper, muștar. Este recomandat să folosiți ulei de măsline și suc de lămâie ca dressing pentru salată.
Cele mai utile băuturi sunt ceaiul verde, apa pură, cafeaua fără lapte și (desigur!) zahăr. Puteți bea sucuri neindulcite făcute de dvs., de exemplu, din mere, grapefruit, roșii și alte legume și fructe. Acestea trebuie diluate cu apă în proporții egale.
Ce alte alimente scad glicemia? Pentru claritate, vă prezentăm cel mai complet tabel de alimente cu un indice glicemic scăzut.
Fructe
Nume | Index glicemic |
Caisă | 35 |
Avocado | 10 |
Gutui | 35 |
portocale | 35 |
Banana (necoapte) | 35 |
Grapefruit | 25 |
Pară | 30 |
Clementina | 30 |
Nucă de cocos | 35 |
Lămâie | 20 |
Zmeura | 25 |
Mandarine | 30 |
Piersică | 35 |
Prună | 35 |
Coacăze negre | 15 |
coacăze roși | 25 |
cireașe | 20 |
Coacăze | 25 |
măr | 35 |
Legume
Nume | Index glicemic |
Anghinare | 20 |
Vânătă | 20 |
Brocoli | 15 |
Mazăre proaspătă | 15 |
Mazăre uscată | 25 |
Dovlecel | 15 |
varza alba | 15 |
varză de Bruxelles | 15 |
Conopidă | 15 |
Porumb | 35 |
Praz | 15 |
Morcovi (cruzi) | 20 |
Castravete | 15 |
ardei gras | 15 |
Tomate (proaspete) | 30 |
Rubarbă | 15 |
Ridiche | 15 |
Salată verde (orice fel) | 15 |
Țelină | 15 |
Sparanghel | 15 |
Fasole | 30 |
Usturoi | 30 |
Lintea | 25 |
Spanac | 15 |
Măcriș | 15 |
Nuci și cereale
Nume | Index glicemic |
Arahide | 15 |
Nuci | 15 |
Acaju | 25 |
Migdală | 35 |
seminte de susan | 35 |
Seminte de in | 35 |
Seminte de mac | 15 |
Seminte de floarea soarelui | 35 |
Semințe de dovleac | 25 |
Fistic | 15 |
Alune | 25 |
Grâu încolțit | 15 |
Porumb | 35 |
Produse alternative din făină
Nume | Index glicemic |
Pastele de grâu dur | 35 |
Drojdie | 35 |
Făină de năut | 35 |
Făină de alune | 20 |
Făină de cocs | 35 |
Faina de migdale | 20 |
Făină de soia | 25 |
Brânză și produse lactate
Nume | Index glicemic |
Brânză | 0 |
Chefir | 15 |
Lapte | 30 |
Laptele condensat fără zahăr | 30 |
Lapte praf | 30 |
Mozzarella | 0 |
Ricotta | 0 |
Cheddar | 0 |
Brânză de vacă | 30 |
Produse din carne și pește
Nume | Index glicemic |
Carne alba | 0 |
Pește (aproape toate soiurile) | 0 |
Crustacee | 5 |
Fructe de mare | 0 |
Băuturi
Nume | Index glicemic |
Cafea | 0 |
Ceai | 0 |
Vin | 0 |
Șampanie (brut, extra brut) | 0 |
Alcool | 0 |
Suc de roșii | 35 |
Lapte de migdale | 30 |
Lapte de ovăz | 30 |
Lapte de soia | 30 |
Cu toate acestea, experții nu recomandă reducerea drastică și extrem de rapidă a nivelului de glucoză. Într-un fel sau altul, acest lucru poate duce la tulburări grave în organism, deci totul trebuie făcut treptat.
Pentru început, trebuie doar să eliminați din dietă ingredientele interzise și să includeți treptat produsele permise corecte în locul lor.
De exemplu, cel mai ușor loc de început este eliminarea zahărului pur și a produselor coapte din dietă, înlocuirea acestora cu fructe și fructe de pădure sănătoase cu un indice glicemic scăzut.
Apoi, puteți include în dieta zilnică, să zicem, la prânz, o porție mare de salată sănătoasă de legume verzi, cu un sos de ulei de măsline, suc de lămâie și semințe de in. Și numai atunci poți strânge restul punctelor.