Ulei de in- beneficii, efecte secundare și contraindicații

Ionel Asandulescu

Ulei De In

De mii de ani, oamenii au folosit în mod activ ulei de semințe de in în scopuri terapeutice, deoarece acest produs aduce multe beneficii organismului nostru. Producătorii îl extrag din semințe de in.

În plus față de industria medicală, uleiul de semințe de in este utilizat si la gătit.

În acest articol, vom descrie proprietățile benefice ale uleiului de semințe de in. Mai exact, vom explica cum poate reduce nivelul colesterolului, poate trata problemele pielii și reduce inflamația .

Vom vorbi, de asemenea, despre riscurile potențiale ale utilizării uleiului de in.

Ce este uleiul de in

Uleiul de in este fabricat din semințe de in coapte care sunt presurizate pentru a extrage conținutul lor, adică uleiul însuși.

Pe piața comercială, uleiul de semințe de in este vândut sub formă de capsule sau lichid. Conține un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa linolenic (ALA).

Organismul folosește acidul alfa-linolenic găsit în semințele de in și îl transformă în cantități mici de alți acizi grași, inclusiv acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA).

Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea fizică și emoțională a unei persoane.

Uleiul de in nu conține substanțele nutritive găsite în semințele de in întregi. De exemplu, cereale contin fibre, magneziu și vitamine B .

Beneficiile uleiului de in

În ciuda faptului că oamenii de știință au studiat semințele de in mai mult decât uleiul obținut din acestea, unele studii au produs rezultate promițătoare.

Mai jos sunt potențialele beneficii ale uleiului din semințe de in.

Reducerea nivelului de colesterol

La fel ca semințele de in, uleiul de semințe de in poate reduce nivelul colesterolului. ALA găsit în semințe este capabil să reducă concentrația lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) sau a colesterolului „rău”.

Într-un studiu din 2015, oamenii de știință japonezi au dat la cincisprezece oameni, fie semințe de in, fie ulei de porumb la ora prânzului.

Nivelurile de colesterol ale participanților la studiu au fost măsurate de două ori: prima dată la începutul experimentului, a doua – după 12 săptămâni.

Voluntarii care au consumat ulei de porumb nu au prezentat modificări ale nivelului de colesterol, iar cei care au consumat ulei de semințe de in au avut reduceri semnificative ale nivelului LDL în decurs de 12 săptămâni.

Combate cancerul

Uleiul de in poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. În timp ce această legătură necesită mai multe cercetări, unele studii pe animale s-au dovedit a fi destul de încurajatoare.

Un studiu din 2017 realizat de oameni de știință americani a arătat că șoarecii cu tumori în plămâni după consumul semințelor de in au avut mai puține tumori în comparație cu un alt grup de control al șoarecilor.

Oamenii de știință au studiat, de asemenea, efectele semințelor de in și ale uleiului de semințe de in asupra altor tipuri de cancer.

Potrivit unei analize științifice publicate de oamenii de știință portughezi în 2018, acizii grași din uleiul de semințe de in pot micșora și inhiba tumorile mamare și pot cauza moartea celulelor canceroase.

Tratamentul dermatitei atopice

Uleiul de semințe de in are grija de sănătatea pielii și a părului. De exemplu, poate ameliora simptomele dermatitei atopice. Dermatita atopică este un tip de eczemă, o afecțiune pe termen lung care provoacă roșeață și mâncărime ale pielii.

Ca parte a unuia dintre studii, oamenii de știință americani și-au propus să studieze efectul uleiului de semințe de in asupra dermatitei la șoareci. După trei săptămâni de hrănire, animalele au experimentat o reducere a simptomelor dermatitei, cum ar fi roșeață, umflături și mâncărime.

Reducerea riscului de diabet

De asemenea, s-a demonstrat că uleiul de in reduce riscul de diabet. În 2015, revista de științe medicale, o publicație științifică autorizată, a publicat o recenzie a mai multor studii în care oamenii de știință au analizat efectele uleiului de semințe de in asupra persoanelor cu diabet.

Unul dintre aceste studii a implicat 25 de pacienți cu prediabet. Grupul de studiu a inclus doar femeile care trec prin menopauză și bărbații obezi. Toți au consumat zilnic 13 sau 26 de grame de semințe de in timp de 12 săptămâni.

După trei luni, acei voluntari care au luat 13 grame de semințe de in au avut nivelul zahărului din sânge scazut. Dar la persoanele care au luat doza crescută, nu s-au înregistrat modificări.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce porția crescută de semințe de in nu a îmbunătățit sănătatea subiecților. În timp ce uleiul de semințe de in poate aduce beneficii persoanelor cu prediabet, acest efect necesită mai multe cercetări.

Reducerea inflamației

Un studiu publicat în 2016 de un grup de cercetători chinezi a indicat faptul că semințele de in și derivații acestora reduc circulația proteinei C reactive, care este un marker al inflamației. Cu toate acestea, astfel de rezultate au fost înregistrate numai la persoanele obeze mature.

Contraindicatii ale uleiului de in

În general, medicii consideră că consumul de ulei de semințe de in în cantități limitate nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Cu toate acestea, sunt posibile efecte secundare minore. Se pot manifesta în funcție de doză și de reacția individuală a corpului. Aceste efecte includ următoarele:

  • formarea gazelor;
  • balonare;
  • diaree.

Știința nu este încă pregătită să explice dacă este sigur să consumați ulei de semințe de in pentru femeile gravide și mamele care alăptează.

Pentru persoanele care intenționează să utilizeze ulei de semințe de in pentru tratarea afecțiunilor medicale specifice, cel mai bine este să verificați mai întâi acest pas cu medicul dumneavoastră. Specialistul va oferi sfaturi profesionale cu privire la posibila interacțiune a uleiului de semințe de in cu medicamentele luate și va vorbi despre efectul acestui remediu asupra altor metode de tratament.

Uneori, medicii vă recomandă să nu mai luați semințe de in cu câteva săptămâni înainte de operație.

Lasă un comentariu