Hipertensiunea arterială este o problemă medicală gravă care afectează aproximativ unul din trei adulți din țările dezvoltate. Destul de des, nu prezintă simptome, dar crește semnificativ riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Medicamentele concepute pentru scăderea tensiunii arteriale au o serie de efecte secundare, motiv pentru care oamenii apelează tot mai mult la remedii naturale eficiente, cum ar fi usturoiul. În acest articol, vom explica dacă usturoiul este un remediu sigur și eficient pentru scăderea tensiunii arteriale și, de asemenea, vom vorbi despre metodele de utilizare a usturoiului în acest scop.
Rezumat
Cum afectează usturoiul tensiunea arterială
Usturoiul este o plantă care a fost folosită pentru a combate tensiunea arterială marite din cele mai vechi timpuri.
Un studiu australian publicat în 2020 de Journal of Experimental and Therapeutic Medicine a arătat că usturoiul poate fi într-adevăr un remediu eficient pentru hipertensiune. Mai mult, această lucrare științifică a arătat că eficacitatea sa este comparabilă cu cea a medicamentelor utilizate în mod tradițional pentru scăderea tensiunii arteriale. În același timp, autorii studiului au subliniat că, comparativ cu astfel de agenți, usturoiul provoacă mult mai puține efecte secundare.
O analiză științifică a unei echipe internaționale de oameni de știință publicată în 2015 de editura Elsevier a arătat că suplimentele de usturoi pot reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică (adică prima și a doua cifră citite la măsurarea tensiunii arteriale) cu 6,7 și 4,8 milimetri de mercur (mmHg), respectiv. Acestea fiind spuse, examinatorii au menționat, de asemenea, că usturoiul nu provoacă efecte secundare grave.
În studiile analizate pentru această revizuire, participanții au luat zilnic 188 până la 2.400 miligrame (mg) de pudră de usturoi sau extract de usturoi în vârstă timp de 8-12 săptămâni.
Alte câteva recenzii recente au confirmat astfel de rezultate. Mulți dintre ei au arătat că, după un aport zilnic de 600 până la 2400 mg de usturoi pulbere timp de 8-24 săptămâni, tensiunea arterială a subiecților a scăzut cu 2,5-11,2 mm Hg. Artă.
De asemenea, este important să rețineți că, deși efectul usturoiului asupra tensiunii arteriale este universal, acesta pare a fi mai bun la pacienții hipertensivi în comparație cu persoanele care nu au probleme cu tensiunea arterială.
Cum funcționează usturoiul?
Principalul compus activ din usturoi este alicina. Se crede că el este responsabil pentru scăderea tensiunii arteriale.
Cercetările efectuate de oamenii de știință australieni și japonezi în 2014 și, respectiv, 2020, au arătat că alicina poate suprima producția de angiotensină II, o substanță care poate crește tensiunea arterială prin îngustarea sau restrângerea vaselor de sânge.
Prin prevenirea producerii de angiotensină II, alicina poate ajuta fluxul sanguin prin vase mai ușor, ceea ce la rândul său scade tensiunea arterială. De asemenea, potrivit unui studiu al unei echipe internaționale de oameni de știință, publicat în 2014 de editura Elsevier, alicina poate crește producția de hidrogen sulfurat și oxid nitric, două substanțe care joacă un rol cheie în reglarea nivelului tensiunii arteriale.
Mai mult, experții consideră că proprietățile antiinflamatoare și antioxidante ale usturoiului pot fi, de asemenea, legate de capacitatea produsului de a preveni episoadele de tensiune arterială crescută.
Este sigur sa folosiți usturoiul pentru hipertensiune
De cinci mii de ani, omenirea a folosit usturoiul pentru a trata o mare varietate de boli.
Până în prezent, majoritatea studiilor efectuate au confirmat siguranța acestui produs. Experții includ respirația urât mirositoare, gustul amar și mirosul corporal printre efectele sale secundare obișnuite.
Nu de multe ori oamenii se confruntă cu gaze, stomac deranjat și dureri abdominale după ce au mâncat usturoi.
În plus, durerile de cap, gura uscată, bufeurile, ulcerele gurii și somnolența pot apărea, de asemenea, ca efecte secundare foarte rare.
Efectele secundare sunt mai frecvente atunci când oamenii consumă doze foarte mari de usturoi și mai rar când se utilizează suplimente sub formă de pudră sau extract de usturoi.
Un studiu italian publicat în 2007 de Molecular Nutrition & Food Research a constatat că cantități mari de usturoi pot subția sângele și pot crește riscul de sângerare atunci când sunt utilizate în combinație cu anticoagulante precum warfarina. Pacienții care iau deja astfel de medicamente, înainte de a începe să utilizeze în mod activ usturoiul, trebuie să coordoneze acest pas cu un medic.
Doze și forme eficiente
Studiile care au fost efectuate în momentul redactării acestui articol au arătat eficacitatea următoarelor forme, calendar și cantități de consum de usturoi:
- 188 mg gălbenuș de ou cu pudră de usturoi zilnic timp de 12 săptămâni;
- 400 mg usturoi crud zilnic timp de 6 luni;
- 240 – 2400 mg extract de usturoi zilnic timp de 2-23 săptămâni;
- 600 – 2400 mg de usturoi pulbere zilnic timp de 8-24 săptămâni;
- 12,3 mg de ulei de usturoi zilnic timp de 16 săptămâni.
Deși cercetările au arătat eficacitatea fiecăreia dintre formele de mai sus ale produsului, oamenii de știință australieni din 2018 au raportat că extractul de usturoi poate fi cel mai benefic.
În orice caz, discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră înainte de a începe tratamentul pentru hipertensiune arterială cu usturoi. Un specialist vă va ajuta să alegeți cea mai potrivită formă și dozare, luând în considerare caracteristicile individuale ale unui anumit pacient.
Alte remedii naturale pentru hipertensiune
Pe lângă usturoi, există și alte remedii naturale pentru hipertensiunea arterială care s-au dovedit științific că sunt eficiente. Acestea includ următoarele:
- Coenzima Q10;
- vitamina C ;
- omega-3 cu lanț lung;
- ginseng;
- probiotice ;
- acid lipoic;
- cereale integrale;
- potasiu;
- vitamina E;
- polifenoli;
- vanadiu.
Este important să înțelegeți că, deși există dovezi științifice privind capacitatea acestor substanțe și alimente de a reduce tensiunea arterială, consultați medicul înainte de a include orice supliment alimentar în dieta dumneavoastră.
Concluzie
Usturoiul este un remediu sigur și eficient pentru hipertensiunea arterială.
Diferite forme ale acestui produs pot fi utilizate pentru tratarea acestui produs, inclusiv ulei de usturoi, pudră, usturoi crud și extract de usturoi.
Pentru manifestarea unui efect terapeutic, trebuie să utilizați doze suficient de mari, cu toate acestea, în ceea ce privește eficacitatea acestuia, usturoiul este comparabil cu medicamentele tradiționale împotriva hipertensiunii și, în același timp, are o listă semnificativ mai mică de efecte secundare. Prin urmare, persoanelor care suferă de hipertensiune arterială li se recomandă să încerce această abordare terapeutică.
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că includerea oricăror suplimente în dietă trebuie coordonată cu un medic, în special pentru acele persoane care au probleme de sănătate.