Hrean cu miere – beneficii și contraindicații

Ionel Asandulescu

Hrean Cu Miere

În arsenalul medicinii naturiste există numeroase rețete pentru prepararea hreanului cu miere, ale căror beneficii și contraindicații vor fi discutate în acest material. Aceste produse sunt destul de accesibile pentru fiecare dintre noi, iar prepararea unei compoziții medicinale nu va necesita mult timp, bani și efort.

Beneficiile hreanului cu miere

Mulți oameni știu despre proprietățile benefice ale mierii, așa că hai să ne oprim asupra plantei numite hrean. Aceasta ne poate oferi multe calități medicinale – fortifiante, tonice, antibacteriene și antiinflamatorii, antihelmintic și antiviral.

Hreanul elimină efectiv afecțiunile rinichilor și ale sistemului urinar, datorită efectului său diuretic pronunțat. În scopul tratamentului și prevenirii, se utilizează toate părțile hreanului – atât frunze, cât și rădăcini, deoarece conțin o mulțime de vitamine și minerale:

  • Vitamina B (folati, riboflavina, niacina, piridoxina si acid pantotenic), vitamina C si caroten;
  • complexul mineral este reprezentat de calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc, cupru și alte elemente;
  • flavonoide și ulei esențial;
  • carbohidrați, substanțe azotate și rășini.

Planta are elemente care acționează ca un antibiotic natural. Utilizarea regulată a combinației acestor două produse are un efect pozitiv asupra fluxului sanguin și previne dezvoltarea răcelilor.

Pentru ce boli se folosește hreanul cu miere de albine

În orice caz, aveți garantată o îmbunătățire a bunăstării generale atunci când luați un amestec de miere cu hrean.

În plus, o astfel de compoziție va ajuta la rezolvarea diferitelor probleme de sănătate:

  1. Răceală și hipertensiune arterială.
  2. Sinuzită și rinită.
  3. Tuse și herpes.
  4. Digestie slabă și pofta de mâncare inadecvată.
  5. Inflamația articulațiilor și durerile reumatice.
  6. Cefalee de migrenă și afecțiuni ale pielii.

Dacă aveți o toxiinfecție alimentara, mâncați doar puțin hrean, ceea ce va preveni sau reduce iritarea tractului digestiv, greața și dezvoltarea în continuare a inflamației.

Compoziția acționează ca un accelerator al metabolismului în organism, ajutând la arderea rezervelor de grăsime în exces. Această calitate a plantelor este folosită cu succes pentru a scăpa de kilogramele inutile.

Tinctura de hrean cu miere

Hreanul poate fi folosit în combinație cu miere și alcool. Acesta se descurcă bine cu tot felul de afecțiuni și îmbunătățește bunăstarea, dând vigoare și optimism.

Indicații de utilizare

Tinctura este recomandată pentru utilizare în reumatism cu gută, carii și alte probleme ale cavității bucale, în boli ale sistemului cardiovascular, gastrită și aciditate gastrică scăzută, în răni mici, contribuind la vindecarea rapidă a acestora.

Dacă compoziția este pregătită corect, atunci tinctura finită nu va arde în gură și va lăsa un gust plăcut.

Nu există alte ingrediente în rețeta originală, dar se poate adăuga mărar, muștar, usturoi sau lămâie pentru a conferi băuturii un gust și o aromă originale.

Tinctura corectă conține doar alcool, hrean și miere, amestecate corect. În acest caz, într-o rețetă non-clasică, poate exista orice condiment care să dea o aromă suplimentară băuturii. Poate fi mărar, ghimbir, muștar, usturoi și alte ingrediente.

Chiar și cocktail-urile sunt făcute din hrean, de exemplu, binecunoscuta băutură Bloody Mary este preparată cu hrean.

Rețete de tinctură

Puteți pregăti o băutură în diferite moduri, iată câteva dintre cele mai utilizate rețete:

  • hrean (rădăcină), curățați-l de murdărie și tocați-l fin (cu un cuțit), puneți într-un recipient de sticlă cu un volum de 3 litri, adăugând miere (4 linguri mici), cuișoare, ghimbir, nucșoară și scorțișoară (măcinată). Acum umpleți compoziția până la vârf cu alcool și puneți-o la întuneric și rece timp de 5 zile, amestecând din când în când. După perioada specificată, treceți amestecul rezultat printr-o sita și turnați-l în același borcan. Această tinctură își va păstra proprietățile benefice timp de 1 an, permițând utilizarea acesteia pentru probleme cu potența, articulațiile, hipertensiunea, probleme cu zaharul și răcelile;
  • se procesează, ca în rețeta anterioară, rădăcina de hrean (200 g), dar fără tăiere, ci măcinarea într-o mașină de tocat carne sau blender, se adaugă miere (2 linguri), se pune într-un borcan și se toarnă alcool (750 g). Se depozitează la frigider pentru 2 zile. O astfel de compoziție este utilizată așa cum este prescrisă de un medic sau pur și simplu sub forma unei băuturi;
  • Combinați rădăcina de piure a plantei (50 g) cu zahăr (50 g) și dați-o la frigider timp de 12 ore. După timpul specificat, stoarceți sucul rezultat și adăugați sucul de la 1 lămâie, așezând totul într-un recipient de sticlă. Se toarnă jumătate de litru de alcool și se lasă singur 3 zile, apoi se strecoară și se beau 20 ml pentru răceli de trei ori pe zi. Este indicat să înlocuiți zahărul cu miere, ceea ce va fi mult mai util. Tinctura este bună sub formă de compresă dacă aveți tuse puternică și, de asemenea, ca o aplicație pentru dureri articulare.

Cu toate proprietățile pozitive ale tincturii, nu este încă recomandat persoanelor cu intoleranță individuală la componente sau alergii, femeilor însărcinate și care alăptează, precum și copiilor.

Ar trebui să aveți grijă atunci când beți băutura pentru cei cu antecedente de tulburări tiroidiene și boli gastro-intestinale cronice.

Băutura este bună ca băutură îmbătătoare în timpul sărbătorilor, deoarece nu provoacă greutate în stomac și mahmureală a doua zi.

Hrean cu miere în medicina naturista

Medicina tradiționala a folosit îndelung și cu succes aceste 2 ingrediente împreună pentru a trata multe afecțiuni.

Iată câteva rețete pentru a scăpa de boli specifice:

  1. Dureri articulare – folosind o mașină de tocat carne, măcinați un kilogram de rădăcini de plante, turnați 4 litri de apă, fierbeți timp de cinci minute pe aragaz. Acum strecurați și lăsați să se răcească (temperatura camerei), adăugând 0,5 kg de miere. Tratament – de două ori pe an (primăvară și toamnă), 1 pahar pe zi.
  2. Radiculita este tratată cu comprese de frunze de hrean, scufundate anterior în apă fierbinte, care sunt acolo până când apare mirosul caracteristic al plantei. Frunzele sunt acoperite cu miere și aplicate pe îmbinare, înfășurate deasupra cu o eșarfă sau șal de lână.
  3. Astm bronșic – combinați sucul plantei și mierea într-un raport de 1/1, luând 1 lingură mare de două ori pe zi. Dacă bronșita are un caracter purulent, frecați rădăcina de hrean și amestecați-o cu miere (respectiv 4/5). Se consuma cate o lingura mare înainte de mese.

O tuse astmatică este tratată prin aplicarea unei comprese de hrean, doar ras fin, pe piept. Și dacă boala însoțește febra, este recomandat să înmuiați o cârpă sau tifon cu aceeași compoziție și să o aplicați pe gât timp de 15 minute, nu mai mult.

Contraindicații ale hreanului cu miere

Utilizarea hreanului cu miere nu este indicată persoanelor care au reacții alergice la componentele acestor produse și intoleranță individuală.

De asemenea, nu merită să folosiți compoziția pentru gastrită, în special cu aciditate ridicată și în perioada acută, precum și boli de rinichi și cu tendință la crize hipertensive.

În orice caz, înainte de a utiliza amestecul în scopuri medicinale sau profilactice, nu uitați să consultați un medic, care vă va permite să evitați consecințele nedorite. La urma urmei, este posibil să nu bănuiți nici măcar despre posibile afecțiuni ale corpului, iar utilizarea necorespunzătoare poate afecta negativ sănătatea și bunăstarea. Sănătate pentru tine și cei dragi!

Un comentariu la „Hrean cu miere – beneficii și contraindicații”

Lasă un comentariu