În medicina naturista, sfecla roșie a crescut în ultimii ani, deoarece cercetătorii au descoperit o legătură între consumul de suc de sfeclă și scăderea tensiunii arteriale, reducerea inflamației și îmbunătățirea performanței sportive.
Sfecla are o valoare nutritivă excelentă. Este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți esențiali . Acest produs conține, de asemenea, compuși bioactivi unici numiți betalaini. Betalainele pot oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.
Oamenii pot beneficia de sfeclă consumându-le întregi sau sub formă de suc.
Rezumat
Sfecla roșie are o valoare nutritivă ridicată
Sucul de sfeclă conține un număr mare de vitamine și minerale importante, prin urmare, prin consumul său regulat, este posibil să se prevină dezvoltarea deficiențelor acestor nutrienți.
100 de mililitri de suc de sfeclă roșie organic nu conțin grăsimi, dar conține 29 de calorii și următorii nutrienți:
- 0,42 grame (g) proteină;
- 7,5 g carbohidrați;
- 5,42 g zahăr;
- 0,40 g fibră.
Sucul de sfeclă conține și antioxidanți. Antioxidanții reduc stresul oxidativ , despre care oamenii de știință cred că contribuie la dezvoltarea cancerului, a afecțiunilor inflamatorii și a bolilor cardiovasculare.
Sfecla este o sursă bogată de vitamine și minerale importante, inclusiv:
- folati, care sunt importanți pentru sinteza ADN-ului si sănătatea celulelor;
- vitamina C, un antioxidant care joacă un rol important în vindecarea rănilor și funcționarea sistemului imunitar;
- Vitamina B6, care susține metabolismul și producerea de celule roșii din sânge (eritrocite);
- calciu – un mineral important pentru dezvoltarea oaselor și menținerea rezistenței acestora;
- glanda, care permite globulelor roșii să transporte oxigenul în tot corpul;
- magneziu – un mineral care susține buna funcționare a sistemului imunitar, precum și a inimii, mușchilor și nervilor;
- mangan, care este asociat cu reglarea metabolismului și a nivelului zahărului din sânge;
- fosfor, un nutrient esențial pentru sănătatea dentară și osoasă și pentru repararea celulelor;
- cuprul, care susține funcția imună, sănătatea oaselor și a vaselor de sânge și este implicat în producerea de colagen;
- zincul, care favorizează vindecarea rănilor, susține sistemul imunitar și promovează o dezvoltare fizică adecvată.
Sfecla roșie conține alți compuși benefici, de exemplu:
- fitochimicale care dau plantelor culoarea și mirosul lor. Aceste substanțe stimulează, de asemenea, sistemul imunitar, reduc la minimum inflamația și reduc stresul oxidativ;
- betalani , care sunt responsabili de culoarea roșie bogată a sfeclei. Acești pigmenți sunt considerați a fi antioxidanți promițători. În plus, au proprietăți antiinflamatorii și antitoxice;
- nitrații sunt un grup de compuși organici care îmbunătățesc circulația sângelui și susțin sănătatea inimii.
Sfecla roșie poate normaliza tensiunea arteriala
Mai multe studii au arătat că sfecla poate reduce tensiunea arterială. Oamenii de știință cred că această proprietate este legată de conținutul de nitrați al produsului în cauză.
La sfeclă, se formează în mod natural cantități mari de nitrați, pe care organismul le transformă în oxid nitric. Această substanță dilată vasele de sânge, ceea ce îmbunătățește circulația sângelui și scade tensiunea arterială.
În studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în februarie 2019, oamenii de știință britanici au sugerat participanților să bea câte 70 ml de suc de sfeclă bogat în nitrați sau un suc placebo lipsit de nitrați. După 30 de minute, grupul care a luat suc de sfeclă cu nitrați a avut o scădere cu 5,2 milimetri de mercur mai mică decât a acelor subiecți care au băut suc de sfeclă fără nitrați.
Cu toate acestea, după 24 de ore, acest efect a dispărut.
Un alt studiu realizat de oamenii de știință britanici în 2014 a arătat că, consumând câte un pahar (250 ml) suc de sfeclă roșie zilnic timp de 4 săptămâni, pacienții hipertensivi își pot reduce tensiunea arterială.
Cu toate acestea, este posibil ca persoanele care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială să nu observe acest efect. Un studiu din 2015 publicat de American Journal of Clinical Nutrition nu a găsit nicio diferență în scăderea tensiunii arteriale la persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arterială crescută după ce au consumat suc de sfeclă bogat în nitrați și suc placebo timp de o săptămână.
Diminuează procesele inflamatorii
Sucul de sfeclă roșie conține compuși antiinflamatori, care sunt denumiți în mod obișnuit „betalaini”.
Betalains suprimă canalele de comunicare specifice care sunt implicate în bolile inflamatorii, potrivit unei revizuiri publicate de cercetătorii britanici în 2015.
Un studiu din 2014 realizat de oameni de știință spanioli a arătat că betalaina, numită feniletilamină-betaxantină, a redus activitatea unei enzime inflamatorii cu 32%.
Prevenirea anemiei
Sfecla este bogată în fier, care este un element esențial în celulele roșii din sânge. Fără fier, globulele roșii din sânge nu pot transporta oxigen în tot corpul.
Persoanele cu deficit de fier dezvoltă uneori o afecțiune numită anemie cu deficit de fier. Prin includerea alimentelor bogate în fier în dieta zilnică, vă puteți reduce riscul de anemie cu deficit de fier.
Simptomele anemiei cu deficit de fier includ următoarele:
- oboseală;
- ameţeală;
- dispnee;
- durere de cap;
- ritm cardiac crescut.
Protejează ficatului
Sucul de sfeclă conține antioxidanți, vitamina A, vitamina B6 și fier. Acești compuși ajută la protejarea ficatului de inflamație și stres oxidativ, îmbunătățind în același timp capacitatea ficatului de a elimina toxinele din corp.
Într-un studiu nigerian publicat în iunie 2018, rozătoarele tratate cu extract de sfeclă roșie au avut mai puține leziuni hepatice comparativ cu șobolanii martor.
Îmbunătățește performanța atletică
Anumite substanțe din sucul de sfeclă, cum ar fi nitrații și betalainele, pot îmbunătăți performanța atletică.
În 2017, oamenii de știință spanioli au publicat o revizuire care a arătat că nitrații pot îmbunătăți performanța atletică prin creșterea fluxului de sânge către mușchi.
În 2018, oamenii de știință americani au studiat efectul betalainului asupra a 28 de bicicliști instruiți. Sportivii au luat zilnic 100 mg fie suc concentrat de sfeclă roșie, fie un placebo timp de o săptămână. Comparativ cu grupul dat de sucul placebo, bicicliștii care au primit suc de sfeclă concentrat au prezentat performanțe atletice îmbunătățite.
Doza
Nu există instrucțiuni oficiale pentru doza recomandată de suc de sfeclă roșie.
Un studiu din 2014 realizat de oameni de știință britanici a arătat că, consumând zilnic un pahar de suc de sfeclă roșie, vă puteți reduce tensiunea arterială. Participanții la acest studiu nu au raportat niciun efect secundar experților și au raportat doar o modificare a culorii urinei lor.
Autorii lucrării științifice au remarcat faptul că capacitatea sucului de sfeclă de a reduce tensiunea arterială depinde de concentrația de nitrați din acesta, care poate diferi în diferite sucuri. Oamenii de știință au recomandat ca adulții și persoanele sănătoase să consume suc de sfeclă cu o concentrație de nitrați de 4 milimoli pe litru pentru a reduce tensiunea arterială.
Efecte secundare
În majoritatea cazurilor, oamenii nu prezintă efecte secundare atunci când consumă suc de sfeclă roșie, deși văd urină roz sau violet și fecale roz sau violet. Această schimbare de culoare este temporară și nu indică o problemă medicală.
Consumul regulat al acestei băuturi poate afecta culoarea urinei și a fecalelor datorită coloranților naturali găsiți în sfeclă.
Azotații din sucul de sfeclă afectează tensiunea arterială. Pacienții cu tensiune arterială scăzută sau cei care iau medicamente pentru normalizarea tensiunii arteriale ar trebui să discute despre posibilitatea includerii sucului de sfeclă roșie în dieta lor cu un medic.
Sfecla conține cantități semnificative de oxalați, care pot provoca pietre la rinichi la persoanele predispuse la pietre la rinichi.
Concluzie
Sfecla este un ingredient esențial în multe diete sănătoase. Beneficiile acestui produs pot fi obținute consumându-l proaspăt sau gătit, cu toate acestea, unii oameni preferă să bea suc de sfeclă.
Sucul de sfeclă conține mulți nutrienți care pot fi pierduți prin procesare.