Cireșul (latin Prúnus cérasus ), o plantă perenă din familia Rosaceae , este o rudă apropiată a prunului. De obicei, cireșul este un arbust sau copac înalt cu flori albe, frunze verde închis și fructe roșii rotunde, de dimensiuni medii. Fructul unei cireș este denumit în mod obișnuit cireașa, dar în terminologia științifică, o cireașă este o drupa; în interiorul fructului există o mică sămânța rotundă bej. Fructele de cireșe au o pulpă densă, suculentă, cu gust dulce și acru, cu o aromă plăcută. În funcție de soi, culoarea cireșului variază de la roșu pana la vișiniu închis.
Rezumat
Conținutul de calorii al cireșelor
Conținutul de calorii al cireșelor este de 52 kcal la 100 de grame.
Compoziția și proprietățile utile ale cireșelor
Proprietățile benefice ale cireșelor se datorează complexului său unic de vitamine și minerale, care include: beta-caroten, vitaminele A, C, B3 , precum și potasiu, calciu, magneziu, fier, acid folic, pectine, antocianine și bioflavonoide. Substanța cumarină este implicată în procesele de coagulare a sângelui, oligoelementele conferă produsului proprietăți diuretice, astfel că cireșele sunt recomandate persoanelor cu probleme ale sistemului cardiovascular. Melatonina conținută în cireșe ajută la îmbunătățirea calității somnului. Cireșele sunt foarte bune pentru bolile articulare, în special în cazul gutei, produsul sporește efectul medicamentelor împotriva gutei, ajutând la dizolvarea cristalelor de acid uric.
Cireșele practic nu provoacă reacții alergice, așa că sunt printre primele introduse în dieta bebelușilor. Cireșele au un efect antiinflamator, ajută la ameliorarea simptomului răcelii și reduc nivelul colesterolului „rău” din sânge.
Contraindicații la cireșe
Acizii conținuți în cireșe pot irita mucoasa stomacului și smalțul dinților. Dar, dacă nu mâncați cireșe pe stomacul gol și vă clătiți gura după consumarea produsului, problemele pot fi evitate.
Cireșele pentru scăderea în greutate
Cireșul are un conținut scăzut de calorii, dar saturează bine și pentru o lungă perioadă de timp, prin urmare este adesea inclus în diete.
Alegerea și depozitarea cireșelor
Atunci când cumpărați cireșe, ar trebui să acordați atentie fructelor cu tulpină, care ar trebui să fie verzi. Fructe de cireș proaspete și coapte – strălucitoare, uscate, fără urme vizibile, semne de mucegai și putregai, structură densă. Cireșele proaspete sunt depozitate la frigider nu mai mult de 2-3 zile pentru a păstra proprietățile benefice ale cireșelor pentru o lungă perioadă de timp, fructele pot fi congelate sau uscate . Pentru a face acest lucru, se pun cireșe curate și uscate (dacă doriți, semințele pot fi îndepărtate) așezate într-un singur strat pe o foaie de copt și puse în congelator sau într-un cuptor încălzit la 50 ° C. După înghețarea completă, cireșele sunt plasate într-un recipient din sticlă sau plastic și depozitate în congelator până la șase luni. Cireșele uscate trebuie depozitate în recipiente de sticlă fără acces la lumină.
Cireșe în bucatarie
Sucuri , siropuri, compoturi, lichior, gemuri și conserve sunt preparate din cireșe, fructele sunt folosite ca umplutură pentru plăcinte și clătite, adăugate la aluatul pentru brioșe, produse de patiserie. În timpul tratamentului termic, aproape toate proprietățile benefice ale cireșelor dispar, deci este cel mai corect să folosiți cireșele proaspete ca delicatesă sau ca adaos la preparatele din brânză de vaci, înghețată și deserturi. Frunzele de cireș se adaugă la ceaiurile de plante, saramuri pentru gătit conserve de legume.