Starea de sănătate este în mare măsură determinată de funcționarea sistemului cardiovascular și circulator al corpului. Unul dintre indicatorii semnificativi este nivelul leucocitelor.
Importanța leucocitelor se datorează funcției de protecție pe care o îndeplinesc în organism. Când un corp străin pătrunde în corpul nostru, leucocitele îl absorb, provocând, în funcție de mărimea și proprietățile corpului străin, simptome ale procesului inflamator, marcând lupta organismului cu virusul. Procesul poate fi însoțit și de o creștere a temperaturii corpului, roșeață, umflături etc.
Tocmai necesitatea îndeplinirii unei funcții de protecție determină în mare măsură importanța monitorizării și menținerii nivelului de leucocite din sânge. O scădere a numărului de celule albe din sânge indică o capacitate redusă a organismului de a rezista bolilor și virușilor. În același timp, ar trebui alertat un nivel excesiv de mare de leucocite, deoarece acest lucru poate indica prezența unei boli.
În acest articol, vom discuta despre modul în care vă puteți regla numărul de celule albe din sânge prin modificări ale dietei și modul în care îl puteți crește.
Rezumat
De ce leucocitele pot fi scazute?
Prezența și nivelul leucocitelor în sânge sunt influențate de mulți factori. Printre principalele motive pentru scăderea nivelului acestora sunt următoarele:
- Ei mor. În majoritatea cazurilor, acest lucru se datorează redistribuirii leucocitelor pentru combaterea infecțiilor externe. În plus, leucocitele pot fi distruse din cauza intoxicației cauzate de ingestia regulată de doze mici de otravă (inclusiv alcool), infecții bacteriene etc.
- Acestea încetează să mai fie produse din cauza disfuncției măduvei osoase,care ocupă o poziție cheie în producția de leucocite. Leucopenia, care interferează cu funcționarea normală a măduvei osoase, poate fi cauzată de tumori, otrăviri etc.
- Acestea încetează să mai fie produse din cauza lipsei de nutrienți- cauzată de lipsa de cupru, fier, acid folic, vitamine B din alimente.
Ultimul motiv enumerat previne cel mai adesea producerea de celule albe din sânge în cantități suficiente. O dietă selectată corect vă va ajuta să faceți față situației. Când planificați o dietă, este imperativ să consultați un medic, să determinați posibile intoleranțe individuale ale corpului, să vă concentrați asupra nevoilor de bază ale corpului pentru a preveni o scădere suplimentară a nivelului lor.
10 alimente care își cresc nivelul
Pentru a stimula hematopoieza și a îmbunătăți compoziția sângelui, este important să se asigure prezența anumitor produse în organism. Care – vezi mai jos în listă.
1. Untură
Untura este unul dintre puținele alimente în care conținutul abundent de grăsimi nu dăunează, ci, dimpotrivă, aduce beneficii organismului.
Colesterolul conținut de grăsimi nu duce la acumularea nivelului și depunerii acestuia pe pereții vaselor de sânge , ci este bine absorbit, crescând calitatea generală a compoziției sanguine și hrănind corpul.
2. Zmeură
Zmeura, la fel ca multe fructe de padure, este bogata in vitamine si trebuie consumata sezonier. În ceea ce privește stimularea producției de leucocite, importanța zmeurei este în conținutul unei cantități mari de vitamine B , acizi și folic .
Pe lângă zmeură, se recomandă consumul de afine, mure, coacăze negre și dude.
3. Nuci
Nucile sunt un produs indispensabil organismului. În ceea ce privește conținutul de substanțe benefice, niciun alt produs nu poate fi comparat cu acestea. Pe lângă faptul că are un efect benefic asupra nivelului leucocitelor, limfocitelor și neutrofilelor, consumul de nuci are un efect general de întărire asupra multor sisteme și organe (circulator, cardiovascular, genito-urinar, endocrin, limfatic, imun).
Dintre cele mai utile nuci, trebuie acordată atenție, în primul rând, nucilor, alunelor, cajuilor, migdalelor.
4. Mărar
Valoarea mărarului constă în conținutul din compoziția sa de o cantitate semnificativă de potasiu, cupru și acid folic.
Cel mai bine se consumă crud, adăugat la salate și alimente calde, precum și sub formă de ceai. Uleiul de măsline va ajuta, de asemenea, la o mai bună absorbție a nutrienților.
5. Carne de păsări
Dintre păsările de curte, ar trebui să se acorde preferință curcanului și gâștelor, deoarece aceste produse conțin cantități mari de cupru și, respectiv, aminoacizi .
Si carnea vițel și carne de porc slabă ar trebui consumate, deoarece aceste produse conțin cea mai mare cantitate de fier necesară pentru a stimula procesul de hematopoieză.
6. Pește și fructe de mare
Pentru a crește nivelul de leucocite cu o dietă, trebuie să fie prezente fructe de mare si pești.
În favoarea administrării lor în alimente, vorbește conținutul unei cantități mari de vitamine B și acizi grași nesaturați.
Dintre pești, ar trebui să se acorde preferință somonului (în special speciilor sălbatice din Pacific), sturion, biban, cod, hering, macrou.
Dintre crustacee, cele mai utile sunt midiile, stridiile și creveții.
7. Fructe
Dintre fructe, merită să se acorde preferință celor care conțin o cantitate mare de fier și vitamine B. În primul rând, aceste fructe includ următoarele:
- Struguri roșii;
- prune;
- pere;
- mere;
- grapefruit și papaya.
8. Legume
Printre legumele care trebuie avute în vedere sunt următoarele:
- salată;
- morcov;
- ridiche;
- Sfeclă.
Acestea conțin cantități semnificative de potasiu, cupru și acid folic, oferind un efect benefic complex asupra stării sistemului cardiovascular în ansamblu.
9. Lapte și produse care conțin lapte
Produsele lactate sunt foarte valoroase pentru creșterea numărului de leucocite din sânge. Ar trebui consumat zilnic:
- brânză;
- chefir
- iaurt.
10. Cereale
Pentru a crește numărul de leucocite, se recomandă să consumați zilnic următoarele cereale:
- hrișcă – conține fier și acid folic în cantități mari;
- fulgi de ovăz – conține vitamine B;
- orz – conține atât acid folic, cât și vitamine din grupul B.
Câteva reguli generale
Când vă planificați dieta și formulați dieta, este important să luați în considerare mai mulți factori.
- În primul rând, pentru o mai bună absorbție a nutrienților de către organism, este necesar să se asigure nutriție zilnică în același timp.
- În al doilea rând, este important să se includă în dietă un grup de alimente care să crească în mod activ producția de leucocite.
- În al treilea rând, este necesar să se excludă alimentele care pot reduce capacitatea organismului de a produce globule albe din sânge.
Ce ar trebui să evit?
Pe lângă includerea în dietă a produselor din grupele de mai sus, este necesar, de asemenea, să se asigure excluderea produselor care determină o scădere a leucocitelor. Acestea includ:
- carne de rață, carne de vită grasa;
- ficatul diferitelor animale – în ciuda conținutului abundent de fier și a efectelor benefice asupra sistemului cardiovascular, consumul excesiv de ficat afectează negativ nivelul leucocitelor. În plus, ficatul acționează ca un filtru și poate fi consumat numai ficatul unui animal crescut cu hrană naturală într-o zonă curată din punct de vedere ecologic;
- alcool – în ciuda faptului că coniacul și vinul roșu în cantități limitate pot avea un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, cantitatea sa excesivă anulează toate eforturile de îmbunătățire a sănătății;
- produse dulci – zahărul are un efect extrem de negativ asupra tabloului general al compoziției sângelui;
- alte alimente bogate in carbohidrați.
De asemenea, merită să renunțați la fast food, la alimentele excesiv de grase și sărate. De asemenea, nu trebuie să mâncați carnea animalelor și a păsărilor crescute cu ajutorul aditivilor artificiali pentru hrana animalelor.
Mulțumim mult. Ne sunt f utile informațiile dvs. Ce bine ca existați!