7 motive importante pentru a mânca usturoi în fiecare zi

Ionel Asandulescu

Usturoi

Usturoiul adaugă nu numai un gust rafinat preparatelor, ci și mai multe substanțe care sunt extrem de importante pentru corpul uman.

De exemplu, alicina – un compus instabil de sulf care se formează atunci când un cățel de usturoi este mestecat, zdrobit sau tocat. Această substanță este responsabilă de acel miros foarte unic. De fapt, un astfel de chihlimbar este un mecanism de apărare prin care usturoiul încearcă să sperie creaturile vii care caută să-l mestece. Dar asta este o poveste puțin diferită.

În plus, conține alți compuși de sulf – disulfură de dialil și s-alilcisteină, precum și o cantitate decentă de vitamine și oligoelemente. Patru caței (aprox. 28 g) iți pot asigura:

  • mangan – aproximativ 23% din ADR;
  • vitamina B6 – 17%;
  • vitamina C – 15%;
  • seleniu – 6%.

Adăugați fibre, calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier, vitamina B1 – iar usturoiul se dovedește a fi o legumă foarte hrănitoare. Mai mult, este capabil să îmbunătățească sănătatea.

7 motive pentru a mânca usturoi în fiecare zi

Iată doar câteva dintre beneficiile sale.

1. Întărește posibil sistemul imunitar și ajută să facă față răcelilor

Cel puțin un studiu amplu a arătat că, dacă mănânci usturoi în fiecare zi, frecvența diferitelor infecții respiratorii este redusă în medie cu 63% – comparativ cu utilizarea unui placebo.

Și chiar dacă o astfel de persoană se îmbolnăvește, el scapă de simptomele unei răceală mult mai repede – într-o zi și o jumătate față de cinci în grupul placebo.

Potrivit altor surse adăugarea extractului de usturoi în dietă îmbunătățește funcția celulelor imune. Și oamenii care o iau se îmbolnăvesc la jumătate de frecvență ca cei care fac fără o plantă mirositoare.

În ciuda acestor informații, doctorii sunt încă precauti și insistă asupra necesității unor cercetări suplimentare. Dar dacă de multe ori prinzi răceli, merită să încerci această legumă.

2. Reduce tensiunea arterială

Important pentru cei care suferă de hipertensiune . Consumul a aproximativ patru caței pe zi timp de 24 de săptămâni sau mai mult scade la fel de eficient tensiunea arterială precum și unele medicamente.

Acest lucru este departe de a fi singurul studiu pe acest subiect. Usturoiul poate reduce de fapt hipertensiunea – acesta este un fapt dovedit științific.

3. Reduce nivelul colesterolului „rău”

Consumul zilnic de usturoi se reduce nivelul colesterolului în general și lipoproteinele cu densitate mică (LDL – același colesterol „rău” ) în special. Efectul este cel mai vizibil dacă mănânci 3-4 caței în fiecare zi timp de 8 săptămâni sau mai mult.

4. Rezistă la dezvoltarea demenței

Usturoiul este bogat în antioxidanți, care, printre altele, protejează împotriva mutațiilor și deteriorării celulelor creierului. Astfel, includerea acestei plante în dietă ajută la reducerea riscul de a dezvolta tulburări de memorie și demență, inclusiv boala Alzheimer .

5. Reduce glicemia

Acest lucru se remarcă mai ales la persoanele care au diabet de tip 2. Mai mult, efectul se manifestă după 1-2 săptămâni de consum zilnic de legume.

Cercetările sunt încă în desfășurare, dar oamenii de știință le numesc foarte promițătoare. Usturoiul este recomandat pentru includerea în terapia diabetului de tip 2. Dar este foarte de dorit să faceți acest lucru sub supravegherea medicului curant.

6. Reduce riscul de cancer de prostată

Bărbații chinezi care mănâncă cel puțin un cățel mare pe zi prezintă un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer de prostată decât cei care nu mănâncă deloc usturoi sau se mulțumesc cu doze foarte mici (până la o treime dintr-un cățel).

7. Este un remediu pentru oboseală

Oboseala provocată de efort va dispărea sau va fi mai puțin pronunțat dacă mănânci cel puțin 1-2 caței de usturoi. Oamenii de știință nu înțeleg încă care este motivul acestui efect. Cu toate acestea, usturoiul este considerat un remediu promițător care poate ajuta la combaterea oboselii.

Cine ar trebui să fie atent cu usturoiul?

Pe lângă beneficiile sale, usturoiul poate avea și efecte secundare. Experții din lumea medicală recomanda sa nu abuzați de această legumă pentru cei care:

  • Suferă de tulburări de coagulare a sângelui. Usturoiul, în special usturoiul proaspăt, poate crește riscul de sângerare.
  • Are probleme de stomac sau digestive. Leguma irită tractul gastro-intestinal și poate provoca arsuri la stomac sau alte probleme digestive.
  • Are tensiune arterială scăzută.
  • Înainte de operații. Aici, riscurile sunt din nou asociate cu o deteriorare a coagulării sângelui.
  • Suferă de hipoglicemie (glicemie scăzută).

Și, în orice caz: dacă doriți să utilizați usturoiul în scop preventiv, pentru orice eventualitate, consultați-vă medicul. Medicul dumneavoastră vă va aproba probabil decizia și vă va ajuta să găsiți doza zilnică potrivită de supliment de usturoi.

Dar, poate, caracteristicile sănătății tale sunt de așa natură încât nu ar trebui să te sprijini pe ea. Și este mai bine să clarificați această problemă cu un medic în prealabil.

Lasă un comentariu