Ni se spune adesea că uleiul de măsline este mult mai sănătos decât uleiul de floarea-soarelui. Dar de ce este mai sănătos uleiul de măsline și în ce măsură? Să vorbim astăzi despre asta și să ne dăm seama ce ulei alege și care va aduce mai multe beneficii.
Ulei de măsline sau de floarea-soarelui: care ulei este mai sănătos?
Ambele uleiuri conțin 898 de calorii la 100 de grame. Uleiurile de măsline și de floarea-soarelui conțin acizi grași polinesaturați și mononesaturați. Acești acizi grași sunt esențiali pentru ca organismul nostru să funcționeze corect și să mențină nivelurile normale de colesterol.
Cu toate acestea, cercetările de la Institutul de nutriție din Germania au arătat că uleiul de floarea-soarelui este mai sănătos pentru inimă. Acest ulei ajută la scăderea nivelului de colesterol rău și, de asemenea, reduce riscul bolilor de inimă.
În ceea ce privește conținutul de Omega-3 , uleiul de floarea soarelui este inferior uleiului de măsline. Astfel, uleiul de măsline conține de 3 ori mai mult Omega-3 decât uleiul de floarea-soarelui. Omega-3 sunt necesare pentru ca organismul nostru să îmbunătățească funcționarea creierului și a sistemului nervos, să consolideze memoria și să prevină bolile senile. Din păcate, corpul nostru nu produce Omega-3, deci putem obține acest acid din alimente și suplimente speciale.
Ambele uleiuri conțin și Omega-6 . Acest acid este responsabil pentru refacerea sănătății corpului, pielii și părului. Uleiul de măsline conține 9,8 grame de Omega-3 la 100 de grame de produs. Uleiul de floarea soarelui conține 40 de grame de acid benefic la 100 de grame. S-ar părea că, în acest caz, uleiul de floarea-soarelui este mai bun, dar aportul zilnic de Omega-6 este de doar 10 grame. În consecință, uleiul de măsline este mai bun în această privință.
În plus față de acizi grași esențiali, ambele uleiuri conțin vitamina E . Vitamina E este esențială pentru prevenirea cancerului, îmbunătățește starea pielii, previne îmbătrânirea și este, de asemenea, esențială pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Uleiul de măsline conține 12 grame de vitamina E la 100 de grame, iar uleiul de floarea soarelui 55. Aportul zilnic al acestei vitamine este de 15 grame.
Principalul criteriu este tratamentul termic . Este o idee greșită bine cunoscută că nu puteți prăji în ulei de măsline. Cu toate acestea, acest ulei nu poate fi doar prăjit, ci și util. Spre deosebire de uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline își păstrează proprietățile benefice în timpul tratamentului termic. În timpul procesării termice, uleiul de floarea soarelui își pierde cele mai multe proprietăți benefice.
Concluzie
Ambele uleiuri sunt sănătoase, dar în unele privințe uleiul de floarea-soarelui este inferior uleiului de măsline. Practic, diferența se observă numai în timpul tratamentului termic și în conținutul de Omega-3.