Tratamentul gutei cu leacuri bătrânești la domiciliu

Ionel Asandulescu

Guta

Guta este o tulburare metabolică comună care afectează predominant pacienții în vârstă. Boala se caracterizează printr-o creștere patologică a nivelului de acid uric din organism, care duce în cele din urmă la deteriorarea articulațiilor de pe picioare și brațe. Există multe modalități de a menține boala în progres fără a recurge la tratamente medicamentoase agresive. Substanțele medicinale provoacă adesea reacții adverse, așa că unii pacienți preferă să folosească remedii populare eficiente pentru gută. Ar trebui să aflați ce metode sunt cele mai potrivite și în ce cazuri ajută.

Patogeneza bolii

Odată cu aportul excesiv de compuși purinici cu alimente, are loc acumularea treptată a acestora. În special, cursul bolii se agravează pe fondul insuficienței renale. Exemplu: compușii purinici sunt furnizați într-o cantitate normală, dar rinichii nu pot face față excreției metabolitului lor – acid uric, astfel încât acesta se instalează treptat în organele interne și articulațiile. Cauza patologiei este destul de ușor de diagnosticat prin efectuarea unui test biochimic complet de sânge.

Cel mai adesea, guta apare la persoanele care duc un stil de viață nesănătos. Pacientul tipic este un bărbat în vârstă, între 40 și 60 de ani, care bea în mod regulat alcool și mănâncă alimente grase. De obicei la o astfel de persoană, în timpul examinării, nu se constată doar gută, ci și obezitate, diabet, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie (deteriorarea metabolismului lipidic).

Datorită caracteristicilor hormonale, femeile la vârstă reproductivă sunt mult mai puțin probabil să experimenteze o astfel de boală. După menopauză, incidența gutei la femei crește. În parte, acest fenomen este afectat atât de malnutriție, cât și de scăderea funcției renale. Potrivit statisticilor, aproximativ 9% din populația adultă de pe planetă suferă de gută, așa că această boală este o boală comună.

Cauzele gutei

Există două cauze ale bolii:

  1. Scăderea funcției excretoare a rinichilor, din cauza căreia acidul uric nu este excretat în cantitatea potrivită și se acumulează treptat în pungile articulare și organele interne.
  2. Aportul în exces de compuși purinici în organism împreună cu alimente și băuturi, ceea ce duce la acumularea lor în organism.

Dacă primul factor este asociat cu tulburări grave în organism care duc la boli de rinichi, atunci al doilea este asociat cu un stil de viață greșit, ereditatea. Prin urmare, este important să luați în considerare toți factorii predispozanți care contribuie la apariția gutei la o vârstă mai înaintată:

  1. Prezența proceselor inflamatorii în rinichi – glumerulonefrită, pielonefrită. Aceste boli, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot provoca o deteriorare a funcției organelor în viitor, care va afecta negativ rata de filtrare glomerulară.
  2. Hipertensiune arteriala. Creșterea presiunii afectează negativ starea peretelui vascular, afectează funcția rinichilor, ceea ce duce la acumularea de acid uric în viitor.
  3. Este de obicei asociat cu malnutriția și este un factor provocator nu numai pentru gută, ci și pentru sindromul metabolic.
  4. Stil de viata sedentar. Pe fondul inactivității fizice, metabolismul încetinește, prin urmare, odată cu vârsta, crește riscul de tulburări metabolice, inclusiv guta.

Separat, este necesar să se ia în considerare factorul de malnutriție, care este cheie în patogeneza bolii, dacă pacientul nu are insuficiență renală. Guta apare la persoanele care consumă alimente grase, prăjite și din carne, beau adesea băuturi cu conținut scăzut de alcool.

Ce alimente contribuie la apariția excesului de acid uric în organism:

  1. Carne grasă, pește, ciuperci prăjite.
  2. Substanțe extractive – supa din carne, pasari grase, fructe de mare, ciuperci. De asemenea, substanțele extractive includ multe tipuri de legume cu frunze, acestea fiind bogate în acid oxalic – coriandru, ceapă, usturoi, pătrunjel, mărar, măcriș și spanac.
  3. Multe tipuri de verdeață conțin cantități mari de acid oxalic, care afectează negativ funcția rinichilor și contribuie la acumularea de acid uric în organism. Aceste alimente includ măcrișul, spanacul, ceapa, citricele, pătrunjelul și mărarul.
  4. Subproduse de origine din carne – ficat, plămâni, inimă, stomac, rinichi.
  5. Fără excepție, toate băuturile alcoolice conțin o cantitate mare de compuși purinici. Deținătorii recordului în această chestiune sunt două băuturi – vin și bere.
  6. Leguminoase – mazăre, năut, linte.
  7. Băuturile carbogazoase cu zahăr, sucurile ambalate, ceaiul, cafeaua și cacao sunt, de asemenea, bogate în acid uric.
  8. Printre dulciuri – ciocolată, smântână, produse de patiserie.

Cum să mănânci pentru a preveni un atac de gută, o listă de produse:

  1. Cea mai bună sursă de proteine ​​animale este puiul slab, curcanul, iepurele și ouăSub interdicție carne roșie și grasă – rață, porc, vită, miel.
  2. Dintre produsele lactate, sunt potrivite brânza, brânza de vaci, chefirul, laptele degresat.
  3. Sursele recomandate de carbohidrați sunt cerealele. Orezul, hrișca și terciul de orz sunt ideale.
  4. Legumele cu frunze verzi care conțin o cantitate mare de acid oxalic sunt excluse din dietă, dar se adaugă o sursă sigură de verdeață – roșii, vinete, castraveți.
  5. Ca sursă de fructe, puteți folosi orice, cu excepția produselor citrice.
  6. De la dulciuri, miere, marmeladă, fructe uscate sunt potrivite – în loc de produse din ciocolată și produse de patiserie.
  7. Dintre băuturi, sunt permise ceaiul din plante, compotul, infuzia de măceș. Urmează o respingere completă a alcoolului, cafelei și ceaiului negru.
  8. Grăsimile recomandate sunt vegetale, care includ uleiuri nerafinate, nuci, avocado. Evitați grăsimile animale și grăsimile trans.

Pe lângă o dietă corect formulată, pacientul trebuie să bea multă apă, cel puțin 1,5 litri pe zi, pentru ca rinichii să poată elimina mai mult acid uric din organism. Nu trebuie sa mori de foame, este recomandat să mănânci porții fracționate, dar des. Dacă stadiul bolii nu este început și este corectat doar prin alimentație, se pot folosi rețete de medicină tradițională. În cazuri avansate, pacientului i se prescriu medicamente. Utilizarea leacurilor bătrânești trebuie discutată cu medicul dumneavoastră.

Este posibil să tratați guta cu leacuri batranesti

Eficacitatea modului de tratare a gutei la domiciliu depinde direct de mai mulți factori – cauzele durerii și umflarea articulațiilor, stadiul de dezvoltare a bolii. Dacă pacientul are tulburări genetice sau producție redusă a anumitor enzime în organism, este imposibil să se facă fără a lua medicamente. Alternativ, puteți conveni cu medicul dumneavoastră cu privire la posibilitatea utilizării suplimentare a plantelor medicinale cu efect diuretic pentru a elimina excesul de acid uric din organism cu multe lichide.

Dacă guta a apărut pe fondul tulburărilor metabolice, al proceselor autoimune sau al reumatismului, atunci în acest caz se concentrează și pe o soluție medicamentoasă a problemei cu atacurile bolii. Puteți lua remedii populare dacă procesul inflamator nu crește și atacurile nu apar mult timp, ceea ce indică obținerea unei remisiuni stabile. Cu ajutorul medicinei tradiționale, puteți opri un proces inflamator lent, deoarece unele plante au efect analgezic.

Cea mai frecventă cauză a gutei la vârsta înaintată este abuzul de alimente grase și alcool. În acest caz, utilizarea leacurilor bătrânești este cea mai potrivită, deoarece multe plante medicinale au un efect diuretic, antiinflamator și tonic. Pentru a normaliza starea, este suficient să mănânci corect și să folosești rețete populare dacă boala nu este prea avansată. În cazuri severe, va trebui să utilizați medicamente pentru a ajuta la eliminarea acidului uric din organism. Doza de medicamente este selectată individual de către medic, având în vedere riscul ridicat de reacții adverse.

Metode disponibile de tratare a gutei cu leacuri batranesti

În medicina populară se folosesc rețete, atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern. Ce poate fi folosit:

  1. Acesta este un mod extern de a utiliza un remediu. De obicei, ingredientul activ este aplicat pe tifon și aplicat strâns pentru o perioadă lungă de timp. Rezultatul este eficient și pe termen lung asupra zonei afectate. Compresele ameliorează tensiunea, elimină disconfortul și umflarea. De obicei o compresă se aplică după efort fizic intens, mers lung, când vremea se schimbă. Cea mai simplă versiune a compresei fără încălzire este frunza de varză, pătlagină, brusture. De asemenea, puteți opări aceste plante în apă clocotită, uscați, frecați cu alcool și aplicați sub un pansament de tifon. Frunzele pentru comprese sunt, de asemenea, folosite în două moduri – frecate într-un gruel fin și amestecate cu o cremă groasă, aplicată pe piele. A doua varianta este sa macinati frunzele pana iese sucul, sa amestecați cu miere si sa aplicati pe zona afectata.
  2. Aplicarea este o procedură de tratament fizioterapeutic, a cărei esență este aplicarea de substanțe active în organism care accelerează vindecarea țesuturilor, ameliorează inflamația și încep regenerarea locală. De obicei se utilizează argilă fierbinte, ozocerită, parafină, bilă medicală. Multe dintre componentele medicinale au un efect decongestionat, care este util pentru gută. Nu puteți utiliza metoda de tratament cu ajutorul aplicațiilor în perioada de exacerbare, deoarece componentele fierbinți vor intensifica procesul inflamator, ceea ce va duce la o deteriorare generală a stării. Durata procedurii este de aproximativ o oră, după care resturile de produs sunt spălate cu apă caldă și se aplică o cremă hidratantă pe piele.
  3. Infuzii cu alcool. Potrivit atât pentru uz extern, cât și pentru uz oral. De obicei, se ia componenta necesară, se zdrobește și o toarnă cu alcool, apoi o lasă la infuzat într-un loc întunecat timp de câteva săptămâni. După timpul specificat, amestecul este filtrat, îndepărtând resturile de conținut solid. Apoi, conform instrucțiunilor sau recomandărilor, amestecul finit este luat într-o cantitate mică. În cazul gutei, astfel de metode de preparare a agenților terapeutici nu sunt de obicei utilizate, deoarece băuturile alcoolice sunt contraindicate categoric în prezența acestei boli.
  4. Decocturi și ceaiuri. Este mai ușor să pregătiți un decoct decât o tinctură, deoarece nu trebuie să petreceți mult timp pe rețetă. De obicei, se ia un amestec uscat de plante, se toarnă cu apă clocotită, insistă timp de 15 minute și îl iau înainte sau după masă. Așa se face ceaiul. Ceaiul trebuie fiert o jumătate de oră într-o baie de apă, se strecoară și se lasă la infuzat aproximativ o oră.

Leacuri batranesti pentru guta – rețete

Nu există leac pentru gută. Este posibil să scapi de gută prin metoda terapiei simptomatice. Pentru eliminarea durerilor articulare, se recomandă o abordare integrată, care vizează eliminarea acidului uric din sânge și stoparea atacurilor de artrită gută. Un atac de gută apare de obicei brusc, de aceea este recomandat să se pregătească soluții de remedii casnice în prealabil în cazul unei deteriorări accentuate a sănătății. Respectarea perfectă la o dietă cu conținut scăzut de purine și adăugarea de exerciții ușoare sunt importante.

Puteți trata guta pe picioare cu ajutorul unor astfel de rețete:

  1. O compresă simplă de miere și sare. Este necesar să amestecați o lingură de miere și sare în proporții egale, să puneți tifon și să acoperiți zona articulației afectate timp de câteva ore. Cursul tratamentului este de până la 10 zile. Cel mai bine este să aplicați o compresă înainte de a merge la culcare.
  2. O compresă de muștar și miere va ajuta la un sindrom de durere puternică. Acesta este un remediu popular care ajută la ameliorarea simptomelor în 7-14 zile dacă este utilizat în mod regulat. Este necesar să amestecați pudra de muștar și mierea în proporții egale, adăugând puțin bicarbonate de sodiu. Dacă amestecul este prea gros, puteți adăuga puțin lichid pentru a ușura aplicarea produsului. Amestecul rezultat trebuie frecat bine, în zona degetelor articulației afectate. Apoi tifonul se aplică deasupra într-un strat dens pentru a încălzi piciorul. Compresa are un efect slab de încălzire, deci este mai potrivită pentru durerile cronice. Trebuie folosit zilnic timp de două săptămâni.
  3. O infuzie orală pe bază de amestec de lămâie-usturoi va ajuta la evitarea atacurilor acute cauzate de depunerea sărurilor de acid uric. Trebuie să luați 4 lămâi și 4 căței de usturoi, marunti totul printr-o mașină de tocat. Apoi amestecul se toarnă cu un pahar cu apă clocotită și se lasă timp de trei zile într-un loc întunecat pentru a infuza. După aceea, amestecul este filtrat și luat de 3 ori pe zi înainte de fiecare masă, 1 linguriță.
  4. Pentru a combate guta la domiciliu, este util să fie tratat cu suc de mere. Trebuie să puneți 4 mere medii într-o tigaie și să îndepărtați mai întâi coaja. Apoi turnați peste fructele decojite un litru de apă. Când apa fierbe, trebuie să gătiți merele la foc mic timp de 15 minute. Este necesar să beți cel puțin 3 căni pe zi. Metoda este simplă, deși nu va ajuta să scăpați pentru totdeauna de boală, dar va facilita în mod semnificativ cursul leziunilor articulare.
  5. Tinctură externă pentru o articulație bolnavă cu frunză de dafin. Trebuie să amestecați o linguriță de frunze de dafin zdrobite și să turnați 100 g de amoniac, lăsându-l să se infuzeze într-un recipient sigilat timp de o săptămână. Apoi amestecul este filtrat și frecat sub formă de frecare în zona articulației afectate. O singură doză de amestec nu este mai mare de 2-3 g. Remediul trebuie utilizat o dată pe zi.
  6. Amestec de plante pentru durerile articulare sub formă externă. Este necesar să măcinați pătlagină proaspătă și pelin în terci în proporții egale. Pentru ca plantele să dobândească consistența unui unguent, trebuie să adăugați 2 linguri de unt. Apoi plantele sunt amestecate din nou, iar unguentul este aplicat pe zona articulației afectate.
  7. Pentru a încetini formarea de tofi în zona articulațiilor, este util să folosiți băi terapeutice pentru picioare. Este suficient să faci o baie caldă cu apă, adăugând acolo 50 g de sifon și câteva picături de iod. Acest amestec se descurcă bine cu umflarea articulațiilor. Băile de picioare se fac zilnic la culcare. Cursul tratamentului este de 3 săptămâni, după care se iau o pauză. Dacă este necesar, se repetă o serie de proceduri pentru articulații.
  8. Remediul extern este unguentul cu oțet de mere. Este necesar să amestecați oțet de mere 100 g nediluat, gălbenuș de ou. Componentele se amestecă până la omogenizare. Este mai ușor să bateți amestecul, astfel încât să apară o spumă groasă. Aplicați unguentul pe articulația afectată de 3-4 ori pe zi. Păstrați unguentul la frigider.
  9. Compresa pentru rosturi pe baza de kohl de mare. Este necesar să amestecați sare de mare, făină obișnuită în proporții egale, turnând o lingură de apă. Din amestecul rezultat se întinde un strat subțire de aluat, iar benzile de produs sunt aplicate pe zona de îmbinare. Înfășurați deasupra folie alimentară și lăsați câteva ore. Compresa poate fi aplicată zilnic pe zona afectată timp de câteva săptămâni.
  10. Compresa antiinflamatoare din peste proaspat. O rețetă populară de pește tocat ajută la combaterea inflamației în zona articulațiilor. Trebuie să luați pește de râu, să-l măcinați în carne tocată și să-l atașați de zonele afectate. Trebuie să ții compresa pe picior toată noaptea. Durata terapiei – 1 – 1,5 săptămâni.
  11. Infuzie de țelină pentru uz oral. Este necesar să tăiați rădăcinile de țelină și să turnați 1,5 litri de apă clocotită. Amestecul într-o cratiță se acoperă cu un prosop și se infuzează timp de 4 ore. Trebuie să beți o infuzie înainte de masă, o lingură de 3 ori pe zi. Produsul se păstrează la frigider.
  12. Este necesar să fierbeți 3 cartofi cu coajă, după spălarea temeinică a rădăcinilor. Un decoct de cartofi trebuie insistat după ce a fost gata câteva ore. Apoi, ar trebui să scurgeți stratul superior și să beți un amestec de 100 g de 2 ori pe zi. Durata tratamentului este de până la două săptămâni.

Lasă un comentariu