Papile gustative inflamate – cauze, simptome și tratament

Ionel Asandulescu

Papile Gustative Inflamate

În medicină, boala papilelor gustative inflamate se numește papilită. Organul senzorial gustativ este un indicator al gustului. Vă permite să percepeți gustul în toate nuanțele și gamele sale. Țesutul organului este complet reînnoit la fiecare 10-15 zile. Dacă există o boala, gustul se schimbă, gura doare. Pentru a restabili sănătatea, trebuie să fii tratat. Inflamația papilelor gustative va fi eliminată de medic. Pacientul ar trebui să meargă la clinică, să îi spună medicului despre simptomele sale.

Cu boli sistemice, arsuri ale unui organ muscular și alți factori, transmisia impulsului este afectată. În același timp, se modifică percepția, se adaugă senzații atipice, necaracteristice. De obicei, pacientul simte modificări patologice – aspectul plăcii, edemului și creșterea dimensiunii. Cu cât acest tablou clinic persistă, cu atât gustul este mai distorsionat. Papilita poate fi temporară sau cronică. Pentru a vă accelera recuperarea, trebuie să urmați cu strictețe recomandările medicului.

Cauzele inflamației papilelor gustative

Dacă dezvoltați un proces inflamator în gură, contactați imediat medicul. Acesta va stabili cauzele bolii și va prescrie un tratament. Pot apărea probleme:

  1. Când dieta pacientului include o cantitate excesivă de alimente acre, dulci, condimentate;
  2. Dacă stresul cronic se dezvoltă în organism;
  3. Când pacientul a suferit o leziune a limbii, arsuri, tăieturi, înțepături;
  4. Dacă corpul este afectat de o reacție alergică;
  5. Cu unele boli ale organelor interne;

Suprafața organului muscular se modifică semnificativ odată cu expunerea agresivă. Factorul provocator este xerostomia, boala glandelor salivare, sindromul Sjogrenn, diabetul zaharat. Cu inflamarea papilor gustative, sensibilitatea acestora crește. La examinare, medicul trebuie să excludă leucoplazie, stomatită aftoasă, sifilis, fibrom al cavității bucale. Copiii sunt examinați pentru scarlatină.

Uneori boala poate provoca reflux acid, gastrită, infecții în gât, inflamație sistemică a țesutului gingival, atunci când microorganismul patogen se dezvoltă rapid. Anumite medicamente pot fi dureroase. Alcalii sau acizii cu o concentrație mare afectează negativ starea organului muscular. Leziunile la limbă pot apărea de la o periuța de dinți dură, proteze și tartru.

Simptomele papilelor gustative inflamate

Când papilele gustative se inflamează, sensibilitatea țesuturilor crește semnificativ, gustul se schimbă. Pacienții se plâng de disconfort neplăcut la nivelul gurii. Spectrul gustativ este distorsionat, devine nenatural. În plus, apar o serie de simptome.

  • Edem tisular vizibil.
  • O creștere pronunțată a dimensiunii papilelor.
  • Furnicături și mâncărimi.
  • Senzație de arsură, ușoară durere.

Dacă nu mergeți la medic la timp, pot apărea complicații: papilită eruptivă linguală. Această boală durează mult timp cu o creștere a temperaturii corpului. Cel mai adesea, boala afectează copiii. Un simptom alarmant este apariția pe suprafața limbii a bulelor umplute cu un lichid transparent. Când apar primele semne de boală, trebuie să vizitați imediat medicul. Terapia la timp a bolii minimizează complicațiile și accelerează recuperarea.

Diagnosticul papilelor gustative inflamate

Principalele metode de diagnostic permit o examinare amănunțită pentru a face diagnosticul corect. În timpul examinării inițiale, medicul determină mărimea zonelor patologice, aspectul, culoarea și forma organului. Medicul află dacă există umflături ale limbii, constată placa și localizarea acesteia, abraziuni, înțepături, eczeme, ulcere. Sănătatea țesuturilor gingivale și a dinților are o mare importanță.

Pentru a determina tipul de agent patogen, forma bolii, sunt prescrise o serie de teste:

  1. Frotiu histologic;
  2. Sensibilitatea este determinată folosind un test special;
  3. Test general de sânge este informativ;

Patologii sistemici sunt, de asemenea, excluși: HIV, sifilis, hepatită, SIDA. Dacă este necesar, pacientul este îndrumat pentru o consultație cu un gastroenterolog, dermatolog, endocrinolog, otorinolaringolog, imunolog.

Tratament pentru inflamarea papilelor gustative

În tratamentul inflamației papilelor gustative ale limbii, se utilizează diferite medicamente de acțiune generală și locală.

O limbă albă, acoperită, este un semn caracteristic al inflamatiei papilelor gustative. Această placă este un produs rezidual al agenților patogeni care trăiesc în cavitatea bucală și provoacă procese inflamatorii. Limba trebuie curățată în mod regulat, în special cu inflamații pronunțate. Procedura trebuie efectuată folosind un tampon de bumbac umezit anterior cu un antiseptic. Antibioticele nu sunt recomandate în acest scop.

Inflamația receptorilor limbii este însoțită de un simptom dureros puternic. În unele cazuri, durerea este atât de severă încât interferează cu consumul de alimente. Durerea poate fi gestionată cu anestezice locale.

Adesea, inflamația papilelor gustative este însoțită de o limbă uscată. În astfel de cazuri, utilizarea unui produs pe baza de Benzocaină este adecvată. Acest medicament are un efect de înmuiere, ajută la hidratarea membranei mucoase, la vindecarea micro-fisurilor, elimină senzația de arsură și are un efect analgezic ușor. Produsul trebuie aplicat pe limbă de cel puțin 2 ori pe zi. Înainte de aplicarea medicamentului, cavitatea bucală trebuie clătită bine cu apă caldă și orice placă trebuie îndepărtată de pe limbă.

Un proces îndelungat de inflamație a papilelor gustative poate duce la fisuri și eroziune în limbă. În astfel de cazuri, ar trebui utilizate preparate regenerante.

Inflamarea papilelor gustative este o manifestare frecventă a scăderii imunității. În inflamația cronică a papilelor gustative, se recomandă să luați medicamente consolidante, imuno-stimulante și vitamine.

Tratamentul inflamației papilelor gustative fără medicamente

La primele simptome ale inflamației receptorilor limbii, este necesar să se ia următoarele măsuri:

  • se spală pe dinți, acordând o mare atenție gingiilor și spațiilor dintre dinți;
  • Clătiți temeinic cavitatea bucală din resturile alimentare și din pasta de dinți;
  • renunțați la utilizarea anumitor alimente.

Alimentele picante, grase, condimentele, sarea provoacă o creștere a procesului inflamator. Dacă mâncați necorespunzător, puteți fi sigur că simptomele papilitei se vor agrava în timp. Dacă receptorii limbii sunt inflamați, este necesar să mâncați exclusiv alimente lichide la temperatura camerei.

Eliminarea manifestărilor bolii la domiciliu favorizează clătirea regulată a gurii cu o infuzie de păpădie, salvie, mușețel. Aceste plante au un efect antiinflamator și de vindecare a rănilor asupra mucoasei bucale.

Dacă tratamentul papilitei la domiciliu nu dă un rezultat pozitiv, trebuie să consultați un specialist. Poate că problema apariției bolii se află în corp. Poate fi o infecție sau o anomalie a organelor interne.

Lasă un comentariu