Oțetul de mere este un oțet fermentat care este fabricat din mere. Este un remediu popular pentru reflux acid și arsuri la stomac.
Există o serie de tratamente la domiciliu care pot combate în mod eficient refluxul acid, arsurile la stomac și alte simptome ale bolii de reflux gastroesofagian. Unii oameni susțin că oțetul de mere poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea acestor probleme. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în unele cazuri, acest remediu va agrava simptomele.
Rezumat
Oțetul de mere poate ușura simptomele refluxului acid
Refluxul acid începe atunci când acidul clorhidric crește din stomac până în esofag. Acest lucru duce la un gust acru în gură și o senzație de arsură în piept.
Există o mulțime de dovezi anecdotice pe internet care indică faptul că oțetul de mere poate trata de fapt refluxul acid. Persoanele care susțin această opinie susțin că aciditatea oțetului, precum și bacteriile benefice pe care le conține, oferă un efect de vindecare.
Una dintre teoriile existente se bazează pe faptul că mulți pacienți cu reflux acid suferă, de asemenea, de o afecțiune numită hipoclorhidrie. Această tulburare se caracterizează printr-un conținut prea scăzut de acid clorhidric în stomac. Se poate dezvolta sub influența aportului activ de inhibitori ai pompei de protoni.
Inhibitorii pompei de protoni sunt medicamente care sunt adesea folosite pentru tratarea refluxului acid. Sunt capabili să reducă aciditatea stomacului la niveluri foarte scăzute. Prin urmare, consumând oțet de mere, oamenii pot crește aciditatea din stomac.
Cu toate acestea, cercetătorii nu au studiat încă suficient efectul oțetului de mere asupra sănătății tractului digestiv, astfel încât este încă dificil să se judece în mod substanțial fiabilitatea acestei teorii.
De fapt, până în prezent, nicio revistă științifică de renume nu a publicat nicio cercetare care să analizeze efectele oțetului de cidru de mere asupra refluxului și a arsurilor la stomac.
Este sigur să tratați refluxul acid cu oțet de mere
În general, utilizarea oțetului de mere pentru a trata refluxul acid este asociată cu riscuri minime. Mulți oameni consumă zilnic această băutură pentru a controla nivelul zahărului din sânge sau pentru a pierde în greutate fără a experimenta efecte secundare. Cu toate acestea, ar trebui să se recunoască faptul că siguranța luării oțetului de mere pe termen lung nu a fost dovedită științific.
Pentru unii oameni, consumul de oțet de mere agravează arsurile la stomac. Pacienții care au un esofag excesiv de sensibil pot prezenta o exacerbare a simptomelor existente sau apariția altora noi.
Persoanele care doresc să încerce oțet de mere ca tratament pentru refluxul ușor pot amesteca o linguriță într-o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă și pot bea soluția înainte sau după mese.
Consumul de oțet de mere nu este recomandat pentru reflux acid moderat până la sever, arsuri la stomac severe sau GERD.
Ce efecte secundare pot apărea cu tratamentul cu oțet de mere?
Pe lângă exacerbarea arsurilor la stomac, oțetul de mere poate provoca deteriorarea smalțului dinților. Prin urmare, pentru a vă proteja dinții, trebuie să diluați întotdeauna acest produs, să îl luați cu alimente, să vă clătiți gura cu produse speciale sau să folosiți un pai.
Alte tratamente la domiciliu pentru refluxul acid
În multe cazuri, refluxul acid ușor până la moderat poate fi atenuat prin strategii terapeutice care pot fi utilizate acasă.
Pentru a reduce gradul de manifestare a refluxului, puteți utiliza următoarele recomandări.
- Slăbiți. Conform mai multor studii efectuate simultan, persoanele obeze sau supraponderale sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta reflux acid. Acest lucru se poate datora unei presiuni excesive asupra stomacului, determinând creșterea acidului în esofag.
- Renunțați la fumat. Autorii unei revizuiri științifice publicate în 2016 în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology au subliniat că fumatul poate provoca reflux acid prin relaxarea mușchilor dintre esofag și stomac. Acest lucru facilitează eliberarea acidului stomacal în esofag.
- Ridicați capul când vă aflați în pat. Fundația Internațională a Tulburărilor Gastroenterologice recomandă ca persoanele cu reflux acid să își ridice capul în timp ce sunt culcate. Gravitația ajută la controlul simptomelor de reflux.
- Purtați haine largi. Purtarea de haine prea strânse, în special în jurul abdomenului, poate împinge acidul în esofag.
- Dezvoltă obiceiuri alimentare sănătoase. Consumați mese mici și faceți acest lucru încet pentru a promova o digestie sănătoasă. Nu vă întindeți în timp ce mâncați și, de asemenea, în termen de trei ore după ce ați mâncat.
Evitarea anumitor alimente și băuturi poate ajuta la reducerea simptomelor refluxului acid. În ciuda faptului că fiecare persoană poate dezvolta aceste simptome sub influența unor factori nutriționali specifici, există alimente care sunt foarte susceptibile de a provoca problema. Acestea includ următoarele:
- citrice precum portocale, lămâi și grapefruit;
- alimente prăjite, condimentate și grase;
- alcool;
- cofeină;
- ciocolată;
- usturoi și ceapă;
- roșii și produse pe baza acestora, adică ketchup-uri sau feluri de primă mâncare;
- mentă.
Dacă refluxul acid continuă după ce ați eliminat aceste alimente din dietă, puteți încerca să țineți un jurnal pentru a înregistra alimentele pe care le consumați și simptomele care pot fi asociate cu acesta. În acest fel, oamenii reușesc adesea să identifice factorii provocatori de alimente care sunt unici pentru corpul lor.
Când să vedeți un medic
Pentru refluxul acid sever, mai ales dacă simptomele nu se ameliorează cu tratamentele la domiciliu, este posibil ca oamenii să fie nevoiți să ia medicamente. În cazuri rare, medicii prescriu o intervenție chirurgicală pentru acești pacienți.
O vizită la spital trebuie făcută dacă refluxul acid persistă câteva săptămâni sau se agravează. Ar trebui să se solicite asistență medicală imediată dacă apar următoarele simptome:
- scaune negre sau roșii;
- durere toracică în timpul activității fizice;
- Dificultăți la înghițire sau alte probleme care apar în timpul mesei
- vărsături de sânge sau o substanță care seamănă cu zațul de cafea;
- pierdere în greutate.