Salmoneloza este o infecție intestinală frecventă, cauzată de bacteria Salmonela. Deși de cele mai multe ori are o evoluție ușoară, la anumite categorii de persoane poate pune viața în pericol. Iată cum poți recunoaște simptomele salmonelozei și ce tratament este indicat.
Rezumat
Ce este salmoneloza
Salmoneloza este o boală produsă de bacteria Salmonela, care contaminează tractul intestinal. Această bacterie poate ajunge în organism prin consumul de alimente infestate sau apă contaminată, dar și prin contactul cu animale purtătoare. Salmonela colonizează pereții intestinali și eliberează toxine ce produc simptome digestive neplăcute.
Care sunt simptomele salmonelozei
Salmoneloza se manifestă similar cu gripa intestinală:
- Diaree
- Creștere a temperaturii (febră)
- Dureri abdominale
- Grețuri și vărsături
- Durere de cap
- Scaune diareice, dese, cu mucus, uneori urât mirositoare sau cu striuri de sânge
Aceste simptome apar la câteva ore până la câteva zile de la infecție și durează între 2 – 7 zile, dar uneori diareea continuă luni de zile. De asemenea, pot exista purtători asimptomatici de salmonela.
De ce este salmoneloza periculoasă
În majoritatea cazurilor, simptomele salmonelozei dispar spontan în câteva zile. Totuși, la anumite categorii de persoane pot apărea complicații severe precum:
- Deshidratare
- Bacteriemie (pătrunderea bacteriei în sânge)
- Meningită, endocardită, artrită
- Vasculită (inflamația pereților vaselor sangvine)
Copiii sub 5 ani, vârstnicii, persoanele cu imunitate scăzută sau cu afecțiuni cronice prezintă cel mai mare risc.
Cum să tratezi salmoneloza
Pentru un diagnostic cert, se recoltează probe de scaun sau sânge ce vor pune în evidență prezența bacteriei Salmonela. Tratamentul are ca scop principal prevenirea deshidratării prin hidratare corespunzătoare.
În formele severe cu risc de bacteriemie și la persoanele cu risc crescut se indică tratament cu antibiotice. Pentru simptomele digestive se recomandă dietă hidratantă, probiotice și antidiareice.
Cum să evitați să faceți salmoneloză
Salmoneloza poate fi prevenită prin:
- Igiena riguroasă a mâinilor și în bucătărie
- Separarea alimentelor crude de cele gătite
- Evitarea consumului de ouă, carne sau pește crude
- Respectarea lanțului de frig pentru alimente
Prin norme elementare de igienă în prepararea alimentelor, infecțiile cu salmonela pot fi prevenite.