Acidul uric este un produs natural de descompunere a alimentelor consumate de oameni, în special a proteinelor. Rămășițele sale sunt prelucrate din sânge de către rinichi și excretate în urină. Cu toate acestea, dacă ceva nu merge bine, rinichii nu pot face față sarcinii lor și nivelul de acid uric din sânge crește.
Acidul uric din sânge poate fi detectat în timpul efectuării unei analize prescrise de un medic în căutarea cauzei disconfortului pacientului și, de asemenea, accidental – în timpul efectuării unui test de sânge biochimic ca parte a unei examinări de rutină. O creștere a nivelului de acid uric din sânge se numește hiperuricemie.
Atunci când faceți un test de acid uric, este important să respectați anumite reguli: principalul lucru este să nu mâncați cu 12 ore înainte de prelevarea de sânge. Adică, dacă analiza a fost programată pentru dimineață, atunci nu este de dorit să luați cina după 19-20. De asemenea, fumatul cu puțin timp înainte de a merge la clinică sau laborator poate perturba rezultatul. În zilele noastre, sângele venos este prelevat folosind un ac subțire, foarte ascuțit, astfel încât medicii nu sfătuiesc să se teamă – cel mai probabil, pacientul nu va simți nici măcar momentul injecției.
Rezumat
Valoarea normala de acid uric din sânge
La bărbații adulți, rata acidului uric în sânge este de 262 – 452 μmol / l, la femei – 137 – 393. La vârsta de peste 60 de ani, valorile se schimbă – până la 250 – 476 μmol / l la bărbați și până la 208 – 434 la femei. Există valori separate pentru copiii sub 12 ani, precum și pentru persoanele în vârstă cu vârsta peste 90 de ani. În orice caz, medicii nu recomandă studierea independentă a rezultatelor testelor lor, fără a avea o educație medicală și a face diagnostice pentru ei înșiși, și cu atât mai mult, fără a încerca să crească sau să scadă în mod independent nivelul de acid uric din sânge cu medicamente sau remedii populare, fără a consulta un medic care va evalua situația în general.
Motive pentru creșterea acidului uric în sânge
Dacă îi adresați medicului o întrebare: „De ce conținutul meu de acid uric în sânge este mai mare decât cel normal”, el poate întreba dacă pacientul se plânge de articulații sau chiar dacă dor degetele.
Faptul este că acidul uric este un produs al schimbului de purine, compuși care sunt prezenți în corpul uman și în hrana acestuia. Unele alimente și băuturi sunt bogate în special în purine, deci dacă acidul uric din sânge crește, medicul poate suspecta că o persoană are gută.
În plus față de gută, o creștere a acidului uric în sânge poate indica și boli de rinichi, toxicoză și este chiar observată în cancerul de sânge. Sau poate indica deshidratare sau anemie cu lipsă de vitamina B.
Într-un cuvânt, este imposibil să se facă presupuneri pe baza unei analize, simptomele bolii sunt importante.
Diagnostic ale acidul uric marit
O creștere a nivelului de acid uric în sânge este diagnosticată printr-un test de sânge pentru acidul uric prin metoda enzimatică. Rezultatul poate fi obținut într-o perioadă de la câteva ore la câteva zile, în funcție de capacitățile laboratorului care efectuează cercetarea.
Tratament pentru acidul uric marit
După cum le place să spună medicii, „tratăm o persoană, nu o analiză”. Dacă analiza a confirmat suspiciunea medicului de gută, atunci el va stabili dacă această boală este primară (idiopatică) sau secundară. Guta idiopatică poate fi cauzată de o combinație de factori genetici, hormonali și nutriționali. Secundar – luarea anumitor medicamente sau alți factori externi care au cauzat tulburări metabolice.
Crizele acute de gută sunt tratate atât cu analgezice, cât și cu medicamente antiinflamatoare și prin injectarea de steroizi direct în articulația afectată.
În afara unei exacerbări, medicul face recomandări pentru o dietă sănătoasă și tratează bolile care sunt adesea asociate cu gută, cum ar fi hipertensiunea.
Metode pentru scăderea nivelului de acid uric din sânge
Există o serie de medicamente disponibile pentru a reduce nivelul de acid uric din sânge, dar acestea sunt prescrise de un medic, inclusiv evaluarea funcției rinichilor.
Dietoterapia include evitarea alcoolului, în special a berii și a vinului, evitarea murăturilor și a afumăturilor, măruntaielor (inclusiv pateu de ficat și cârnați), ciocolată, cafea și ceai (în orice caz, negru puternic). Cu toate acestea, nu merită să luați o dietă dură, epuizantă – postul duce, de asemenea, la hiperuricemie.