7 trucuri care te vor ajuta dacă ai hemoglobina scăzută

Ionel Asandulescu

hemoglobina scazuta, celulele rosii ale sangelui

Hemoglobina este numele proteinei care face parte din sânge. Funcția sa principală este de a se combina cu moleculele de oxigen pe care le primim în timpul respirației și apoi, împreună cu fluxul sanguin, le transportăm și le dăm organelor și țesuturilor. Atunci când avem hemoglobina scăzută, organele noastre internet vor avea de suferit datorita lipsei de oxigen.

A doua sarcină a hemoglobinei este că, prin transferul de oxigen, ia dioxid de carbon din țesuturi și îl transportă în direcția opusă, către plămâni. Inspirăm – și organele noastre primesc oxigenul necesar vieții. Expirăm și curățăm țesuturile de dioxid de carbon format în ele. Fără hemoglobină, inhalarea și expirarea completă ar fi imposibile.

Cum să recunoaștem dacă avem hemoglobina scăzută

Dacă această proteină nu este suficientă, corpul primește mai puțin oxigen. Inima, creierul și alte organe încep să sufere de hipoxie, care afectează performanța lor și bunăstarea noastră în general. Boala de care suferim când avem hemoglobina scăzută se numește anemie:

  • Te simți slab. Se pare că ai încetat să ai suficientă putere chiar și pentru lucrurile obișnuite.
  • Dacă îți asumi ceva, obosești repede.
  • Îți scade puterea de concentrare.
  • Amețești rapid .
  • Ți se spune (sau observi tu însuți) că pari prea palid.
  • Culoarea se remarcă mai ales pe gingii – au o nuanță roz deschis, albicioasă.
  • Respirați ușor și rapid.
  • Observați bătăi rapide ale inimii. Sau se pare că, uneori, inima sare peste un ritm.

Să spunem imediat: dacă bănuiți că aveți un nivel scăzut de hemoglobină, ar trebui să contactați un medic. După examinare, medicul dumneavoastră vă va recomanda cel mai probabil un test de sânge. Acest lucru este necesar pentru a afla ce vă cauzează simptomele: un nivel foarte scăzut de hemoglobină sau alte boli. De exemplu, tulburările cardiovasculare pot fi confundate cu anemia și este important să nu le trecem cu vederea.

Dacă se confirmă un nivel scăzut de hemoglobină, medicul va începe să caute cauza. Există multe dintre ele și într-o gamă largă. De exemplu, o scădere a hemoglobinei este o situație normală în timpul sarcinii sau la cei care încearcă să slăbească prin diete. Dar bolile cronice de rinichi , ciroza hepatică, hipotiroidismul, otrăvirea cu plumb, sângerările interne și diferite tipuri de cancer pot duce, de asemenea, la anemie . În general, asigurați-vă că consultați medicul pentru a exclude aceste probleme.

Cum se mărește hemoglobina

Dar, să spunem, ca nu ai nici o problema cu sănătatea ta. În acest caz, pentru a readuce nivelul de hemoglobină la normal, este suficient doar să ajustați ușor dieta. Iată câteva sfaturi care iți pot marii nivelul de hemoglobină din sânge.

1. Mănâncă alimente bogate în fier

Fierul se gaseste in abundenta in carne

Pentru a produce hemoglobină, organismul are nevoie fier. În lipsa acestui oligoelement, se dezvoltă unul dintre cele mai frecvente tipuri de anemie – carența de fier. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când nivelul tău de hemoglobină este scăzut este să mănânci alimente bogate în fier :

  • carne si peste;
  • ficat și alte organe (organe) – rinichi, inimi;
  • spanac și alte legume cu frunze verzi;
  • brocoli;
  • fasole și linte;
  • ouă de pui;
  • nuci si seminte;
  • fructe uscate.

2. Adăugați alimente cu acid folic în meniu

salata
Salatele, in general, sunt o importanta sursa de acid folic

Acidul folic este una dintre vitaminele B . Este o componentă esențială în producția de hemoglobină în organism. Dacă nu obțineți suficient din această substanță din dieta dvs., există riscul de a dezvolta anemie cu deficit de folat. Surse bune de folat sunt:

  • verdeață cu frunze (spanac, salată verde), verdeață;
  • leguminoase – fasole, mazăre, linte;
  • sparanghel;
  • ouă de pui.

3. Nu uitați de vitamina C

Citricele sunt bogate in vitamina C

Obținerea de fier suficient din alimente sau suplimente este esențială. Dar și mai important este să vă asigurați că acest microelement este absorbit. Vitamina C permite organismului să obțină mai mult fier din alimente. Aceasta o găsiți in produse precum:

  • citrice – portocale, mandarine, grapefruit;
  • Căpșuni;
  • coacăze negre;
  • legume cu frunze verzi – spanac, varză.

4. Amintiți-vă despre vitamina A

Cartoful dulce este o sursa de vitamina A

Vitamina A și betacarotenul (forma sa găsită în alimentele vegetale) sunt, de asemenea, elemente importante care permit organismului să absoarbă mai eficient fierul din alimente.

Alimentele sunt bogate în vitamina A sunt:

  • ficat, în special de vită, inclusiv sub formă de cârnați și pateu;
  • ulei de ficat de cod;
  • cartof dulce;
  • spanac;
  • dovleac.

5. Nu folosiți în exces alimentele care afectează absorbția fierului

Incercati sa nu faceti exces de branzeturi daca aveti hemoglobina scazuta

În special, cele care conțin calciu:

  • lapte acru – iaurturi, chefir, brânză de vaci;
  • soia și produsele bazate pe aceasta: carne de soia, tofu și altele;
  • smochine.

Există o nuanță aici: calciul nu trebuie exclus în totalitate, deoarece este necesar pentru organism. Este important doar să nu abuzăm de el. Un pahar de chefir sau câteva smochine nu vor dăuna, mai ales dacă le mănânci într-un moment diferit față de alimentele care conțin fier.

6. Luați suplimente care conțin fier

Cel mai important punct: în niciun caz nu le lua singur! Acest lucru trebuie făcut numai de către medicul dumneavoastră. Faptul este că, pe lângă fier, suplimentele farmaceutice conțin și alte substanțe – oligoelemente și vitamine .

Dacă luați aceste medicamente necontrolat, puteți depăși dozele sigure. Și va puteți face mai mult rău decât bine.

Excesul de fier poate fi, de asemenea, periculos. Poate provoca o afecțiune numită hemocromatoza, care crește riscul de boli ale ficatului, vezicii biliare, glandei tiroide, sistemului cardiovascular și uneori chiar declanșează dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Lasă un comentariu