7 motive subtile, dar importante pentru a mânca pătrunjel în fiecare zi

Ionel Asandulescu

Patrunjel

Pătrunjelul este folosit în mod tradițional pentru a decora felurile de mâncare și pentru a se tăia puțin în salate. Dar aceste plante verzi servesc mai mult decât o simplă decoratiune culinară.

Aici ai 7 motive, pentru care ar trebui să consumi cel puțin o jumătate de legătură de pătrunjel în fiecare zi.

1. Vă va fi mai ușor să reduceți aportul de sare

Un exces de sare din dietă este un flagel al omenirii moderne: provoacă edeme și boli de rinichi, provoacă hipertensiune și reduce abilitățile cognitive ale creierului. Cu toate acestea, este dificil să refuzăm clorura de sodiu din dietă: mâncarea fără sare nu are gust.

Pătrunjelul proaspăt tocat este o modalitate eficientă de a adăuga aromă legumelor și preparatelor din carne și de a reduce nedureros aportul de sare.

2. Vei primi o mulțime de vitamine

1/2 cană (30 g) pătrunjel proaspăt tocat furniza:

  • mai mult de 100% din valoarea zilnică a vitaminei A ;
  • aproximativ 10% din valoarea zilnică a vitaminei B;
  • mai mult de 50% din valoarea zilnică a vitaminei C;
  • aproape 550% din valoarea zilnică a vitaminei K.

Fiecare dintre aceste elemente este esențial pentru funcționarea normală a corpului.

3. Reduceți riscul anumitor tipuri de cancer

Pătrunjelul contine multi antioxidanți . Acesta este numele compușilor care pot proteja organismul de radicalii liberi – particule care distrug celulele sănătoase.

Principalii antioxidanți din pătrunjel sunt:

  • substanțe vegetale flavonoide;
  • carotenoizi – precursori ai vitaminei A;
  • vitamina C.

Unul dintre flavonoizi – miricetina – potrivit unora datecapabil să prevină sau să încetinească semnificativ dezvoltarea cancerului de piele și de sân. Un alt flavonoid, apigenina,reduce dimensiunea tumorii într-o formă agresivă de cancer de sân.

4. Scade riscul de diabet

Același miretin reduce glicemia și rezistența la insulină a celulelor. Și anume, acești doi factori provoacă diabet zaharat .

5. Sănătatea inimii se va îmbunătăți

Pătrunjelul este o sursă excelentă de acid folic, cu 30 de grame de plante proaspete care conțin peste 10% din valoarea zilnică. Un studiu cu participarea a 58 de mii de persoane, a arătat că, cu cât consumați mai mult acid folic, cu atât este mai mic riscul de boli cardiovasculare și deces din cauza acestora.

6. Reduceți riscul de inflamație

Antioxidanții din pătrunjel luptă activ împotriva inflamației cronice – un sistem imunitar excesiv de activ care este adesea responsabil pentru bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, artrita, boala Alzheimer și chiar depresia.

7. Oasele tale vor deveni mai puternice

Vitamina K, care se găsește din abundență în pătrunjel, este esențială pentru sănătatea oaselor, îmbunătățind absorbția calciului și reducând excreția urinară a acestui mineral. De asemenea, vitamina activează anumite proteine ​​care cresc densitatea minerală osoasă – le fac mai puternice.

Comunicarea este absolut neechivoc: Cu cât este mai multă vitamina K în dietă, cu atât riscul de fracturi este mai mic. Prin urmare, dacă purtați un stil de viață activ, pătrunjelul este într-un fel amuleta voastră. Mănâncă-l fără ezitare.

Lasă un comentariu