13 alimente care conțin foarte mult iod

Ionel Asandulescu

Alimente Care Contin Iod

Iodul este foarte important pentru funcționarea normală a corpului. Cu toate acestea, organismul nu îl poate produce singur, ceea ce înseamnă că trebuie să obțineți acest element din dieta dumneavoastră.

Glanda tiroida are nevoie de el pentru producerea hormonilor necesari pentru reglarea metabolismului, creșterea și dezvoltarea corpului, funcția creierului și menținerea unei temperaturi corporale stabile.

Aportul zilnic recomandat de iod pentru majoritatea adulților este150 mcg pe zi. Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie și mai mult – 220 mcg.

Deficitul de iod poate duce la umflarea glandei tiroide (așa-numitul gușă), hipotiroidism, oboseală constantă, disfuncții ale sistemului cardiovascular și ale creierului, avorturi spontane la femeile gravide și depresie. Ne dăm seama ce alimente ar trebui consumate pentru a evita acest lucru.

Ce alimente conțin cel mai mult iod

1. Saccharina japonica

Saccharina japonica este o algă maro care poate fi cumpărată uscată sau sub formă de pulbere fină. Este adesea folosita în bucătăria japoneză.

Algele sunt în general bogate în iod și, în special, în saccharina japonica. Conform cercetărilor, 100 g de saccharina japonica până la 298,4 mg de iod. Și depășește doza recomandata zilnică (150 mcg) este de 1 989 de ori!

2. Nori

Nori sunt un tip de alge roșii. Sunt utilizate în mod obișnuit în rulouri de sushi . Dar, spre deosebire de algele brune, nori conține mult mai puțin iod: 100 grame conține 1,6 până la 4,3 mg din acest element. Cu toate acestea, aceasta este încă de aproape 29 de ori mai mare decât necesarul zilnic.

3. Lapte

Pentru majoritatea oamenilor cărora nu le plac fructele de mare, laptele este de bază foarte buna de iod. Adevărat, cantitatea sa în această băutură depinde din rația de animale. În medie, 100 g de lapte conține de la 44 la 84 mcg de iod, adică 30-56% din cantitatea zilnică recomandată.

4. Iaurt

Nu numai laptele, ci și produsele din acesta vă pot satura cu iod. De exemplu, 100 g iaurt simplu conține 37,5 mcg de iod, care reprezintă aproximativ 25% din doza necesara.

5. Caș

Cașul este, de asemenea, o sursă bună de iod. 100 g din acest produs conține 26 mcg de iod, care reprezintă aproximativ 17% din doza zilnica necesara. În plus, brânză de vaci posedă proprietăți antioxidante și este suficient de hrănitor: un castron de brânză de vaci dimineața nu satura mai rău decât o porție de omletă.

6. Brânză

Aproape toate tipurile de brânză sunt destul de bogate în iod, dar cea mai mare parte este în cheddar și mozzarella. Deci, 100 g de cheddar conține aproximativ 40 mcg de iod, adică 27% din valoarea zilnică.

7. Sarea iodată

100 g sare iodată conține aproximativ 4.733 mcg de iod. Cu toate acestea, în ziua respectivă este recomandat sa nu consumați mai mult de o linguriță (2.300 mg) din acest produs – conține 109 mcg de iod, sau 73% din valoarea zilnică.

Totuși, sarea conține și sodiu, care nu este foarte sănătos. Cu toate acestea, studiile arată că este puțin probabil să te rănească dacă nu suferi de alte boli.

8. Creveți

Creveții sunt un fruct de mare bogat în calorii, bogat în proteine, care este, de asemenea, o sursă bună de iod. 100 g creveți conține aproximativ 41 mcg din acest element – adică 27% din aportul zilnic recomandat. În plus, în ei sunt prezenți substanțe nutritive precum vitamina B12, seleniu și fosfor, care sunt esențiale pentru funcționarea corectă a tiroidei și a creierului.

9. Ton

Tonul este sărac în calorii, dar mult iod, proteine, potasiu, fier și vitamine B. În plus, acest pește este bogat în acizi grași omega-3 , care mai reduce riscul bolilor de inimă. O porție de o sută de grame din acest pește conține 20 mcg de iod reprezintă 13% din cantitatea zilnică recomandată.

10. Ouă

Un ou conține doar aproximativ 100 de calorii, dar în același timp bogat proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, inclusiv iod. Este adevărat, majoritatea acestor substanțe situat în gălbenușuri. Conținutul de iod depinde de dieta puilor, dar în medie într-un ou există 24 mcg din acest element, sau 16% din valoarea zilnică.

11. Cartofi

Această legumă este o sursă bună de iod. Deci, un cartof copt, cântărind 100 grame va asigura 60 mcg din acest element. Aceasta înseamnă că, pentru a obține diurna, este suficient să mâncați 3-4 cartofi. Adevărat, este o legumă coaptă care ar trebui consumată și cu coaja, deoarece în ea sunt conținute majoritatea nutrienților.

Notă: Depășirea dozei recomandate de iod poate duce la disfuncții tiroidiene la unii indivizi supra-susceptibili, așa că consultați medicul înainte de a consuma alge multe.

Lasă un comentariu