Zeama de varza murată beneficia și contraindicații pentru organism

Ionel Asandulescu

Zeama de varza murată

Cunoscătorii de varză murată știu că acest produs nu este doar gustos, ci și sănătos. Acesta este un fel de mâncare cu conținut scăzut de calorii, care poate fi consumat ca o gustare separată sau ca garnitură. Persoanele care își urmăresc greutatea nu trebuie să-și facă griji că atunci când o folosesc vor lua kilograme în plus, dar este foarte posibil să îmbunătățească organismul cu ajutorul acesteia. Valoarea principală constă în sucul unei legume murate, despre care va fi discutat mai târziu.

Pe timpuri, varza era murata în aproape fiecare familie. Mai mult, acestea erau semifabricate nu în borcane mici, ci în butoaie mari de 100 kg sau mai mult.  Acum s-au schimbat multe, dar dragostea pentru varză murată a rămas. Unii preferă să mureze singuri, alții le place sa achiziționeze acest produs.

Un pic de istorie ale varzei murate si zeama ei

Majoritatea romanilor cred că pentru prima dată au început să mureze varza in Romania. Dar faptele istorice sunt cunoscute că prima mențiune a unei legume murate se păstrează în analele construcției Marelui Zid Chinezesc. Acestea erau folosite ca alimente pentru muncitorii care au luat parte la construcția clădirii. Aceasta s-a întâmplat în secolul al III-lea î.Hr.

Dacă ați reușit să vizitați Coreea, atunci, cel mai probabil, localnicii au putut spune că locul de naștere al varzei murate este statul lor. Cunoscuta varză murată numită „kimchi” este încă pregătită pentru locuitorii și oaspeții țării. Nemții și australienii au și ei ceva de arătat. Felul lor de mâncare se numește shakrut și este un aperitiv cu carne de porc. In Romania, fara varza murata, este imposibil sa gatesti sarmale tradiționale. Polonezii folosesc varză murată pentru a pregăti bigos tradițional.

Certările despre când și cine a început să mureze varza este pur și simplu inutilă. Poate fi o garnitură pentru carne, pește și chiar legume la cuptor. În țara noastră s-au păstrat un număr imens de rețete pentru gătit preparate cu varză murată.

Astăzi vom afla care este secretul popularității acestui fel de mâncare, vom analiza compoziția, valoarea nutritivă și conținutul caloric al sucului, deoarece în el se află cei mai valoroși nutrienți.

Zeama de varză murată

Zeama de legume murate este unic prin faptul că conține o cantitate mare de oligoelemente utile, minerale și vitamine. Să ne uităm la compoziția sa pentru a verifica efectul de vindecare asupra corpului uman.

Compoziție și calorii a zeamei de varza

După cum am spus deja, varza murată este un produs alimentar cu conținut scăzut de calorii. Numărul de calorii la 100 g este de doar 30 kcal. Aceasta este o cifră nesemnificativă, așa că nu ar trebui să vă faceți griji pentru kilogramele în plus.

Componenta:

  • vitamina C;
  • vitaminele B;
  • vitamina K;
  • caroten;
  • vitamina P;
  • vitamina U și alte vitamine;
  • iod;
  • celuloză;
  • calciu;
  • fier;
  • potasiu;
  • zinc și alte elemente;
  • acid lactic.

Zeama conține o cantitate mare de acid ascorbic. Bea un pahar de băutură vindecătoare va reumple norma de vitamina C pe zi.

Dacă murați varza albă împreună cu varza roșie, atunci în zeama rezultată dintr-un astfel de ferment va exista de patru ori mai multă vitamina C.

Beneficii utile ale zeamei de varză murată

Enumerăm principalele calități utile ale sucului:

  1. Datorită conținutului de acid ascorbic din suc, acesta crește imunitatea umană.
  2. Datorita vitaminei C, trateaza eficient racelile. Acidul ascorbic dintr-o legumă murată durează mai mult, așa că chiar și în frigul iernii, băutura nu își va pierde proprietățile curative și nu va satura organismul cu elemente importante pentru sănătate.
  3. Este un remediu excelent pentru lupta cu beri-beri.
  4. Îndepărtează toxinele din organism și toxinele.
  5. Are un efect pozitiv în lupta împotriva cancerului, inhibând creșterea formațiunilor de celule canceroase. În tescovină, oamenii de știință au găsit substanțe biologice active (compuși) – izotiocianați. Și sunt cunoscute pentru prevenirea cancerului.
  6. Datorită prezenței vitaminei K, carotenului și vitaminelor B, îmbunătățește structura părului și a unghiilor.
  7. Facilitează procesul de asimilare a alimentelor grele.
  8. Normalizează activitatea organelor individuale, inclusiv ficatul.
  9. Are un efect benefic asupra formării țesutului osos.
  10. Stabilizează sistemul cardiovascular datorită vitaminei R.
  11. Întinerește organismul, încetinind procesul de îmbătrânire.
  12. Datorită vitaminei U conținute în suc, are un efect pozitiv asupra stomacului (prin urmare, este permis să fie consumat de persoanele care suferă de ulcer sau gastrită. Numai că nu în timpul unei exacerbări și cu moderație!)
  13. Datorita fibrelor, scade nivelul de zahar si colesterol.
  14. Util pentru anemie, tulburări endocrine din organism, probleme cu țesutul osos.
  15. Datorită acidului lactic, reglează procesele metabolice.
  16. Poate încetini dezvoltarea agenților cancerigeni în organism.
  17. Datorita izotiocianatilor continuti de zeama de varza are proprietati antibacteriene.

 

Pentru femei

Femeile și fetele, pe lângă beneficiile consumului de zeama de varza enumerate mai sus, ar trebui să știe că sucul poate întări părul. Este suficient să-l freci o dată la 10 zile la rădăcini. Pentru a reduce părul gras, se recomandă o mască cu miere. Pregătiți amestecul și aplicați-l pe cap timp de 30 de minute. Treptat, grasimea va scădea.

Enumerăm principalele beneficii ale consumului de zeama de varza pentru femei:

  • curățarea organismului de toxine;
  • îmbunătățirea apetitului;
  • creșterea imunității;
  • încetinirea procesului de îmbătrânire;
  • conservarea frumuseții naturale prin îmbunătățirea regenerării celulare;
  • îmbunătățirea stării unghiilor, părului, pielii;
  • normalizarea metabolismului în organism;
  • întărirea sistemului nervos, care este deosebit de importantă în timpul sindromului premenstrual sau menopauzei.

Consumul regulat de zeama de varza pentru femei și fete va avea un efect benefic asupra sănătății lor. O băutură vindecătoare nu numai că va vindeca corpul, ci și îl va întineri.

Pentru bărbați

Pe lângă proprietățile generale benefice pentru corpul uman, utilizarea pentru bărbați va fi de mare ajutor. Datorită cantității mari de vitamina C, care susține sistemul imunitar normal, reprezentanții sexului puternic nu trebuie să-și facă griji cu privire la depășirea aportului energetic stabilit. Acest lucru se aplică nu numai sportivilor, ci și bărbaților care își monitorizează starea siluetei.

În plus, cu ajutorul zeama, este ușor să scapi de constipație și să cureți bine intestinele.

Pentru bărbați, va fi util să știți că consumul regulat al băuturii va reduce riscul de hemoroizi și va îmbunătăți digestia. Nu trebuie să fie băut în cantități extreme. Este suficient să luați de la 2 până la 5 linguri pe zi. Va fi un remediu excelent pentru prevenirea hemoroizilor, a formării de gaze și a constipației. Riscul formării lor va fi redus la zero, iar activitatea sistemului imunitar, dimpotrivă, va crește.

În timpul sarcinii

Sucul de legume murat nu numai că îmbogățește corpul uman cu oligoelemente utile, minerale și substanțe, dar îl protejează și de pătrunderea bacteriilor dăunătoare. Prin urmare, băutura va fi utilă nu numai pentru mama însăși, ci și pentru copil. Prin creșterea funcțiilor de protecție ale organismului, zeama va reduce riscul de a contracta boli virale și infecțioase. Sucul poate ajuta chiar să facă față disconfortului de toxicoză.

Daune și contraindicații ale zeama de varza

Observăm imediat că sucul nu poate dăuna sănătății umane dacă este consumat cu moderație și nu în perioadele de exacerbare a anumitor boli, precum un ulcer. Persoanele cu aciditate mare a stomacului ar trebui să ia băutura cu prudență. Copiii și persoanele cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să limiteze aportul de zeama.

Daune sunt posibile cu aritmie, patologii cardiovasculare, boli coronariene. Corpul poate reacționa diferit la consumul unei băuturi acidulate, așa că dacă o persoană suferă de probleme cronice cu pancreasul, ficatul, inima și rinichii, atunci mai întâi trebuie să încercați sucul în cantități mici. Dar ar fi mai bine dacă pacientul se consultă în prealabil cu medicul său.

Lasă un comentariu