Turmericul: Beneficii si contraindicatii

Ionel Asandulescu

Turmenic

Turmericul, cunoscut și sub denumirea de Curcuma longa, este un condiment utilizat frecvent în bucătăria asiatică, apreciat pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate. Turmericul are puternice proprietăți antiinflamatoare, antioxidant și anticancerigene, ajutând la combaterea durerii, îmbunătățirea sănătății inimii și creierului. Totuși, există și câteva contraindicații de care trebuie ținut cont.

Beneficii ale consumului de turmeric

Turmericul conține curcumina, un compus natural cu puternic efect antiinflamator. Principalele beneficii pentru sănătate includ:

Proprietati antiinflamatorii

Curcumina blochează moleculele care cauzează inflamația, calmând durerile reumatice sau artrita. Reduce inflamația cronică implicată în boli precum cancer, boala Alzheimer sau diabet.

Ameliorarea durerii

Datorită efectului antiinflamator, turmericul ameliorează durerile musculo-scheletice precum artroza, reducând sensibilitatea la durere.

Imbunatatirea sanatatii articulatiilor

Curcumina protejează cartilajul articular, încetinind degenerarea osoasă din poliartrita reumatoidă sau artroze. Reduce rigiditatea articulațiilor.

Protejarea sanatatii inimii

Prin reducerea colesterolului rău (LDL) și creșterea colesterolului bun (HDL), turmericul protejează împotriva aterosclerozei și infarctului. Are efecte antioxidante cardioprotectoare.

Stimularea functiei cognitive

Datorită proprietăților antiinflamatorii, turmericul protejează creierul de moleculele care cauzează deteriorarea cognitivă în boala Alzheimer. Îmbunătățește memoria și funcțiile executive.

Contraindicatii si efecte secundare

Deși considerat sigur pentru consumul oral pe termen scurt, turmericul poate avea unele contraindicații sau reacții adverse:

Interactiuni cu medicamentele

Intercationează cu medicamente precum anticoagulante, hipoglicemiante, antiagregante plachetare. Crește riscul de sângerare sau hipoglicemie.

Probleme biliare

La persoanele predispuse, poate stimula contracția vezicii biliare, cauzând disconfort abdominal sau colică biliară.

Probleme de coagulare a sangelui

În doze mari, poate reduce agregarea plachetelor crescând riscul de sângerări prelungite.

Sarcina si alaptarea

Nu sunt suficiente date cu privire la siguranță în timpul sarcinii sau alăptării. Se recomandă prudență.

Reactii alergice

În cazuri rare, se pot manifesta erupții cutanate, mâncărimi, dificultăți respiratorii.

Dozarea turmericului

Pentru beneficiile sănătății fără reacții adverse, se recomandă:

Cantitatea zilnica recomandata

Doza zilnica optimă este de 200-400 mg extract standardizat cu 95% curcuminoide. în praf, aceasta corespunde la 1400-2800 mg turmeric zilnic.

Forme de administrare

Poate fi utilizat sub formă de pudră, extract sau ceai de turmeric adăugat în mâncăruri sau smoothie-uri. Se poate lua și sub formă de capsulă cu extract purificat de turmeric.

Momentul administrarii

Trebuie administrat cu o sursa de grăsimi sau piper negru pentru o mai buna absorbție. Cel mai bun moment este după masă.

Retete cu turmeric

Există multe modalități savuroase de a incorpora mai mult turmeric în dietă:

Lapte auriu cu turmeric

Amestecă pudra de turmeric cu lapte cald și miere pentru o băutură antiinflamatoare delicioasă.

Smoothie cu turmeric si fructe

Combină turmeric, scorțișoară și fructe variate într-un shake energizant cu efect antiinflamator.

Curry cu turmeric

Pregătește un curry aromat de pui sau legume cu turmeric, curry, ghimbir și pudră de chili pentru imunitate.

Pui cu turmeric si ghimbir

Gătește piept de pui la cuptor cu suc de lămâie, turmeric și radacina de ghimbir pentru o gustare delicioasă și sănătoasă.

Orez cu turmeric și legume

Adaugă turmeric peste orez integral fiert și legume la abur pentru un prânz echilibrat și antiinflamator.

Concluzie: Turmericul – un condiment cu multiple beneficii pentru sanatate

Turmericul este adesea numit „regina condimentelor” datorită compușilor bioactivi cu puternice efecte antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene. Consumul regulat în cantități moderate, preferabil alături de piper negru sau grăsimi, ameliorează durerile articulare, protejează inima și creierul, întărește sistemul imunitar. Este o modalitate delicioasă de a preveni afecțiuni precum Alzheimer, artrită sau cancer și de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Lasă un comentariu