Trigliceride mărite – de ce se întâmpla asta și ce ar trebui să faci

Ionel Asandulescu

Trigliceride mărite

Potrivit statisticilor, aproximativ 20% din populația adultă are niveluri mărite de trigliceride. Acest lucru crește riscul de boli de inimă și rezistență la insulină, mai ales dacă persoana are tensiune arterială crescută sau colesterol ridicat.

Pentru cei care doresc să corecteze situația, există nu numai medicamente, ci și modalități naturale care ajută la reducerea cantității de trigliceride din sânge, iar astăzi veți afla despre ele.

Ce sunt trigliceridele?

O trigliceridă este o moleculă cu trei acizi grași legați de o moleculă de glicerol. Sunt o formă comună de lipide în regnul vegetal și animal. De regulă, trigliceridele pe care le consumăm sunt conținute în grăsimi animale, ulei vegetal, grăsimi saturate și trans.

Dacă dieta zilnică conține mai multe calorii decât arde organismul în timpul zilei, organismul începe să stocheze trigliceridele în celulele adipoase pentru utilizare ulterioară. În timp, se formează țesut adipos sau depozite grase. De asemenea, trigliceridele circulă în sânge, ceea ce face posibilă detectarea lor într-un test de sânge.

Ce crește nivelul de trigliceride

  • O dietă bogată în grăsimi animale
  • Obezitatea
  • Boală hepatică, tiroidiană sau renală
  • Diabet de tip 2
  • Fumat
  • Băutură în exces
  • Luați pilule contraceptive și corticosteroizi

Valoarea normala a trigliceridelor

Valorile sub 150 mg per decilitru (mg/dl) de sânge sunt considerate normale. Pentru a evalua nivelul de trigliceride, se efectuează un test de sânge standard. Include următorii indicatori: trigliceride, colesterol total, colesterol cu ​​lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL sau „bun”) și lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL sau „rău”).

  • Nivel normal : sub 150 mg/dl sau 1,7 mmol/l
  • Limită superioară : 150 până la 199 mg/dL sau 1,8 până la 2,2 mmol/L
  • Ridicat : 200 până la 499 mg/dL sau 2,3 ​​până la 5,6 mmol/L.
  • Foarte mare : mai mare sau mai mare de 500 mg/dl sau 5,7 mmol/l

Scăderea nivelului de trigliceride în mod natural

Studiile au arătat că medicamentele nu reduc semnificativ riscul de atac de cord sau alte probleme asociate cu niveluri crescute de trigliceride. Mai mult, multe dintre ele pot avea efecte secundare nedorite.

Dacă ai trigliceride mari, există modalități naturale de a-ți îmbunătăți sănătatea, haideți să le aruncăm o privire mai atentă.

1. Limitează consumul de zahăr

Limitarea sau chiar eliminarea zahărului – inclusiv îndulcitorii naturali precum agave, miere sau siropul de arțar – poate scădea nivelul trigliceridelor. Un studiu a constatat că atunci când femeile obeze cu un indice de masă corporală (IMC) de 25 sau mai mare au înlocuit băuturile îndulcite cu zahăr cu apă plată timp de nouă luni, acestea și-au scăzut nivelul de trigliceride de la 155 mg/dL la 149 mg/dL. Un alt studiu a arătat că consumul de alimente cu adaos de zahăr a dus la un nivel mai ridicat de trigliceride la copii.

Dacă ai chef să mănânci ceva dulce, optează pentru fructe în detrimentul alimentelor îndulcite. Încearcă îndulcitori naturali, non-calorici, cum ar fi stevia.

2. Elimina pâinea și pastele

Pâinea albă, pastele și cartofii conțin amidon și carbohidrați cu glicemie ridicată, care cresc nivelul zahărului din sânge și al trigliceridelor. Evitarea acestor alimente ajută la scăderea nivelului de trigliceride. Consumați cereale integrale, cum ar fi orezul sălbatic sau orzul și includeți legume, nuci și semințe care conțin carbohidrați complecși și fibre.

3. Faceți mai multă mișcare și într-un mod diferit

Deoarece obezitatea și excesul de greutate sunt asociate cu niveluri ridicate de trigliceride, exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a preveni sau de a trata această problemă.

Cercetările arată că o combinație de exerciții aerobice și antrenament de forță scade nivelul de trigliceride și promovează pierderea în greutate. După ce au studiat numeroase studii, oamenii de știință au făcut următoarele recomandări: să faci sport cel puțin o jumătate de oră de cinci ori pe săptămână; Combină antrenamentul cu greutăți cu intensitate ridicată.

4. Evitați grăsimile saturate și trans

Pentru a menține trigliceridele scăzute, evitați grăsimile animale și trans. Produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, untul și brânza sunt în mare parte grăsimi saturate, care cresc nivelul de trigliceride. Grăsimile vegetale nu au acest efect. Excepție fac uleiurile întărite ca urmare a hidrogenării (margarina), caz în care se transformă în grăsimi trans, care sunt dăunătoare organismului.

Majoritatea alimentelor prăjite și ambalate, cum ar fi chipsurile și prăjiturile, conțin grăsimi trans. Pentru cele mai bune rezultate, evitați grăsimile animale și grăsimile trans în general. În schimb, mâncați grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline sau de nucă de cocos și alte alimente pe bază de plante.

5. Bea mai puțin alcool

Alcoolul nu numai că oferă calorii fără valoare nutritivă, dar crește și nivelul trigliceridelor. Caloriile suplimentare din alcool se transformă rapid în grăsime și se acumulează în organism. Persoanele cu niveluri normale de trigliceride sunt expuse riscului de a avea un nivel ridicat de trigliceride atunci când beau alcool, chiar și cu moderație. Dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea, încercați să evitați consumul de alcool.

7. Pierde in greutate

Pierderea în greutate scade trigliceridele, deoarece corpul tău arde grăsimile pentru energie. Mai multe studii au arătat că pierderea în greutate duce la scăderea nivelului de trigliceride. Diabeticii de tip 2 care au pierdut 5 până la 10% din greutatea corporală într-un an au avut o scădere a trigliceridelor cu 40 mg/dL. Într-un alt studiu, nivelul lipidelor din sânge la bărbații cu sindrom metabolic (prediabet) a scăzut pe măsură ce slăbeau.

Diverse planuri de dietă vă vor ajuta să pierdeți în greutate, dar aveți grijă de dietele cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece studiile arată că organismul dumneavoastră are nevoie de ele. Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi keto sau o dietă pe bază de plante, nu numai că vă vor ajuta să pierdeți în greutate, ci și să vă îmbunătățească sănătatea.

  1. Alimente care scad trigliceridele
  • Ovăz
  • Fasole
  • Avocado
  • pește
  1. Alimente care cresc trigliceridele
  • Carnea roșie (vită, porc)
  • Unt
  • Brânză
  • Băuturi carbogazoase și zaharoase
  • pâine albă
  • Paste
  • Margarină și produse cu grăsimi trans
  • Alcool

10. Luați suplimente cu trigliceride

Studiile au arătat că următoarele suplimente ajută la echilibrarea nivelului de trigliceride:

  • Acizi grasi omega-3
  • Crom
  • Suplimente probiotice

Riscuri de trigliceride ridicate

  • Acumularea de plăci în artere
  • Ateroscleroza (întărirea pereților arterelor)
  • Atac de cord
  • Accident vascular cerebral
  • Boala de inima
  • rezistenta la insulina
  • Pancreatită acută (inflamație bruscă a pancreasului).

Lasă un comentariu