Încă nu este clar, deci ce este mai mult – beneficiile sau contraindicațiile.
Rezumat
Proprietăți benefice ale cafelei
1. Cafeaua revigorează
Aceasta este poate cea mai faimoasă proprietate a cafelei. Se explică prin faptul că cofeina este un psihostimulant. Când bem cafea, cofeina intră în sânge și, odată cu aceasta, se duce la creier, unde blochează neurotransmițători de adenozină.
Adenozina este implicată în transferul de energie, suprimă vigoarea și stimulează somnul. Concentrația de adenozină în organism crește cu fiecare oră in care suntem trezi, provocând somnolență. Când adenozina este blocată, concentrația altor neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina și dopamina, crește. Acest lucru dă un efect revigorant.
Multe studii confirmă faptul că cafeaua îmbunătățește memoria, starea de spirit, viteza de reacție, atenția și funcția cognitivă. Așadar, cafeaua revigorează și ne face mai deștepți.
2. Cafeaua crește eficiența corpului
Când cofeina stimulează sistemul nervos, aceasta trimite semnale către alte părți ale corpului. Celulele grase primesc un semnal de descompunere a depozitelor grase. Conform studiu, cafeaua arde până la 29% grăsimi la persoanele slabe și până la 10% la cei obezi. Când grăsimile intră în sânge și sunt transformate în acizi grași liberi, organismul le poate folosi ca sursă de energie.
În plus, cofeina crește nivelul de adrenalină din sânge, care pregătește corpul pentru o activitate fizică intensă. Așadar, înainte de a vă îndrepta spre sală data viitoare, încercați o ceașcă de cafea neagră.
3. Cafeaua ameliorează durerea musculară după exerciții
Conform rezultatelor unui studiu două cești de cafea preparată după antrenament ameliorează durerea musculară. În timpul acestui experiment, participanții au băut cafea după ce au făcut exerciții musculare. O oră mai târziu, li s-a cerut să evalueze intensitatea durerii pe o scară de la 0 la 100. Sa constatat că cafeaua cu cafeină reduce semnificativ sensibilitatea la durere.
4. Cafeaua ajută la combaterea depresiei
Cofeina crește producția de dopamină, un neurotransmițător responsabil de mișcare, memorie și gândire. Dopamina este asociată și cu sentimentele de plăcere. Prin urmare, cafeaua ajută la combaterea depresiei.
Conform unor date de la un studiu de la Universitatea Harvard la femeile care beau cafea, riscul de depresie este redus cu 20%. Un alt studiu a arătat că băutorii de cafea sunt cu 53% mai puține predispuși la sinucidere. Participanții la ambele studii au băut patru căni de cafea pe zi.
5. Cafeaua este bună pentru sănătatea ficatului
Unii cred că cafeaua poate proteja împotriva cirozei. Un studiu realizat de oamenii de știință din Singapore a confirmat faptul că consumul a două sau mai multe căni de cafea pe zi poate reduce riscul de a dezvolta ciroză cu aproximativ 66%.
Alți cercetători au descoperit că și consumul de cafea poate reduce riscul de cancer la ficat. Cafea decofeinizata reduce nivelul enzimelor hepatice din sânge.
6. Cafeaua poate preveni formarea calculilor biliari
Calculii biliari sunt formațiuni solide din vezica biliară. Acestea apar din cauza dietei necorespunzătoare (prea mult colesterol), a problemelor cu vezica biliară (nu se golește complet) și a anumitor boli, cum ar fi ciroza.
Cofeina ajută la prevenirea formării calculilor biliari. Acest lucru a fost confirmat de un studiu în care oamenii de știință au observat consumul de cafea și formarea calculilor biliari timp de 10 ani la 46.000 bărbați. Un alt studiu la care au participat femeile a dat același lucru rezultate.
7. Cafeaua vă poate reduce riscul de diabet de tip 2
O analiză a 18 studii (cu un total de 457.922 de participanți) a constatat că fiecare ceașcă de cafea pe care o beți reduce riscul de a dezvolta diabet cu aproximativ 7%.
Consumul de cafea afectează globulina care leagă hormonul sexual. Această proteină controlează activitatea hormonilor sexuali testosteron și estrogen, care joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2.
Autorii studiului au observat că există o relație inversă între consumul de cafea și riscul de diabet. Prin creșterea nivelului plasmatic de SHBG, cafeaua pare să inhibe dezvoltarea diabetului.
8. Cafeaua reduce riscul bolii Alzheimer
Boala Alzheimer apare după vârsta de 65 de ani. Este cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume. Pacienții își pierd treptat memoria, abilitățile de gândire și capacitatea de a efectua cele mai simple sarcini.
Nu există încă un remediu pentru această boală. Cu toate acestea, există multe măsuri preventive. Printre acestea se numără o dietă sănătoasă, o activitate fizică și mentală regulată, precum și consumul de cafea. Multe studii au confirmat că cafeaua reduce riscul de a dezvolta Alzheimer cu până la 65%.
9. Cafeaua reduce riscul bolii Parkinson
A doua boală neurodegenerativă cea mai frecventă este boala Parkinson. Se dezvoltă atunci când neuronii producători de dopamină din creier mor. Savurand o cafea reduce riscul este de aproximativ 30-60%. O posibilă cauză este efectul pozitiv al cofeinei asupra neurotransmițătorilor responsabili de producția de dopamină.
În plus, cafeaua poate fi benefică pentru cei care suferă deja de boala Parkinson. Potrivit unor date oferite de oamenii de știință de la Universitatea McGill, cofeina îi ajută pe acești pacienți să controleze mișcarea.
10. Cafeaua protejează împotriva insuficienței cardiace
S-a demonstrat că consumul moderat de cafea protejează inima. Cuvântul cheie este „moderat”. Aceasta înseamnă, de obicei, două căni pe zi.
11. Cafeaua este cea mai bună sursă de antioxidanți
Cafeaua, atât cofeinizată, cât și decofeinizată, conține aproximativ aceeași cantitate de antioxidanți. Mai mult, este mai mult decât în fructe și legume combinate (cu o dietă tipică occidentală). Antioxidanții sunt substanțe care previn oxidarea și luptă împotriva radicalilor liberi din organism. De exemplu, ei reduc riscul de cancer oral. Cafeaua decofeinizată are și un efect protector, pe de alta parte ceaiul nu o are deloc.
12. Cafeaua protejează împotriva deteriorării retinei
Unul dintre cei mai puternici antioxidanți este acidul clorogenic. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că această componentă se găsește în cafea, împiedicand moartea celulelor retiniene cauzată de hipoxie (deficit de oxigen) sau stres oxidativ (deteriorarea celulei ca urmare a oxidării). Efectul acidului clorogenic a fost testat și la șoareci cu nervi optici deteriorați. Rezultatele au fost aceleași.
13. Cafeaua reduce riscul de cancer de colon
Cercetătorii au urmărit 489.706 de participanți și au descoperit că printre cei care au băut 4-5 căni de cafea, riscul de cancer al intestinului a fost mai mic cu 15%.
14. Cafeaua reduce riscul de cancer de piele
Basaliomul este una dintre cele mai frecvente forme de cancer de piele. Deși de obicei nu este fatală, poate provoca defecte fizice permanente ale pielii.
Studiul realizat de oamenii de știință americani demonstrează că consumul de cafeină reduce riscul de cancer piele. Cel mai mic risc a fost găsit la femeile care au băut trei căni de cafea pe zi.
Un alt studiu a constatat că cafeaua poate ajuta la prevenirea apariției melanoame.
15. Cafeaua protejează împotriva cariilor dentare
La Institutul de Științe Stomatologice din India, oamenii de știință au efectuat un studiu și au colectat date de la toți pacienții care au consumat cafea. În acest sens, au luat în considerare frecvența consumului, marca cafelei, prezența și absența aditivilor (lapte, zahăr), precum și dieta și alte obiceiuri ale pacienților.
Drept urmare, s-a dovedit că cei care beau aproximativ trei căni de cafea neagră pe zi, au mai putine probleme dentare totale. Dar îndulcitorii, smântâna și laptele privează complet cafeaua de proprietățile sale antibacteriene.
16. Cafeaua poate întări ADN-ul
Catenele ADN sunt uneori rupte. Pauzele dublu catenare apar atunci când produsele secundare ale metabolismului celular cauzează deteriorarea ADN-ului și blochează replicarea acestuia. Acest lucru va duce la moartea celulelor dacă ADN-ul nu este restabilit. Și dacă nu este restaurat corect, unele părți ale ADN-ului pot fi rearanjate. Astfel de rearanjări se întâlnesc frecvent în celulele canceroase.
Oamenii de știință au observat bărbați sănătoși timp de patru săptămâni, dintre care unii au băut cafea neagră, iar alții – apă. La început, cele două grupuri au prezentat același număr de rupturi spontane de ADN. Apoi, printre cei care au băut doar apă, a fost observat o creștere a numărului de rupturi, iar în rândul celor care au băut cafea, o scădere. Diferența a fost de 27%.
17. Cafeaua reduce riscul de gută
Guta este o formă comună de artrită care apare frecvent la bărbați și afectează cel mai frecvent articulațiile degetelor mari de la picioare. În cazuri deosebit de severe, articulațiile sunt deformate permanent.
Cercetătorii au urmărit 45.000 de bărbați în decurs de 12 ani și au luat în considerare ce băuturi au consumat (cafea, decofenizata, ceai). Dintre participanți, 757 de persoane au suferit de gută.
În cele din urmă, sa dovedit că o creștere a consumului de cafea a redus riscul de dezvoltare a gutei. Cafeaua decofeinizată în acest caz s-a dovedit a fi mai puțin eficientă, iar ceaiul nu a avut deloc efect.
18. Cafeaua este bogată în substanțe nutritive
Cafeaua conține mai mult decât doar cafeină și antioxidanți. Majoritatea substanțelor nutritive în care sunt bogate rămân în băutură și sunt absorbite de organism.
O ceașcă de cafea conține:
- Vitamina B2: 11% din doza zilnica necesara.
- Vitamina B5: 6% din doza zilnica necesara.
- Mangan și potasiu: 3% din doza zilnica necesara.
- Vitamina B3 și magneziu: 2% din doza zilnica necesara.
Această cantitate poate părea nesemnificativă, dar acest conținut este doar pentru o ceașcă, iar mulți beau 3-4 căni pe zi.
În plus, boabele de cafea sunt bogate în fibre – fibre dietetice sănătoase. Cercetătorii au testat diferite metode de preparare a cafelei. Rezultatele au confirmat că cafeaua are fibre dietetice mai solubile decât oricare alta băutură.
Dar ceea ce nu este în cafea sunt caloriile (dacă o bei fără lapte și zahăr).
Proprietăți nocive ale cafelei
În ciuda tuturor beneficiilor sale, cafeaua nu este cea mai sănătoasă băutură din lume. Crește tensiunea arterială, dăunează femeilor însărcinate și creează dependență. În plus, oamenii de știință au descoperit încă 18 proprietăți nocive ale cafelei.
1. Cafeaua poate duce la insomnie
Cafeaua ne energizează, dar nu ne dorim acest lucru când dorim sa dormim. Efectul revigorant al cofeinei începe să se simtă la 15 minute după consum, dar durează mult mai mult. Durează aproximativ șase ore pentru ca efectul stimulant să scadă la jumătate.
Dacă vrei să dormi puțin, încearcă să nu bei cafea după-amiaza. Sau cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare.
2. Cafeaua afectează efectul medicamentelor
Dacă luați medicamente, asigurați-vă că întrebați medicul dacă puteți să le beți cu cafea. Această băutură poate spori, slăbi sau modifica efectul medicamentelor.
De exemplu, cercetătorii au studiat comportamentul acidului alendronic (un medicament pentru osteoporoză) atunci când este luat cu apă și altele băuturi. S-a dovedit că cafeaua neagră și sucul de portocale slăbesc absorbția medicamentului cu 60%. Și efectul medicamentelor tiroidiene este redus cu 55% dacă le beți cafea.
În plus, situația poate fi inversată. Medicamentele pot spori efectele cafelei: veți simți euforia cofeinei mai mult timp. Deci, asigurați-vă că vă adresați medicului dumneavoastră.
3. Cafeaua poate agrava refluxul acid
Unul dintre simptomele refluxului acid sunt arsurile la stomac. Această senzație neplăcută apare atunci când sfincterul esofagian inferior (care separă esofagul și stomacul) nu se închide în timp. Apoi, sucul gastric intră în esofag.
Cafeaua este extrem de acidă. Odată ajuns într-un mediu acid (suc gastric), acesta va determina relaxarea mușchilor sfincterului esofagian. Acest lucru poate provoca sau agrava arsurile la stomac. Cafeaua decofeinizată reprezintă, de asemenea, o amenințare. Conform unor studii, o astfel de cafea crește nivelul de aciditate din stomac prin stimularea producției de hormon gastric gastrină. Și acest lucru determină secreția de suc gastric.
Dacă arsurile la stomac te deranjează de două ori pe săptămână sau mai mult, ar trebui să nu mai bei cafea. Pentru arsurile la stomac, ar trebui să utilizați cu precauție ceai, sucuri de citrice, milkshake-uri și alcool.
4. Cafeaua poate provoca indigestie
O ceașcă de cafea pe stomacul gol stimulează producția de acid clorhidric, care poate duce la probleme digestive grave. Acidul clorhidric este produs de obicei în stomac atunci când alimentele intră în el și este utilizat pentru a digera proteinele și grăsimile.
Dacă se produce prea mult din el la o singură masă (când ați mâncat multe alimente grase sau ați băut multă cafea pe stomacul gol), data viitoare nu va fi suficientă, atunci alimentele nu vor fi complet digerate. Acest lucru poate duce la balonare și disconfort stomacal și, în cazuri severe, sindrom de colon iritabil și chiar cancer de colon. Așadar, încearcă să nu bei cafea pe stomacul gol.
5. Cafeaua poate funcționa ca un laxativ
Cafeaua stimulează contracția mușchilor intestinali. Acest lucru ar părea un lucru bun, deoarece cafeaua poate ajuta la constipație. Dar această proprietate a cafelei poate provoca, de asemenea, o serie de probleme, cum ar fi golirea stomacului. Apoi, tot conținutul stomacului intră în intestinul subțire înainte ca alimentele să fie complet descompuse și digerate. Elementele nutritive din astfel de alimente pur și simplu nu au timp să fie absorbite și acest lucru poate duce la inflamații intestinale.
6. Cafeaua conține substanțe cancerigene
Când boabele de cafea sunt prăjite la temperaturi ridicate, se pot forma acrilamide în ele. Aceste substanțe sunt considerate cancerigene și genotoxic.
Deși diverse alimente conțin cantități periculoase de acrilamide, cafeaua este principala sursă a acestor substanțe. Cu cât boabele de cafea prăjite sunt mai arse, cu atât conțin mai multe acrilamide.
7. Cafeaua împiedică activitatea trombocitelor
Trombocitele sunt celule sanguine produse în măduva osoasă. Ajută la oprirea sângerării prin blocarea vasului deteriorat.
8. Cafeaua poate reduce șansele de sarcină
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Nevada din Reno, activitatea trompelor uterine scade la cei care în mod regulat in urma utilizării cofeinei. Aceste tuburi transportă ouăle din ovare spre uter. Un studiu efectuat la șoareci a găsit probleme similare la rozătoare cărora li s-a administrat cofeină.
9. Cafeaua crește nivelul colesterolului
Colesterolul este o substanță grasă necesară pentru producerea de hormoni și alte substanțe importante pentru organism. Dar dacă se eliberează prea mult, se depune în artere. Și acest lucru duce la diverse probleme ale inimii și tensiunii arteriale.
Cafeaua conține o substanță care crește colesterolul – cafeestolul. Un studiu a constatat că cinci cești de cafea conțin 30 mg cafeestola. Dacă bei cinci căni de cafea pe zi timp de patru săptămâni, nivelul colesterolului din sânge va crește cu 6-8%.
Pentru a vă proteja de cafeestol, filtrele de hârtie utilizate în procesul de preparare a cafelei vă vor ajuta.
10. Cafeaua poate provoca osteoporoză
Osteoporoza este o boală osoasă în care oasele își pierd densitatea. Este deosebit de periculos pentru persoanele în vârstă.
Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor, iar cofeina reduce absorbția. Cu fiecare cană pe care o bem, pierdem aproximativ 4-6 mg calciu. Potrivit oamenilor de știință, cofeina duce la pierderea accelerată a densității minerale osoase la femeile in varsta.
11. Cafeaua ne face să ne dorim ceva dulce
Cofeina crește pofta de sucuri de fructe, băuturi răcoritoare și alte băuturi cu zahăr (care creează dependență în sine). Acest lucru a fost confirmat de un studiu controlat si realizade de oamenii de știință australiani.
Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupuri: unii au băut băuturi cu cofeină timp de câteva zile, iar alti nu. Cercetătorii au analizat apoi mesele participanților. S-a dovedit că participanții la primul grup au băut 419 ml de băuturi dulci pe zi, iar participanții la al doilea – doar 273 ml.
12. Cafeaua reduce absorbția fierului
Fierul este esențial pentru producerea de hemoglobină. Această proteină, care se găsește în celulele sanguine, transportă oxigenul din plămâni către alte părți ale corpului. Chiar dacă dieta dvs. este bogată în fier sau luați suplimente, corpul dumneavoastră va avea o absorbție mai mică a fierului dacă beți cafea. Doar 150-250 ml de cafea va reduce absorbția fierului cu 35%.
13. Cafeaua irită tractul gastro-intestinal
Pentru cei care suferă de gastrită, ulcere sau probleme intestinale, medicii sfătuiesc să renunțe cu totul la cafea. Este posibil să fi condus la apariția acestor boli.
Una dintre cauzele ulcerelor este bacteria Helicobacter pylori. Cafeaua, datorită acidității sale, corodează mucoasa gastrică, ceea ce creează un mediu favorabil bacteriilor. Desigur, un sistem imunitar puternic poate proteja împotriva acestui lucru, dar nu întotdeauna.
Cafeaua poate provoca, de asemenea, daune grave mucoasei intestinului subțire. Puteți avea crampe, colici, constipație sau diaree.
14. Cafeaua crește anxietatea și stresul
Cafeaua stimulează producția de adrenalină, norepinefrină și cortizol. Acești hormoni declanșează un răspuns de luptă în organism. Se pare că este bine, pentru că ne vom simți veseli și plini de energie. Doar această energie este generată prea mult, așa că începem să ne zvâcnim și să fim nervoși.
Acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează producția de acid gamma-aminobutiric (GABA). Acest neurotransmițător este implicat în procesele inhibitoare ale sistemului nervos central. Ne scutește de gânduri deranjante. Când GABA nu este eliberat, experimentăm stresul .
15. Cafeaua poate crește riscul de avort spontan
Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate și Universitatea de Stat din Ohio au analizat datele de la 500 de cupluri. Oamenii de știință au analizat relația dintre prezența substanțelor chimice în mediu, stilul de viață al părinților și fertilitatea acestora.
S-a dovedit că riscul de avort spontan a fost mai mare dacă ambii parteneri beau mai mult de două căni de cafea pe zi cu câteva săptămâni înainte de concepție. De asemenea, riscul de avort spontan a fost crescut dacă femeile au băut cafea în primele șapte săptămâni de sarcină.
16. Cafeaua crește tensiunea arterială
Este posibil să aveți tensiune arterială crescută de ani de zile, dar este posibil să nu fiți conștient de aceasta. Dar chiar dacă simptomele nu sunt vizibile, vasele de sânge și inima sunt încă deteriorate și acest lucru poate duce la consecințe grave (accident vascular cerebral sau infarct).
Cercetătorii italieni au analizat date de la peste 1.200 de pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani cu primul grad de hipertensiune. Cei care beau multă cafea au avut tensiune arterială crescută (riscul cvadruplează). Cei care consumă cantități moderate de cafea au o creștere de trei ori a riscului.
Concluzii
Cafeaua poate avea beneficii pentru sănătate, dar poate fi și dăunătoare, mai ales dacă bei prea mult din ea. Prin urmare, oamenii de știință recomandă o cantitate moderată de cafea – nu mai mult 400 mg cofeina pe zi. Este vorba despre 3-4 căni de cafea măcinată. Cu toate acestea, dacă aveți tensiune arterială crescută, probleme cu vezica sau probleme cu stomacul, este mai bine să săriți cu totul cafeaua.
I really enjoyed reading this post, thank you! Fantastic job!