În prezent, beneficiile și contraindicațiile sucului de morcov si sfeclă rosie sunt studiate de experți din multe țări. Principalul interes al consumatorilor pentru sucul de morcov si sfeclă se datorează nu numai noului gust original care se obține prin amestecarea sucurilor din două legume rădăcinoase, ci și proprietăților benefice unice pe care le dobândește sucul de morcovi atunci când îi adaugi suc de sfeclă roșie. Experții consideră că beneficiile sucului de sfeclă rosie si morcov, care au fost dovedite în mod repetat din punct de vedere științific, fac posibilă recomandarea acestuia pentru includerea în dieta persoanelor de diferite vârste, precum și pentru alimentația dietetică a pacienților cu diverse boli cronice.
Sucul de morcovi și sfeclă este o tendință la modă în alimentația sănătoasă. Este recomandat pentru diferite diete terapeutice și diete pentru slăbit, astfel încât consumatorii au adesea o întrebare, la ce folosește sucul de morcov și sfeclă rosie. Pentru a afla care sunt beneficiile și contraindicatiile unui astfel de suc amestecat, nutriționiștii din diferite țări efectuează cercetări și experimente la care participă atât persoanele sănătoase, cât și pacienții cu anumite boli cronice: obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune și alte patologii cardiovasculare. Unele studii au implicat și sportivi – reprezentanți ai sporturilor profesionale și amatori. Rezultatele acestor studii sunt publicate în mod regulat în reviste științifice internaționale.
Rezumat
Beneficiile sucului de morcov și sfeclă
Principalul beneficiu al sucului de sfeclă morcov se datorează compoziției sale bogate de vitamine și minerale. S-a dovedit că sucul de sfeclă rosie si morcov este benefic pentru efortul fizic intens și supraponderabilitatea, este recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și întărirea sistemului imunitar, iar datorită proprietăților antioxidante ale sucului de sfeclă rosie si morcov, această băutură este utilă pentru lupta împotriva radicalilor liberi care accelerează procesul de îmbătrânire și măresc riscurile de a dezvolta multe boli cronice, a fost dovedit și de către experții de top din lume.
Consumul și producția de suc de morcovi crește la nivel global, deoarece se crede că este sursa multor componente importante pentru sănătate, inclusiv carotenoizi, vitamine și substanțe fenolice. Efectul pozitiv al carotenoizilor asupra sănătății umane a fost dovedit de multe studii științifice. Cu toate acestea, studiile au arătat că biodisponibilitatea betacarotenului din alimentele procesate, inclusiv din sucul de morcovi, poate fi cu 70% mai mare decât în cazul morcovului crud.
Oamenii de știință studiază în mod activ efectul sucului de morcovi asupra sănătății umane. Studiile au arătat următorul fapt: consumul zilnic de 450 ml suc de morcovi timp de trei luni crește starea antioxidantă a corpului, reduce semnificativ indicele de masă corporală (IMC) și riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și mulți alți indicatori vitali.
Carotenoizii, polifenolii și vitaminele, care sunt abundente în rădăcinile morcovului, sunt imunoreglatori și au un efect antioxidant pronunțat: încetinesc procesul de îmbătrânire a corpului, au un efect anticarcinogen și au un efect pozitiv asupra vederii.
Proprietățile diuretice (diuretice) ale sucului de morcovi roșii au fost confirmate și de mai multe studii științifice. Oamenii de știință au descoperit că efectul diuretic al consumului de suc de morcovi este aproape același ca atunci când se utilizează medicamente diuretice standard. Datorită capacității de a elimina rapid excesul de lichid din organism, un astfel de suc ajută la scăderea tensiunii arteriale și ajută la scăderea rapidă a kilogramelor în plus la persoanele supraponderale.
Sucul de sfeclă roșie și morcov este util în sensul că combină proprietățile unice ale sucului de morcovi, îmbunătățit cu componente utile ale sucului de sfeclă. Micro nutrienții sucului de sfeclă îmbogățesc compoziția vitaminică și minerală a sucului de morcovi și, în plus, sucul de morcovi și sfeclă are un nou gust original și aduce o varietate plăcută dietei.
Datorită unui set de micronutrienți și altor substanțe biologic active, s-a dovedit că sucul de sfeclă roșie are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular și normalizează tensiunea arterială – atât sistolică (superioară), cât și diastolică (inferioară). Acest lucru a fost dovedit de rezultatele cercetărilor științifice efectuate în ultimii ani. De exemplu, la 24 de ore după consumarea unei doze unice de 500 ml suc de sfeclă roșie la persoanele sănătoase, a existat o scădere a presiunii sistolice cu 10,4 mm Hg. Art. Și diastolic cu 8,0 mm Hg. Artă. Studiile experimentale au arătat, de asemenea, că consumul de suc de sfeclă roșie reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune, supraponderalitate și diabet de tip 2, precum și la vârstnici.
Compușii activi biologic utili conținuți în sucul de sfeclă roșie, inclusiv vitamina C, magneziu, betaină și flavonoide, afectează fiziologia vaselor de sânge, îmbunătățesc circulația sângelui, transmiterea impulsurilor nervoase, normalizează nivelul glicemiei, contracția musculară și alți indicatori vitali.
Sucul de sfeclă este bogat nu numai în vitamine și minerale, ci și în betalaină – un alcaloid special, un pigment colorant natural cu proprietăți antioxidante, care oferă o culoare strălucitoare rădăcinilor sfeclei. Cercetările științifice din ultimii ani au dovedit că betalainele (betacianine și betaxantine) au un potențial antioxidant ridicat și au un efect benefic asupra sănătății. Astăzi, sunt cunoscute aproximativ 78 de betalane vegetale, iar cele mai importante surse de betalane sunt sfecla și sucul de sfeclă roșie.
Consumul de suc de sfeclă roșie crește rezistența generală a corpului în timpul antrenamentelor sportive ciclice pe termen lung, promovează recuperarea mai rapidă a sportivilor după cursele de maraton și îmbunătățește performanța cardiacă la femeile tinere supraponderale cu efort fizic intens. Aceste efecte pot fi cauzate de vasele de sânge dilatate. Datele obținute indică faptul că sucul de sfeclă poate fi utilizat în dietă pentru a îmbunătăți livrarea de oxigen către organe și țesuturi. În același timp, utilizarea sucului de sfeclă nu are niciun efect vizibil asupra performanței sportive.
Studiile au arătat, de asemenea, că persoanele în vârstă care fac exerciții fizice în mod regulat și consumă regulat suc de sfeclă au o activitate cerebrală mai mare comparativ cu colegii lor care fac mișcare, dar care nu beau suc.
Experții spun că introducerea sucului de sfeclă roșie în dieta pacienților cu boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și boli coronariene poate fi un supliment sănătos și, uneori, o alternativă la medicamente și poate ajuta la reducerea stresului asupra sistemului cardiovascular în timpul exercițiilor fizice sau oricare altul sau intens activitate fizica.
Sucul din morcovi și sfeclă are un efect laxativ și diuretic ușor, favorizează pierderea în greutate și scade nivelul colesterolului „rău” din sânge.
Contraindicații pentru sucul de sfecla roșie și morcov
Experții consideră că sucul de sfeclă de morcov este un produs foarte sănătos, dar sfătuiesc să-l folosiți doar în cantități rezonabile. Persoanelor sănătoase nu li se recomandă să bea mai mult de 500 ml suc de sfeclă-morcov într-o singură zi, iar această doză trebuie consumată in cel puțin două doze. De regulă, efectele nocive ale sucului de sfecla roșie si morcov se manifestă numai atunci când se consumă o cantitate mare din această băutură.
Dacă sunteți predispus la alergii, utilizați acest suc cu precauție și în porții mici, deoarece poate provoca o reacție alergică.
Suc de sfecla roșie si morcov în timpul sarcinii
Nutriționiștii recomandă includerea sucului de morcovi și sfeclă în dietă în timpul sarcinii, deoarece compoziția sa bogată în minerale ajută la satisfacerea nevoilor crescute ale corpului feminin de micronutrienți utili necesari pentru menținerea sănătății femeii și a dezvoltării fetale normale.
Sucul de morcovi este bogat în potasiu (în 100 ml suc de morcovi conținutul său variază între 200 și 450 mg), magneziu (de la 3,5 la 12 mg la 100 ml suc), calciu (de la 7 la 20 mg la 100 ml suc) , fosfor (de la 15 la 35 mg pe 100 ml de suc), precum și beta-caroten – reprezintă 70 – 80% din conținutul total de carotenoizi, iar conținutul de beta-caroten este de la 2 la 25 mg pe 100 ml suc. Acești micronutrienți benefici sunt deosebit de importanți pentru femeile din al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Pentru multe femei din primul trimestru, sucul de morcovi ajută să facă față toxicozei.
Pe lângă satisfacerea necesității de vitamine și minerale, sucul de sfeclă de morcov îmbunătățește peristaltismul și previne constipația, care este o problemă obișnuită pentru femei în timpul sarcinii, în special în etapele ulterioare. Fibrele alimentare, care sunt conținute în sucul de sfeclă-morcov, au un efect pozitiv asupra compoziției microflorei intestinale, îmbunătățește procesul de digestie, promovează o curățare mai eficientă a intestinului și accelerează procesul de eliminare a toxinelor și a altor substanțe nocive din organism.
Dar nu trebuie să consumați cantități excesive de suc de sfeclă de morcov în timpul sarcinii. Doza zilnică recomandată este de aproximativ 230 ml.
Suc proaspăt stors din morcovi și sfeclă – cum să beți corect
Medicii și nutriționiștii consideră suc de sfecla roșie si morcov proaspăt stors ca fiind o băutură dietetică sănătoasă care include toți nutrienții acestor legume rădăcinoase. Singura condiție este ca legumele folosite să fie coapte, proaspete, bine spălate și decojite. Pentru a prepara suc de sfecla rosie si morcovi proaspăt stors în proporții clasice, trebuie să luați trei morcovi, o sfeclă și 50 ml de apă. Pentru o mai bună absorbție a carotenoizilor, este recomandat să adăugați puțin lapte sau smântână.
Este important să ne amintim că experții în nutriție recomandă să beți suc de sfeclă de morcov proaspăt stors imediat după preparare – nu poate fi păstrat nici măcar la frigider.
Majoritatea nutriționiștilor explică cum se bea suc de sfeclă roșie. Pentru ca substanțele benefice conținute în această băutură să aducă beneficiu maxim organismului, nutriționiștii recomandă consumul acestui suc cu 30 de minute înainte de masă sau la două ore după masă. În acest caz, micronutrienții benefici vor fi mai bine absorbiți, iar apoi utilizarea sucului de sfeclă-morcov va aduce beneficii maxime pentru sănătate.
Suc sfecla rosie si morcov – proaspăt stors sau fabricat?
Tehnologiile industriale moderne pentru producerea sucurilor de legume și fructe nu numai că fac posibilă producerea de produse cu o durată lungă de valabilitate, dar asigură, de asemenea, siguranța maximă a nutrienților din aceste băuturi. Studiile au arătat că, datorită conținutului crescut de carotenoizi, acid ascorbic și compuși fenolici, care fac acest suc deosebit de benefic pentru sănătate, activitatea antioxidantă a sucului este foarte mare și variază între 6,52 și 6,86 μmol / ml TEQ.
Cât durează o astfel de cura? Când și dacă trebuie sa ne oprim.