Rezumat
Proprietățile benefice ale sucului de rădăcină de țelină
Sucul de rădăcină de țelină este obținut din rădăcinile acestei legume verzi aromate. Deși frunzele de țelină sunt adesea folosite în gătit, sucul extras din rădăcinile proaspete are foarte multe beneficii pentru sănătate.
Detoxifiant natural
Sucul de rădăcină de țelină acționează ca un detoxifiant natural pentru întregul corp. Acesta ajută la eliminarea substanțelor toxice acumulate și favorizează funcționarea optimă a rinichilor și a ficatului. Compușii activi din sucul de țelină stimulează producerea de urină, ceea ce ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor.
Ajută la pierderea în greutate
Fiind un diuretic natural, sucul de țelină ajută la pierderea kilogramelor în plus prin eliminarea apei reținute în țesuturi. De asemenea, consumul acestui suc crește producția de colecistokinază, un hormon implicat în procesul de ardere a grăsimilor.
Susține sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular
Sucul de rădăcină de țelină conține un compus numit 3-n-butilphthalide care ajută la reglarea tensiunii arteriale și prevenirea formării cheagurilor de sânge. Consumul regulat ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular și reduce riscul de accident vascular.
Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului
Sucul de țelină este o sursă excelentă de vitaminele A, C și antioxidanți care ajută la îmbunătățirea sănătății pielii. Consumul regulat poate contribui la reducerea ridurilor fine, ameliorarea acneei și previne îmbătrânirea prematură. De asemenea, sucul de țelină este benefic pentru un păr sănătos și strălucitor.
Fortifică sistemul imunitar
Fiind bogat în vitaminele C și A, sucul proaspăt de țelină ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează organismul împotriva infecțiilor. Antioxidanții și compușii fenolici din sucul de țelină combat efectele radicalilor liberi și susțin funcționarea optimă a celulelor.
Ajută la detoxifierea ficatului
Sucul de țelină stimulează enzimele din ficat care elimină toxinele, metalele grele și alți compuși nocivi din corp. Prin consumul regulat se reduce acumularea de grăsimi în celulele hepatice și se previn afecțiuni precum steatoza hepatică.
Ameliorează durerea și inflamația
Sucul de rădăcină de țelină are proprietăți antiinflamatoare naturale, reducând producția de molecule inflamatorii. Compușii activi din sucul proaspăt de țelină reduc sensibilitatea receptorilor de durere din organism, ameliorând durerile musculare și articulare.
Consumul de suc de rădăcină de țelină
Pregătirea sucului de rădăcină de țelină
Pentru prepararea sucului proaspăt, alegeți rădăcini de țelină crescute organic, proaspete și curățate. Taiati rădăcinile în bucăți mai mici, introduceți-le într-un storcător puternic și extrageți sucul. Se poate consuma atât sucul pur, cât și amestecat cu apă sau cu alte sucuri.
Doza recomandată de suc de rădăcină de țelină
Doza zilnică optimă este de aproximativ 100-150 ml pe zi, împărțită în mai multe porții. Nu se recomandă consumul a mai mult de 300 ml pe zi. Persoanele cu afecțiuni renale sau hepatice ar trebui să consume cantități mai mici.
Moduri de consumare a sucului de rădăcină de țelină
Sucul de țelină se poate bea pur, diluat cu apă sau în combinație cu alte sucuri cum ar fi morcov, portocale, grepfrut, mere etc. De asemenea poate fi adăugat în smoothie-uri sau supe cremă pentru un plus de nutrienți. Sucul de țelină se poate utiliza și extern, pentru împrospătarea tenului.
Beneficiile suplimentare ale sucului de rădăcină de țelină
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Sucul de rădăcină de țelină relaxează pereții vaselor de sânge, ameliorând circulația sanguină și contribuind la reglarea tensiunii. Ftalidele din suc favorizează dilatarea vaselor sanguine.
Favorizează sănătatea digestivă
Fiind bogat în fibre, sucul de țelină stimulează digestia, previne constipația și calmează crampele intestinale. Compușii din suc interacționează cu receptorii implicați în contracția mușchilor netezi din tractul digestiv.
Protejează împotriva bolilor neurodegenerative
Studiile arată că antioxidanții din suc pot preveni deteriorarea celulelor nervoase caracteristică unor boli precum Alzheimer, Parkinson sau demența. Consumul de suc de țelină poate îmbunătăți și funcțiile cognitive.
Poate contribui la reducerea nivelului de colesterol rău
Sucul de țelină poate scădea producția de colesterol rău (LDL) în ficat și poate crește nivelul de colesterol bun (HDL). Astfel, riscul de ateroscleroză și boli cardiace este redus.
Contraindicații și precauții
Evitați consumul excesiv de suc de rădăcină de țelină
Chiar dacă are multiple beneficii, consumul în exces de suc de țelină (peste 400 ml pe zi) poate provoca reacții adverse. Dozele mari pot afecta rinichii sau interacționa cu unele medicamente.
Nu consumați suc de rădăcină de țelină dacă sunteți gravidă sau alăptați
Deoarece sucul de țelină stimulează contracțiile uterine, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul acestui suc, pentru siguranța fătului.
Consultați-vă medicul înainte de a consuma suc de rădăcină de țelină dacă aveți anumite afecțiuni medicale
Persoanele cu insuficiență renală, litiază renală, diabet zaharat, hipoglicemie sau hipotensiune ar trebui să consume suc de țelină doar cu acordul medicului, deoarece poate interacționa cu tratamentele.
Suc de rădăcină de țelină: Un remediu natural pentru o viață sănătoasă și frumoasă
Sucul de rădăcină de țelină este un preparat cu multe beneficii pentru organism, susținând funcționarea optimă a majorității sistemelor și contribuind la frumusețea pielii. Consumat cu moderație și periodic, acest elixir natural poate asigura sănătate, energie și vitalitate.