Trigliceridele sunt cele mai abundente grăsimi din alimente și din corpul uman și sunt molecule compuse din glicerol și acizi grași care pot fi clasificate ca saturate, mononesaturate și nesaturate. Compoziția de acizi grași a dietei este foarte importantă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, atât calitativ, cât și cantitativ. Prin urmare, este util să știm ce sunt grăsimile și cât de mult sunt acestea în alimente.
Atunci când nivelul total de grăsime din sânge este prea mare, există riscul de boli de inimă. Simptomele asociate cu nivelurile ridicate de trigliceride din sânge, din păcate, nu sunt evidente și este posibil să nu știi nici măcar despre prezența acestei probleme până când nu treci de o analiză care dezvăluie concentrația mare a acestora.
Rezumat
Cauzele trigliceridelor ridicate
- Comorbidități precum boala tiroidiană, sindromul metabolic, diabetul zaharat, bolile hepatice sau renale.
- Supraponderal sau obez.
- Un stil de viață nesănătos caracterizat prin inactivitate, consumul de alimente bogate în grăsimi și zahăr, consumul de alcool și fumatul.
- Dieta excesiva.
- Genetică: Acest lucru se aplică persoanelor cu hipertrigliceridemie ereditară. Dar chiar și cu o astfel de patologie ereditară, factorii externi intră în joc, deoarece severitatea situației poate depinde de nutriție.
Cauzele care duc la un nivel ridicat de trigliceride pot fi combatute.
Cea mai bună și mai eficientă abordare este un stil de viață sănătos.
Chiar dacă o astfel de abatere de la normă este asociată cu prezența unor patologii reale, este întotdeauna necesar să vă monitorizați obiceiurile alimentare și activitatea fizică, indiferent dacă vi se prescriu medicamente pentru a vă controla profilul lipidic (nivelurile de colesterol și trigliceride).
Trigliceride mari: când să vă faceți griji?
Deoarece nivelurile ridicate ale trigliceridelor nu au simptome specifice, este recomandabil să le țineți sub control înainte de apariția oricăror probleme asociate cu trigliceridele ridicate. Riscul este ca o persoană să se confrunte cu probleme grave de sănătate, cum ar fi boala coronariană, accident vascular cerebral, forme acute de pancreatită.
Primul semnal de alarmă este când se depășește nivelul prag al trigliceridelor din sânge: 150 mg/dL (miligram/decilitru).
Depășirea pragului de 150 mg/dL de trigliceride din sânge prezintă un risc pentru sănătatea inimii. Acest indicator devine și mai alarmant atunci când există și alți factori de risc pentru boli cardiovasculare, în special, concentrații prea mari de colesterol „rău” (LDL) și o proporție prea scăzută de colesterol „bun” (HDL).
Niveluri ridicate de trigliceride: când să vă faceți griji?
Oricine are niveluri ridicate de trigliceride ar trebui mai întâi să își revizuiască stilul de viață. Unul dintre obiectivele principale este de a menține greutatea corporală normală sau de a reveni la normal.
În plus, este foarte important să respectați regulile alimentare:
- Reduceți grăsimile saturate și eliminați acizii grași trans reducând sau eliminând carnea grasă, mezelurile, brânzeturile bogate în grăsimi și alimentele procesate.
- Monitorizați calitatea și cantitatea de carbohidrați care ar putea cauza creșterea trigliceridelor, favorizând carbohidrații cu digerare lentă, cum ar fi amidonul din cereale integrale.
- Includeți acizi grași polinesaturați omega-3 în dieta dumneavoastră consumând produse din pește de 2-3 ori pe săptămână.
- Mănâncă nuci și fructe uscate, care sunt surse de precursori de omega-3.
- Limitați consumul de zahăr și alcool.
Niveluri scăzute de trigliceride: nu doar nutriție
Acest obiectiv nu ar trebui să se refere doar la nutriție: a face o activitate fizică regulată și a nu fumatul este, de asemenea, important pentru a reduce trigliceridele ridicate.
Capacitatea exercițiilor fizice moderate și persistente de a modifica diferiți parametri de risc în timp, cum ar fi nivelul trigliceridelor din sânge, zahărul din sânge și tensiunea arterială, este susținută din ce în ce mai mult de studii.
De asemenea, puteți urma o dietă săracă în grăsimi. Acest tip de dietă terapeutică se caracterizează prin limitarea aportului de grăsimi și trebuie prescris și supravegheat de un dietetician; are ca scop modularea profilului lipidic (scăderea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge).
După testare și diagnosticare, medicul dumneavoastră va stabili dacă trebuie să luați medicamente pe bază de rețetă sau dacă puteți rezolva problema cu suplimente alimentare. În orice caz, este necesar să se respecte recomandările medicului curant.