Pepene verde – 10 beneficii pentru sănătate

Ionel Asandulescu

pepene verde

Pepenele verde este un fruct foarte valoros, sărac în calorii și bogat în vitamine și minerale. Detoxifică organismul, întărește sistemul imunitar, ajută la eliminarea daunelor cauzate de radicalii liberi și la prevenirea bolilor grave. Pepenele verde are un conținut ridicat de licopen, care este un puternic antioxidant – ceea ce înseamnă că poate lupta împotriva radicalilor liberi care se formează în organism și poate deteriora celulele. Deteriorarea severă a radicalilor liberi este asociată cu boli grave, inclusiv cancer, boli de inimă, Alzheimer, artrită și multe alte afecțiuni. Acumularea de radicali liberi în organism este în mare parte responsabilă pentru procesul de îmbătrânire.

Consumând alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi pepenele, limitați stresul din organism, menținând în același timp deteriorarea ADN-ului la un nivel minim și încetinind procesul de îmbătrânire.

10 beneficii ale pepenelui verde

1. Întărește  imunitatea

Pepenele verde este o sursă importantă de vitamina C, care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, scurtează durata bolii, reduce simptomele și ajută organismul să lupte împotriva bolilor de inimă și a cancerului. Studiile  arată că vitamina C din pepene verde este recomandată în special persoanelor cu sistem imunitar slăbit din cauza stresului.

2. Ajută la controlul presiunii sanguine și îmbunătățește sănătatea inimii

Ajută la eliminarea nivelurilor scăzute de potasiu și a deficitului de magneziu, două substanțe importante care sunt utilizate pentru normalizarea naturală a tensiunii arteriale crescute.

Studiile arată că alimentele bogate în potasiu au un efect pozitiv asupra scăderii tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.

  1. Calmează durerea musculară și inflamația

Studiile arată că aminoacidul L-citrulină din pepene verde este eficient în reducerea inflamației musculare. Multe substanțe benefice conținute de pepene verde, inclusiv vitamina C, protejează cartilajul și oasele, repară tendoanele și ligamentele și promovează vindecarea mai rapidă a rănilor și a țesutului cicatricial. Magneziul și potasiul contribuie la recuperarea musculară și ameliorarea durerii. Potasiul ajută la ameliorarea crampelor musculare după exerciții și ajută la vindecarea mai rapidă a leziunilor.

4. Previne formarea pietrelor la rinichi

Potasiul găsit în pepene verde și alte fructe și legume ajută la eliminarea eficientă a toxinelor din sânge, ajutând astfel la prevenirea calculilor renali. Dacă există prea multe toxine în sânge, acestea intră în rinichi și pot duce la concentrații ridicate de acid uric în sânge, ceea ce contribuie la formarea pietrelor la rinichi, la dezvoltarea gutei și a altor boli dureroase.

Pepenele verde este, de asemenea, un diuretic natural, ceea ce înseamnă că ajută la creșterea cantității de urină produsă și la eliminarea toxinelor din organism. Băuturile cofeinizate și alcoolul acționează și ca diuretice, dar spre deosebire de pepene verde, acestea pun o presiune asupra rinichilor.

5. Curăță corpul

Pepenele verde este 91% apă. Prin includerea fructelor și legumelor cu apă bogată în dietă, vă puteți ajuta corpul să se curețe singur, să scape de excesul de lichid și să elimine balonarea și umflarea.

Pepenele verde este un produs alcalin; aceasta înseamnă că ajută la creșterea pH-ului corpului la nivelul său natural, care este cheia pentru o sănătate bună. Se crede că bolile sunt mult mai greu de dezvoltat într-un organism în care un mediu alcalin este comparat cu un mediu mai acid. Consumul de alimente alcaline vă poate ajuta să vă protejați corpul de boli.

6. Poate ajuta în cancerul de sân și de prostată

Studiile arată că licopenul joacă un rol important în menținerea membranei celulare, astfel încât să se poată apăra împotriva toxinelor care ar putea cauza moartea celulară sau mutația.

Pepenele verde este un excelent antioxidant care oferă vitamina C și vitamina A pentru a ajuta la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi și la stoparea mutațiilor nocive ale ADN-ului care cauzează tumori.

7. Protejează pielea

Vitamina C și vitamina A din pepene verde joacă un rol important în menținerea sănătății pielii. Acești antioxidanți protejează pielea de daunele cauzate de radicalii liberi dăunători care se formează atunci când pielea este expusă radiațiilor ultraviolete de la soare.

Alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi pepenele verde, promovează sinteza colagenului, protejează împotriva deteriorării UV A și B, reduc hiperpigmentarea pielii și ajută la inflamația pielii.

În plus, manganul conținut de pepene verde are un efect benefic asupra sănătății și aspectului pielii prin promovarea sintezei de colagen, acționează ca un antiinflamator și antioxidant și reduce umflarea și infecțiile pielii.

8. Îmbunătățește sănătatea ochilor

Pepenele verde conține substanțe care sunt importante pentru sănătatea ochilor – vitamina A, vitamina C, luteină și zeaxantină. Studiile arată că deficiența severă de vitamina A poate provoca degenerescența maculară, îngroșarea corneei și chiar orbirea.

9. Poate sa te ajute să pierzi în greutate

Nu ar trebui să renunți la pepene verde dacă dorește să slăbești? Nu. Există foarte puține calorii în pepene verde, deoarece conține multă apă. Doar 46 de calorii pe pahar.

Dacă sunteți activ fizic pentru pierderea în greutate, pepenele verde vă va ajuta să faceți mișcare și să scurtați timpul de recuperare al corpului după activitatea fizică. Pepenele roșu este, de asemenea, excelent pentru sportivi, deoarece conține o cantitate mare de potasiu și magneziu. Vitamina C poate îmbunătăți consumul de oxigen în timpul exercițiului, ceea ce este important pentru menținerea funcției normale a plămânilor și căilor respiratorii.

10. Ajută la reducerea bolii de reflux

Orice tip de pepene este eficient în tratarea refluxului acid. Pepenii ajuta la calmarea tractului gastro-intestinal și la reglarea nivelului pH-ului, reducând în același timp inflamația și producția de acid pe tot corpul.

Este bine să mănânci pepene în fiecare zi?

Nu există dovezi că pepenele verde este un alergen tipic sau poate interacționa cu medicamentele. Cu toate acestea, pepenele trebuie consumat cu moderatie, deoarece are un nivel relativ ridicat de zahar. Deoarece pepenele verde are un conținut ridicat de zahăr și carbohidrați, dar practic lipsit de proteine ​​și grăsimi sănătoase, consumul de cantități mari de pepene verde poate crește dramatic nivelul zahărului din sânge. Oamenii care au o formă cunoscută de rezistență la insulină, prediabet sau diabet, preferă să aleagă fructe cu un conținut scăzut de zahăr și bogat în fibre, cum ar fi fructele de pădure.

Dacă sunteți sănătos și nu sunteți supraponderal, pepenele verde este o alegere sigură pentru alimentele bogate în nutrienți. Respectați dimensiunile de servire, deoarece puteți mânca cu ușurință două sau mai multe porții odată. Încercați să consumați pepene verde în același timp cu alte alimente care conțin proteine, fibre și grăsimi pentru a încetini efectul zahărului pepene verde asupra zahărului din sânge.

Lasă un comentariu