Mierea de albine ajută la tratarea astmului?

Ionel Asandulescu

Mierea De Albine

Mierea de albine are proprietăți antiinflamatorii și, prin urmare, este utilizată ca ingredient în multe remedii naturiste pentru gripă și răceli. Dar poate trata astmul?

Mierea este adesea folosită pentru a trata tusea și durerile de gât și s-a demonstrat că ameliorează aceste simptome la persoanele cu astm.

Mai jos prezentăm argumentele științifice din spatele tratamentului cu miere pentru astm. De asemenea, vom descrie riscurile cu care se pot confrunta oamenii cu acest tip de terapie.

Poate mierea de albine ameliora simptomele astmului?

Aparent, mierea are potențialul de a oferi beneficii persoanelor cu astm. În special, poate fi deosebit de eficient atunci când se încearcă controlul tusei.

Mierea de albine crește producția de salivă, care lubrifiază căile respiratorii și reduce iritarea gâtului, ceea ce poate face tusea mai puțin intensă.

Mierea are și proprietăți antiinflamatorii și poate reduce umflarea căilor respiratorii care însoțește astmul.

Departamentul de Sănătate al Universității de Stat din California recomandă adulților să ia zilnic două lingurițe de miere la culcare pentru a ajuta la calmarea tusei.

Alte teorii cu privire la beneficiile mierii în tratarea astmului nu sunt susținute de lucrări științifice serioase.

De exemplu, unii susținători ai tratamentului cu miere pentru astm susțin că această metodă ajută la reducerea sensibilității organismului la polen. Polenul este un alergen obișnuit care declanșează atacuri de astm.

Ce spune cercetarea

Majoritatea studiilor efectuate au analizat proprietățile supresoare ale mierii  asupra tusei în timp ce au analizat efectele mierii asupra infecțiilor căilor respiratorii superioare, mai degrabă decât asupra astmului, deși cele două afecțiuni au simptome similare.

Un studiu din 2012 realizat de Academia Americană de Pediatrie a înscris 300 de copii cu vârsta cuprinsă între unu și cinci ani. Oamenii de știință au oferit unui grup de subiecți experimentali miere de citrice, al doilea – eucalipt, al treilea – miere de cimbru, salvie, balsam de lămâie. Restul copiilor au primit un placebo.

La copiii care au luat miere, a existat o scădere a simptomelor tusei și, ca rezultat, o îmbunătățire a calității somnului.

În 2012, a fost publicat un raport al oamenilor de știință nigerieni, bazat pe două studii clinice, care au implicat un total de 265 de copii cu tuse acută.

Atunci când au comparat eficiența mierii și a inhibitorilor de tuse, cercetătorii au descoperit că mierea de albine a fost la fel de eficientă sau puțin mai eficientă decât difenhidramina sau dextrometorfanul, două substanțe cunoscute care se găsesc în multe substanțe care elimină tusea. În plus, tratamentul cu miere sa dovedit a fi mai benefic în combaterea tusei decât absența tratamentului.

În majoritatea studiilor, oamenii de știință au studiat proprietățile mierii atunci când sunt administrate pe cale orală, iar în 2014 experții din Malaezia au aflat că mierea de albine poate ameliora simptomele astmului la iepuri. În ciuda faptului că rezultatele experimentelor s-au dovedit a fi satisfăcătoare, sunt necesare studii suplimentare cu participarea oamenilor pentru aplicarea lor practică.

Riscuri

A lua una sau două lingurițe de miere nu cauzează probleme majorității oamenilor, dar există excepții în acest sens.

Conform recomandării Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), mierea nu ar trebui luată de copii sub un an din cauza riscului de botulism.

Botulismul este un tip rar de otrăvire cauzat de bacteria Clostridium botulinum. Botulismul poate provoca vărsături, probleme de respirație și paralizie. În unele cazuri, această boală pune viața în pericol. De obicei se transmite prin sol sau alimente contaminate.

Mierea poate conține spori de Clostridium botulinum. La adulți și copii cu vârsta de peste un an, apărarea naturală a corpului împiedică dezvoltarea bacteriilor, iar copiii mici au un sistem imunitar slăbit, astfel încât sporii pe care îi mănâncă accidental se pot dezvolta și elibera toxine. Pasteurizarea mierii nu reduce riscul de botulism și, prin urmare, nu ar trebui consumată de copiii cu vârsta sub 12 luni.

Unele persoane au reacții alergice la miere. De obicei, astfel de reacții sunt asociate cu faptul că mierea este contaminată cu polen și nu venin de albine. O persoană alergică la înțepăturile de albine nu trebuie neapărat să fie alergică la miere.

Când se produce miere, aceasta se poate contamina cu polenul copacilor și altor plante. Unele persoane cu alergii la polen pot prezenta simptome atunci când consumă miere.

Simptomele unei reacții alergice la miere includ următoarele:

  • strănut;
  • eczemă;
  • ochii umezi;
  • rinoree.

Dacă există o reacție alergică acută, persoana poate prezenta respirație șuierătoare, senzație de strângere a pieptului și dificultăți de respirație. Reacțiile alergice acute necesită, de obicei, asistență medicală urgentă.

Lasă un comentariu