Ghimbir: beneficii și contraindicații

Ionel Asandulescu

Ghimbir Planta

Ghimbir este denumirea comună pentru Zingiber officinale, care a fost cultivată inițial în China și acum s-a răspândit în întreaga lume. Se crede că numele al plantei derivă din numele său sanscrit Singaber, care înseamnă „în formă de corn”.

Rădăcina de ghimbir este una dintre plantele populare care au atât proprietăți culinare, cât și medicinale.

Rădăcina de ghimbir este utilizată în mod tradițional în dulciurile occidentale populare, cum ar fi tarta de ghimbir, fulgi de ghimbir, prăjituri de turtă dulce și bere. În afară de beneficiile sale culinare, se crede că este benefic pentru diabet, oboseală, dureri de cap, gripă, răceli și greață atunci când este consumat în ceai sau alimente.

Fapte interesante despre ghimbir

Ghimbirul este rădăcina unei plante erbacee perene care arată ca o trestie. Aparține familiei ghimbirului. De asemenea, include alte ierburi din care sunt fabricate condimente – turmeric, cardamom și galangal.

Când este cultivat, ghimbirul necesită multă apă și soare, dar pe lângă acesta, este destul de nepretențios și, prin urmare, astăzi este cultivat în țările calde. Se bucură de cea mai mare popularitate în patria sa istorică – în Asia de Sud-Est. Aproape o treime din ghimbirul din lume este cultivat în India.

Ghimbirul este considerat unul dintre cele mai vechi condimente. Locuitorii din Asia de Sud-Est au început să-l crească acum câteva milenii. Ghimbirul este menționat în tratatele medicale antice chinezești, indiene și persane ca tonic, antipiretic și demachiant.

Ghimbirul este cel mai frecvent vândut sub formă de rădăcini, pudră uscată, bucăți murate sau confiate. De asemenea, puteți găsi in comerț ulei de ghimbir sau extract de rădăcină. De asemenea, ghimbirul este inclus în multe produse – sosuri asiatice, amestecuri de condimente. Pentru a dezvălui pe deplin efectul vindecător al condimentului, medicii recomandă utilizarea rădăcinilor proaspete.

Beneficiile ghimbirului pentru sănătate

Cu un conținut caloric de 80 kcal la 100 g, ghimbirul conține multe substanțe și microelemente utile oamenilor.

Nutrienți (per 100 mg):

  • Proteine ​​- 1,5 g
  • Grăsime – 0,73 g
  • Carbohidrați – 1,7 g
  • Fibră – 2 g
  • Apă – 79 g

Vitamine și oligoelemente (din necesarul zilnic):

  • Vitamina C – 5 mg (5,6%)
  • Vitamina E – 0,3 mg 1,7%)
  • Vitamina K – 0,1 mg (0,1%)
  • Vitamina B3 – 0,7 mg (33%)
  • Vitamina B6 – 0,2 mg (8%)
  • Acid folic – 11 mcg (3,8%)
  • Vitamina B5 – 0,2 mg (4,1%)

Minerale în ghimbir:

  • Calciu – 16 mg (1,6%)
  • Fier – 0,6 mg (3%)
  • Magneziu – 43 mg (11%)
  • Fosfor – 34 mg (4%)
  • Potasiu – 415 mg (16%)
  • Sodiu – 13 mg (1%)
  • Zinc – 0,34 mg (3%)
  • Cupru – 0,226 mg (22,6%)
  • Magneziu – 0,43 mg (21%)
  • Seleniu – 0,7 mcg (1%)
  • Mangan – 0,229 mg (11%)

1. Ajută la răceli

Ghimbirul încălzește corpul și induce transpirația. Este puțin probabil ca o ceașcă de ceai de ghimbir să fie un remediu deplin pentru răceli, dar va contribui la ameliorarea simptomelor bolii.

2. Ghimbirul este bun pentru digestie

În medicina tradițională, ghimbirul este adesea folosit ca remediu pentru tulburările gastro-intestinale. S-a dovedit că condimentul ajută la balonare – substanțele sale active accelerează descompunerea gazelor și eliminarea lor. De asemenea, ghimbirul stimulează producția de enzime pancreatice, îmbunătățind digestia și accelerând metabolismul. În cele din urmă, ghimbirul este un remediu eficient pentru greață, inclusiv cea care apare în timpul sarcinii sau în timpul chimioterapiei.

3. Eficace în diabet

Conform mai multor studii efectuate simultan, ghimbirul poate reduce nivelul zahărului din sânge. În plus, proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului ajută la ameliorarea simptomelor secundare ale diabetului – edem și inflamație.

4. Ghimbirul ajută la normalizarea greutății

Condimentul reduce glicemia și stimulează producția de enzime responsabile de descompunerea grăsimilor.

5. Reduce durerea în timpul menstruației

Timp de multe secole, ghimbirul a fost folosit ca remediu eficient pentru combaterea dismenoreei, un sindrom al durerii care însoțește menstruația. Potrivit unui studiu din 2009, adăugarea a 250 mg de ghimbir (o mușcătură mică de dimensiunea pilulei) de două până la trei ori pe zi poate ameliora durerea dismenoreică la fel de eficientă ca popularul analgezic ibuprofen.

6. Ghimbirul ajută împotriva artritei și inflamațiilor

Ghimbirul conține gingerol, un compus fenolic care conferă rădăcinii o aromă înțepătoare. Are puternice proprietăți antiinflamatorii. În medicina tradițională, ghimbirul este utilizat pentru tratarea bolilor articulare – artrită și artroză. Un studiu din 2014 demonstrează că ghimbirul este eficient în ameliorarea durerii articulațiilor inflamate, precum și în creșterea mobilității acestora.

7. Ghimbirul ucide bacteriile

Gingerolul este, de asemenea, un agent antibacterian eficient. Oamenii de știință au arătat că ghimbirul protejează cavitatea bucală de mai multe tipuri de bacterii care cauzează boli parodontale și alte boli ale gingiilor. Gingerolul este, de asemenea, eficient împotriva bolilor fungice, cum ar fi candidozele.

8. Protejează inima

Ghimbirul are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular – subțiază sângele, scade tensiunea arterială și protejează inima de bolile coronariene. Mai mult, potrivit unui studiu din 2017, cu cât o persoană consuma mai mult ghimbir, cu atât acest efect a fost mai pronunțat.

Persoanele cu un tract gastrointestinal sănătos pot mânca ghimbir în fiecare zi, dar nu mai mult de 3-4 g. Femeilor însărcinate nu li se recomandă să consume mai mult de 1 g. Cu toate acestea, cei care suferă de probleme cu stomacul sau rinichii ar trebui să verifice doza permisă de condiment cu un medic. Ghimbirul proaspăt poate fi înlocuit cu medicamente sau suplimente alimentare care conțin extractele sale.

Contraindicații pentru ghimbir

Ghimbirul poate ajuta la multe boli, dar trebuie să fii foarte atent cu el. Și cu siguranță nu ar trebui să-l transformi într-un remediu pentru toate bolile.

Nu există dovezi pentru beneficiile ghimbirului aplicat sub formă de comprimă – efectele se văd doar atunci când sunt administrate pe cale orală. Siguranța utilizării ghimbirului în doze mari în timpul sarcinii, în special în etapele ulterioare ale sarcinii, este controversată.

Principalul pericol al ghimbirului este efectul său negativ asupra sistemului digestiv. La fel ca orice mâncare picantă, irită stomacul și poate provoca arsuri la stomac, diaree și tulburări intestinale. Multe tratamente pentru ghimbir sugerează consumul pe stomacul gol sau în doze mari. Acest lucru poate provoca probleme stomacale chiar și la persoanele sănătoase. O singură supradoză de ghimbir poate duce la diaree, indigestie și balonare, precum și iritații și umflături alergice în gură.

Neatenția la ghimbir poate fi foarte periculoasă pentru persoanele care suferă de boli ale tractului gastro-intestinal. Condimentul sub orice formă este strict contraindicat persoanelor cu gastrită, diverticulită, colită și enterocolită, ulcere gastrice, boli de ficat și pancreas.

În plus, persoanele cu boli cardiovasculare grave trebuie să fie atenți la ghimbir. În cantități mari, condimentul duce la creșteri puternice ale presiunii și, de asemenea, reduce coagularea sângelui și crește riscul de sângerare severă.

Ghimbirul conține o cantitate mică de oxalați – săruri de acid oxalic . Sunt dăunătoare persoanelor cu boli intestinale și renale, în special celor cu urolitiază cu risc crescut de calculi oxalatici.

Lasă un comentariu