Ardeiul iute este singura plantă care simultan conține carotenoide, flavonoide și capsaicinoide.
Primele două clase de substanțe sunt responsabile de culoarea fructului, iar în corpul uman acționează ca antioxidanți, protejând împotriva stresului oxidativ și a inflamației. Capsaicina, pe de altă parte, oferă gustul înțepător al ardeilor și este considerată componenta sa cea mai benefică.
Odată ajuns în tractul gastrointestinal, acest compus organic afectează pe receptorii vaniloizi – proteine membranare ale celulelor nervoase care răspund la căldură, stimuli chimici și răspunsul inflamator al organismului.
Și deoarece acești receptori sunt eliberați nu numai de neuroni, ci și de celulele din endoteliul vascular, sânge, țesut adipos, mușchi netezi și alte țesuturi, capsaicina poate afecta sistemele cardiovascular și digestiv, poate reduce inflamația și poate regla apetitul și greutatea corporală.
Rezumat
Cum afectează ardeii iute greutatea corporală și metabolismul
Capsaicina senzația de sațietate și suprimă foamea, reduce cantitatea de alimente consumate, crește oxidarea grăsimilor și termogeneza – cheltuiala de energie pentru producerea de căldură.
Mai mult, activarea receptorilor vaniloizi poate reduce nivelul de glucoză din sânge și crește sensibilitatea la insulină , care are, de asemenea, un efect bun asupra greutății corporale.
Într-un studiu luarea a 0,9 g de capsule de ardei iute sau suc de roșii înainte de masă a redus aportul caloric zilnic al participanților cu 263-382 kcal.
Din păcate, acest efect este temporar – doar până când te obișnuiești cu mâncarea picantă. Într-un experiment luarea a 1 g de piper înainte de masă a redus conținutul caloric al prânzului cu aproximativ 50 kcal pentru cei care nu piperează mâncarea, dar nu i-a afectat pe cei cărora le place picante.
Cu toate acestea, în meta-analiză a 11 lucrări științifice au concluzionat că administrarea de capsule de capsaicină, pulbere dizolvată în suc sau pastă fermentată a oferit o scădere mică, dar vizibilă, în greutate în 4-12 săptămâni.
Ardeiul iute nu ar trebui să fie considerat un miracol de scădere în greutate, dar este logic să-i adăugați în dietă atunci când utilizați alte metode, cum ar fi alimentația sănătoasă, activitatea fizică și somnul bun.
Cum ardeiul iute susține sănătatea inimii și a vaselor vasculare
Capsaicina crește activitatea enzimelor responsabile de vasodilatație, precum și expresia proteinelor antiinflamatorii care protejează inima de hipertrofie și fibroză – creșterea excesivă a țesutului conjunctiv.
Într-o cercetare a constatat că consumul regulat de 30 g de piper tocat pe zi timp de patru săptămâni reduce semnificativ oxidarea lipoproteinelor din plasma sanguină, iar oxidarea este unul dintre factorii de dezvoltare a aterosclerozei.
Într-o altă lucrare științifică a descoperit faptul că administrarea a 4 mg de capsaicină zilnic timp de trei luni crește lipoproteinele de înaltă densitate, sau colesterolul „bun” , care poate proteja împotriva formării plăcii în vasele de sânge.
Astfel, utilizarea ardeiului iute reduce factorii de risc pentru boli cardiovasculare (BCV) și poate preveni ateroscleroza.
Cum afectează ardeiul iute digestia
Se crede că alimentele condimentate dăunează stomacului, mai ales în prezența bolilor. De fapt, capsaicina poate avea efectul opus. Această legătură suprimă secreția de acid în stomac, stimulează circulația sanguină a mucoasei sale și producerea de mucus. Toate acestea protejează împotriva formării ulcerelor și favorizează vindecarea acestora.
Într-un experiment a observat că administrarea de capsaicină crește secreția de mucus la pacienții cu gastrită, inclusiv la cei infectați cu bacteria Helicobacter pylori și previne afectarea organelor.
În analiza datelor, aproximativ 2,5 mii de oameni din Mexic și Coreea a descoperit că consumul zilnic de capsaicină la o doză mai mică de 30 mg pe zi reduce riscul de cancer de stomac.
Cu toate acestea, doze mai mari (30 până la 250 mg/zi) pot fi periculoase. Într-un alt studiu, de asemenea a remarcat că, împreună cu un anumit genotip și prezența bacteriei Helicobacter pylori, o cantitate mare de ardei iute în alimentație poate crește riscul de oncologie.
Deci, dacă aveți probleme gastrointestinale, întrebați-vă medicul gastroenterolog dacă puteți adăuga alimente picante în dieta dvs.
Poate ardeiul iute cu adevărat să prelungească viața?
Lansat în 2021 o metaanaliză a patru studii de sondaj cu date de la peste 570.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 79 de ani care trăiesc în Italia, Iran, SUA sau China. După ce au revizuit lucrări științifice, oamenii de știință au ajuns la concluzia că consumul de ardei iute reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului și a oricăror alte cauze.
Într-unul dintre studiile de revizuire incluse în meta-analiză, au calculat că dacă mănânci un condiment iute în fiecare zi, riscul de a muri din orice cauză este redus cu 14%.
Într-un alt experiment s-a descoperit că persoanele care consumă ardei iute de mai mult de patru ori pe săptămână au aproximativ o treime mai puține șanse de a muri din cauza bolilor de inimă.
La sfârșitul meta-analizei, oamenii de știință au remarcat că munca lor științifică are dezavantajele sale, inclusiv un număr mic de studii și diferite modele de consum ale condimentului. Cu toate acestea, în ciuda diferențelor, efectele pozitive ale alimentelor condimentate au fost observate în toate studiile.
Câți ardei iute ar trebui să mănânci pentru a obține beneficii pentru sănătate
Este imposibil să se identifice o doză utilă, deoarece numeroase experimente au folosit cantități diferite de capsaicină pură și condiment iute, iar studiile de sondaj au fost în general interesate doar de frecvența utilizării, nu de cantitate.
Deoarece conținutul acestei substanțe în ardei iute este de aproximativ 1% din greutatea produsului, se poate presupune că 1-2 g de condimente fierbinți pe zi vor furniza 10-20 mg de alcaloid.
Acest lucru va fi suficient pentru a oferi beneficii pentru sănătate fără a afecta stomacul.