De ce guta îți poate ruina viața și cum să o eviți

Ionel Asandulescu

Guta

Vechii greci care au dat numele acestei boli erau metaforici și în același timp categorici. Gută tradus literal – „capcană pentru picioare”.  Da, acesta este: o durere ascuțită severă care străpunge articulația degetului mare, poate produce roșeață, umflături, piele „arsă”.

Cel mai adesea, gută afectează articulația degetului mare – unul sau ambele simultan. Dar boala nu se limitează doar la picior. Această formă de artrită poate afecta absolut orice articulație din corp: genunchi, glezne, coate, încheieturi, degete.

La început, atacurile dispar destul de repede și uneori s-ar putea să nu reapară săptămâni sau luni. Cu toate acestea, inflamația articulațiilor progresează. Fiecare atac ulterior de gută devine mai lung și mai puternic, afectând din ce în ce mai multe părți ale corpului. Așa se produce artrita gutoasă cronică, care poate duce într-o zi la o mobilitate limitată și la distrugerea articulațiilor.

De ce se întâmplă asta

Guta este cauzată de cristale urinare produse de acidul uric, acumulate în articulații. La rândul său, acest acid este un produs defalcat al purinelor – substanțe care fac parte din unele alimente și băuturi. De exemplu, carne, fructe de mare sau bere.

În mod normal, corpul îndepărtează acidul uric dizolvându-l în sânge și apoi conducând sângele prin rinichi, de unde este excretat în urină.

S-ar putea să intre prea mult acid uric în sânge. Sau poate rinichii sunt afectați de boli și nu pot face față filtrării. În acest caz, acidul se poate acumula în corp, formând cristale ascuțite, asemănătoare acului, în articulații sau în țesuturile înconjurătoare. Acestea sunt cele care provoacă durere, umflături și inflamații cronice.

Din ce cauza apare guta

Medicii enumeră cei mai frecvenți factori care poate declanșa dezvoltarea bolii.

1. Dieta nesănătoasă

Dacă îți place grătarul, deja ești in într-un potențial pericol. Carnea, în special carnea roșie, conține o cantitate mare de purine, ceea ce înseamnă că crește concentrația de acid uric în sânge. Iar alcoolul îngreunează rinichii și îi împiedică să îndepărteze corect acidul din corp.

Berea este deosebit de periculoasă: conține o cantitate mare de purine- substanțe organice care sunt transformate în acid uric în corpul nostru. Alte produse provocatoare ale acestei forme de artrită sunt:

  • Produse afumate.
  • Unele soiuri de pește.
  • Mazăre, linte.
  • Băuturi carbogazoase dulci.

2. Sex și vârstă

Anterior, guta era considerată o boală „masculină”, deoarece bărbații aveau un acces mai mare la mâncarea periculoasă. În plus, corpul masculin produce mai mult acid uric.

De când femeile au obținut acces egal la alimente cu bărbații, gută le-a afectat și pe acestea. Este adevărat, guta ajunge la sexul mai slab puțin mai târziu – după menopauză, când nivelul de acid uric din corpul feminin începe să se apropie de cel al masculului.

3. Greutate în exces

Cu cât sunt mai multe kilograme în plus, cu atât sunt mai mari riscurile. În acest caz, corpul produce mai mult acid uric, iar rinichii sunt forțați să filtreze mai mult sânge și este posibil să nu poată face față sarcinii.

4. Leziuni recente, operații, suprasolicitare fizică

În astfel de condiții, organismul crește producția de acid uric.

5. Unele boli

Hipertensiunea, diabetul, rinichii și bolile de inimă pot crește, de asemenea, nivelul de acid uric din sânge.

6. Luarea unor medicamente

Acestea includ diuretice individuale (în special, cele prescrise pentru tratamentul hipertensiunii), precum și medicamente care conțin salicilat.

7. Ereditatea

Dacă oricare dintre rudele voastre apropiate are gută, riscurile dumneavoastră sunt crescute.

Cum se tratează guta

În primul rând, trebuie să diagnosticați cu precizie. Este dificil să confundați guta cu o altă boală: această boala este prea tipică.

Este posibil să fie nevoie să faceți mai multe analize:

  • Faceți un test de sânge pentru a afla nivelul de acid uric și creatinină, o proteină care este un marker al funcției renale.
  • Faceti radiografie cu raze X ale articulației pentru a exclude alte cauze ale inflamației, cum ar fi traumatismele.
  • Efectuați o scanare cu ultrasunete pentru a căuta cristale de acid uric în articulație.
  • Faceți o analiză a lichidului sinovial al articulației pentru a determina aceleași cristale de acid uric.

Testele necesare vor fi din nou prescrise de medic. Dacă guta este confirmată, medicul va prescrie medicamente. Se împart în două categorii:

  • Medicamente care ameliorează durerea și previn atacurile viitoare. Acestea includ atât analgezice fără prescripție medicală (cum ar fi ibuprofenul), cât și opțiuni de prescripție mai grave. Și, de asemenea, corticosteroizi – sub formă de tablete sau injecții.
  • Medicamente care previn complicațiile de la gută. Unele dintre ele blochează producția de acid uric în organism, în timp ce altele îmbunătățesc funcția renală.

Medicația este cel mai eficient mod de a trata guta acuta si de a preveni cronicizarea acesteia. Dar, pentru a face terapia medicamentoasă mai eficientă, este necesar să o suplimentați cu modificări ale stilului de viață. Apropo, ele sunt, de asemenea, prevenirea acestui tip de artrită.

Ce trebuie făcut pentru a evita guta

1. Începeți o dietă sănătoasă

Limitați consumul de alimente bogate în purine: carne (în special roșie), semifabricate (cârnați, salamuri), produse afumate. Nu consumați în exces alcool și sucuri acidulate.

2. Bea multă apă

Lichidul ajută corpul să elimine excesul de acid uric.

3. Faceți mișcare în mod regulat

Acest lucru este esențial pentru a menține o greutate sănătoasă. Doar nu exagerați. Supraîncărcarea fizică sau o dietă prea stricta pot fi dăunătoare, deoarece forțează și corpul să producă mai mult acid uric.

4. Consumați produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi

Lapte acru reduce riscul de gută. Aceasta înseamnă că poate servi ca alternativă la carne în ceea ce privește obținerea de proteine.

Lasă un comentariu