Foarte des în viață, apreciem excesiv fructele exotice rare de peste mări, dotându-le cu proprietăți vindecătoare uneori inventate și, în același timp, la distanță scurtă, nu observăm darurile câmpurilor și grădinilor de legume din tara noastră. Acest lucru se aplică pe deplin merelor.
Merele sunt atât de obișnuite și accesibile încât în mintea noastră nu realizam că sunt un remediu natural miraculos. Între timp, strămoșii noștri erau bine conștienți de proprietățile vindecătoare ale merelor. Nu degeaba se găsesc atât de des în basme și legende ca simbol al fertilității, frumuseții și sănătății.
Dacă analizăm compoziția nutrițională a merelor, vom vedea că acestea conțin în principal apă, practic nu conțin grăsimi și proteine, foarte puțini carbohidrați. Dar există un număr mare de vitamine esențiale și, mai presus de toate, vitamina C.
În plus, merele conțin diverse macro și microelemente necesare corpului nostru, inclusiv potasiu, sodiu, zinc și așa mai departe. Conținutul caloric este destul de redus: 100 g mere conțin în medie aproximativ 45 kcal.
Rezumat
Merele iți pot prelungi viată
Potrivit unui studiu realizat de American Chemical Society în 2011, oamenii de știință au reușit să demonstreze o creștere cu 10% a duratei de viață a animalelor experimentale hrănite cu mere.
Există, de asemenea, dovezi ale creșterii activității locomotorii la aceste animale. Deși cercetările sunt efectuate în prezent pe animale de laborator, nu există nici un obstacol în aplicarea descoperirilor la oameni.
Merele iți îmbunătățesc memoria
Consumul de mere crește producția și cantitatea de neurotransmițător acetilcolină din creier, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Massachusetts. Este un hormon multifuncțional, a cărui sarcină este de a modula neuroplasticitatea, care este responsabilă de capacitatea creierului de a se schimba și de a construi noi structuri.
Creșterea cantității de acetilcolină din creier îmbunătățește memoria și, de asemenea, previne apariția bolii Alzheimer și încetinește declinul abilităților mentale ale unei persoane.
Reducerea riscului de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale
Știm cu toții despre infarct, accident vascular cerebral și ateroscleroză.
Ceea ce nu se știe este că merele pot reduce cantitatea de colesterol LDL la pacienți cu 23%. Aceasta este o realizare incredibilă: atunci când se tratează pacienții care suferă de colesterol ridicat, medicamentele convenționale pot reduce colesterolul LDL cu 18-50%, cu o serie de efecte secundare devastatoare. Merele va scapă de acesta fără efecte secundare.
Reducerea riscului de cancer
Potrivit unui studiu din Hawaii, există o corelație între consumul de mere și riscul de cancer pulmonar la ambele sexe.
Într-un studiu din grupul cu cel mai mare consum de mere, s-a înregistrat o reducere a riscului de 40-50%. Acest lucru poate fi explicat prin activitatea antioxidantă ridicată a merelor, care blochează anumite procese din corpul uman care sunt responsabile pentru dezvoltarea cancerului pulmonar.
Dar alte fructe?
Apare o întrebare destul de rezonabilă: aceste proprietăți vindecătoare sunt inerente numai merelor sau există alte produse similare?
Da este! În această lucrare de la Universitatea Cornell a investigat activitatea antioxidantă a diferitelor fructe. Putem vedea că merisoarele sunt campionul în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, strugurii roșii și căpșunile rămânând în urma merelor.
Îmbunătățirea memoriei, reducerea riscului diferitelor boli și extinderea speranței de viață nu sunt atât de rele pentru un fruct tradițional. Și, de asemenea, foarte gustos!