Bolile ficatului și pancreasului răspund bine la terapie cu o abordare integrată. Pe lângă metodele tradiționale, se folosesc ceaiuri de ierburi și fito-colecții.
Tratamentul pe bază de ceaiuri se află astăzi într-o nouă rundă de popularitate. Admiratorii plantelor medicinale recoltează singuri plante sau cumpără în farmacii. În cursuri separate, remediile pe bază de plante pot și trebuie luate pentru prevenirea și normalizarea funcțiilor organelor interne.
Rezumat
Valoarea plantelor pentru sistemul digestiv
Ceaiurile din plante medicinale se iau de obicei mult timp. Substanțele utile se acumulează treptat, au un efect ușor de curățare, contribuie la restabilirea funcțiilor organelor.
Valoarea substanțelor utile în compoziția plantelor este capacitatea de a bloca procesul patologic. Plantele au efecte diferite:
- ameliorează spasmele;
- reduc durerea;
- blocarea inflamației;
- au un efect coleretic;
- curăță sângele de toxine;
- subțiază sângele, ajutând la creșterea fluxului sanguin;
- elimina procesele de degradare din intestine;
- îmbunătățirea nivelului hormonal;
- afectează activitatea enzimatică a ficatului și a pancreasului;
- normalizarea metabolismului;
- inbunatateste digestia.
Pentru ceaiurile pentru pancreas și ficat se folosesc tulpini, rădăcini, frunze, flori și fructe. Plantele medicinale pot fi luate atât în monoterapie, cât și în combinație cu alte plante medicinale. Efectul terapeutic depinde de compoziția plantelor.
Minerale
Necesare pentru procesele de hematopoieză și metabolism. Iodul se găsește în usturoi, blaturi de sfeclă, alge comestibile. Există mult magneziu în pătrunjel, cimbru, busuioc, mărar. Calciul se găsește în frunzele de pătlagină, semințele de amarant.
Toate aceste plante scad nivelul colesterolului și îmbunătățesc cursul proceselor metabolice, ceea ce are un efect benefic asupra stării sistemului digestiv.
Vitamine
Ele curăță ficatul de toxine, au efect antioxidant, promovează recuperarea celulară și îmbunătățesc funcția pancreatică. Există multe vitamine A, C și E în fructele și frunzele de viburn, măceșe, coacăze negre și roșii, boabe de ovăz, cătină. Se găsesc în urzică, păpădie, spanac, frasin de munte.
Acizii nesaturați sunt furnizați organismului cu vitamina F. Ele favorizează descompunerea grăsimilor, scad colesterolul, îmbunătățesc compoziția sângelui. Vitamina F este prezentă în ierburi de borage, primula de seară, hodgepodge.
Vitamina PP normalizează producția de suc pancreatic, ameliorează spasmele, îmbunătățește circulația sângelui. Se găsește în ardei roșu, lucernă, rădăcină de brusture, păpădie.
Vitaminele B îmbunătățesc producția de enzime. Sunt folosite pentru pancreatită și colecistită, contribuie la un curs mai bun al reacțiilor redox. Conținut în mentă, pătrunjel, trifoi roșu, schinduf. Și, de asemenea, în mușețel, salvie, frunze de viburnum, lemn dulce.
Substanțe pectice
Au un efect benefic asupra producției și scurgerii bilei, curăță organismul de toxine. Îmbunătățește funcționarea intestinelor și a organelor sistemului digestiv în ansamblu. Avantajul substanțelor pectinice este capacitatea de a fi excretată nemodificat din organism. Trecând prin organele digestive, acestea atrag substanțe toxice, se leagă și se excretă cu produse metabolice.
Pectina se găsește în coacăze roșii și negre, frunze de floarea soarelui, caise și mere.
Acizi organici
Stimulează și participă direct la metabolism. Îmbunătățește funcțiile ficatului și pancreasului. Derivații acizilor organici îmbunătățesc hematopoieza, afectează favorabil funcționarea sistemului nervos.
În bolile tractului biliar se utilizează acizi succinic, oxalic, malic, citric și formic. Se găsesc în urzică, ienupăr, merișor sau citrice.
Cauzele bolilor ficatului și pancreasului
Pancreatita este o boală a pancreasului, care se caracterizează printr-o încălcare a producției și separării enzimei digestive, din cauza căreia organul însuși este supus distrugerii.
Acest lucru se întâmplă ca urmare:
- complicații ale bolii litiază biliară;
- abuzul de alcool;
- boli infecțioase;
- infecții fungice;
- răni.
Boala hepatică se dezvoltă adesea din motive similare:
- ecologie proastă;
- alimente și apă de proastă calitate;
- abuzul de alcool;
- infecție cu infecții virale, helminți, Trichomonas.
Boli ale sistemului digestiv pot fi provocate de alimentație nesănătoasă, obiceiuri proaste, activitate fizică scăzută, supraponderalitate.
Plantele medicinale bine studiate sunt utilizate pe scară largă în produse farmaceutice și în medicina tradițională. Pentru fiecare boală se vor găsi plante cu o compoziție chimică specifică și proprietăți care favorizează vindecarea.
Ceaiuri pentru pancreas
Ceairurile pentru pancreas sunt preparatele pe bază de plante medicinale disponibile publicului:
- Conține nutrienți și mucus utile în pancreatită. Ameliorează simptomele, previne inflamația. Are efect regenerant, îmbunătățește microflora intestinală.
- Mentă. Acționează ca un antispastic. Îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv în ansamblu. Are efect regenerant asupra zonelor deteriorate. Pentru a stimula procesele digestive, se recomanda administrarea cu 15 minute înainte de masa.
- Genţiană. Folosit pe scară largă în tratamentul tractului digestiv. Are acțiune antiinflamatoare. Stimulează pofta de mâncare și îmbunătățește digestia. Normalizează funcția motorie a intestinului, anesteziază. Nu este recomandat pentru gastrită, deoarece crește aciditatea sucului gastric.
Ceaiuri pentru sănătatea ficatului
Cele mai multe ierburi cresc peste tot și sunt cunoscute de majoritatea locuitorilor orașului. Ceaiurile parfumate cu adaos de musetel, menta, oregano oamenii beau in viata de zi cu zi si nu sunt constienti de beneficiile pe care băutura le aduce organismului.
Ierburile din lista următoare sunt utile pentru ficat.
- Mușețel. Are efect antispastic, coleretic, carminativ. Reduce umflarea, reduce inflamația. Este utilizat în boli cronice și în timpul exacerbărilor.
- Fructe și frunze de Calin. Au efect anti-sclerotic. Sunt bogate în acizi organici care hrănesc țesuturile hepatice și îi îmbunătățesc funcțiile. Au efecte antiinflamatorii și bactericide.
- Lucernă. Reduce nivelul de zahăr și colesterol. Reduce stresul asupra ficatului. Hrănește organismul cu vitamine și microelemente pentru desfășurarea normală a proceselor digestive.
- Păpădie. Rădăcina, lăstarii și florile de păpădie contribuie la excreția biliară, la curățarea căilor biliare. Planta ajută ficatul în neutralizarea toxinelor.
- Mătase de porumb. Un remediu excelent cu proprietăți diuretice, coleretice. Promovează controlul poftei de mâncare și pierderea în greutate – una dintre principalele cauze ale tulburărilor metabolice.
- Flori de tei. Au un efect benefic asupra hematopoiezei și compoziției sângelui. Eliminați toxinele din organism.
- Sunătoare. Promovează separarea bilei, reduce sarcina asupra ficatului, ajută la recuperarea din procesul inflamator.