Ceaiul de galbenele: beneficii pentru sănătate și contraindicații

Ionel Asandulescu

Galbenele

De la sfârșitul lunii iunie până la sfârșitul toamnei, florile galbene strălucitoare sau portocalii-roșii ale calendulei officinalis (gălbenele) atrag atenția și încântă privirea. O frumoasă plantă ornamentală este, de asemenea, utilizată în scopuri medicinale. În absența contraindicațiilor, puteți pregăti ceaiul cu galbenele, infuzii, decocturi și adăugați flori la preparatele fortifiante sau calmante.

Compoziție, beneficii ale gălbenelelor

Cea mai mare concentrație de substanțe active se găsește în florile plantei. Acesta includ:

  • ulei esențial;
  • taninuri;
  • acizi organici;
  • vitamina C;
  • rășini, mucus, fitoncide, flavonoide și alte substanțe.

Printre proprietățile farmacologice ale galbenele: antibacterian, antiinflamator, diuretic, expectorant, coleretic, sedativ, astringent, vindecarea rănilor.

Gălbenelele sunt utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, pentru dureri în gât și răceli, ca parte a terapiei complexe pentru boli gastro-intestinale, pentru tratamentul ficatului.

Unguentele și ceaiurile pe baza lor sunt utilizate extern de utile pentru zgârieturi, tăieturi, abcese, acnee.

Contraindicații ale gălbenelelor

În ciuda tuturor calităților pozitive pe care le posedă gălbenele, există contraindicații pentru utilizarea lor. Printre care:

  • intoleranță individuală și tendință la alergii;
  • în timpul sarcinii și alăptării;
  • presiune arteriala scăzută;
  • exacerbarea bolilor gastro-intestinale;

Efectele secundare includ, dar nu se limitează la, somnolență, dureri abdominale, greață și amărăciune.

Nu puteți combina galbenele cu medicamente care au un efect sedativ. La fel ca orice plantă medicinală, medicamentele bazate pe sau cu conținutul său în scopuri terapeutice sau profilactice nu pot fi utilizate necontrolat, continuu și fără acordul unui medic.

Rețete

Cel mai simplu mod de a face o băutură sănătoasă din galbenele este să adăugați flori uscate atunci când preparați un ceai .

Ceaiuri calmante cu galbenele

Rețeta 1

Pentru 1 litru de apă, veți avea nevoie de ceai verde (1 linguriță) + galbene uscată, oregano (1 lingură din fiecare ingredient).

Mod de preparare: se toarnă apă clocotită peste amestecul de ceai-plante, se lasă 10-15 minute. Mai bine puneți-l într-un loc cald sau acoperiți cu un prosop. Gustul acestui ceai poate fi completat cu câteva lingurițe de miere de albine.

Rețeta 2

Pentru 600 ml de apă, veți avea nevoie de ceai verde (2 lingurițe) + galbenele, oregano și sunătoare (cate 1 linguriță). Cum se prepara: se toarnă apă clocotită peste un amestec. Se lasă 10 minute, se strecoară imediat. Adăugați o linguriță de miere.

Lasă un comentariu