Ceai pentru pancreas: cele mai eficiente plante medicinale

Ionel Asandulescu

Pancreas

Plantele sunt un instrument de neegalat în tratamentul tuturor tipurilor de boli. Acestea susțin activitatea corpului, regenerarea acestuia. Ceaiurile din plante pentru pancreas au un puternic efect antiinflamator. Stimulează secreția enzimelor pancreatice. Datorită acestui fapt, au un efect pozitiv asupra întregului sistem digestiv. Plantele medicinale eficiente pentru pancreas, făcute pentru prepararea ceaiului sunt disponibile cam pe la toate farmaciile fără prescripție medicala.

În prezent, știința a confirmat proprietățile benefice ale plantelor, iar medicina pe bază de plante a luat pe bună dreptate locul terapiei auxiliare în tratamentul multor boli, inclusiv inflamația pancreasului.

Tratament pe bază de ceai pentru pancreatita acută și cronică

Ceaiurile pentru tratamentul pancreatitei fac parte dintr-un set de măsuri care vizează ameliorarea durerii, ameliorarea umflăturii organelor, întărirea imunității și ameliorarea procesului inflamator.

Inflamația pancreasului este însoțită de simptome extrem de neplăcute ale pancreatitei: durere, tulburări dispeptice, scădere în greutate. Cel mai mare pericol este un atac acut, în care există posibilitatea morții. Un curs incomplet de tratament pentru bolile pancreatice sau alte boli ale corpului poate deveni una dintre cauzele pancreatitei cronice.

Ceaiurile pentru pancreatită nu sunt doar un asistent fidel în cursul terapiei, ci și un excelent agent profilactic.

Nu toate plantele vor fi benefice și, prin urmare, numai cu permisiunea medicului se poate începe să apelezi la ceaiuri pentru pancreas, pentru a nu agrava pancreatita.

Planta trebuie selectată pe baza posibilelor efecte secundare, contraindicații, tabloul clinic al pacientului și toleranța individuală.

Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru pancreas

Lista plantelor medicinale permise pentru utilizare în pancreatită include:

  1. Mușețel;
  2. Sunătoare;
  3. Mentă;
  4. Gălbenele;
  5. Salvie;
  6. Păducel;
  7. Măceșe etc.

Ceai de mușețel pentru pancreatită

Mușețelul este un remediu popular excelent în lupta împotriva diferitelor procese inflamatorii și boli. Datorită spectrului larg de acțiune, este recunoscut de medicina oficială, prin urmare este utilizat cu succes pentru a trata:

  • Are efect antiinflamator;
  • Reduce formarea gazelor;
  • Ameliorează durerea;
  • Dezinfectează tractul gastro-intestinal;
  • Accelerează procesele de recuperare a celulelor epiteliale;
  • Crește pofta de mâncare;
  • Capabil să protejeze tractul gastro-intestinal cu ajutorul mucusului produs de o reacție agresivă de la acidul clorhidric și de o bucată alimentară;
  • Este renumit pentru efectul său laxativ ușor;
  • Calmează și normalizează somnul.

În cazul unui atac acut, se recomandă infuzii slab preparate și ceaiuri de mușețel, 80-130 mililitri, de două sau trei ori pe zi după mese. Perioada tratamentului este de la 7 la 14 zile, luând în considerare o bună toleranță și în absența reacțiilor alergice și a tulburărilor tractului gastro-intestinal.

Cu o exacerbare a formei cronice de pancreatită, mușețelul este utilizat sub formă de infuzii neconcentrate și ceaiuri. Tratamentului este de 1 lună.

Nu este de dorit să apelați la mușețel dacă există o tendință la diaree, deoarece efectul laxativ va agrava simptomele.

Ceai de sunătoare pentru pancreatită

Sunătoarea este clasată printre ierburile universale care sunt utilizate pe scară largă în medicina populară. Pentru tratamentul pancreatitei, următoarele proprietăți sunt valoroase:

  1. Elimină inflamația;
  2. Crește pofta de mâncare;
  3. Reface microflora prin distrugerea microorganismelor patogene;
  4. Crește regenerarea țesuturilor;
  5. Calmează sistemul nervos;
  6. Normalizează sistemul digestiv

Este deosebit de important să includeți sunătoare ca băutură în dieta celor cărora li s-a diagnosticat pancreatită de etiologie alcoolică, deoarece această plantă ajută la reducerea poftei de alcool.

Decoctul de sunătoare și-a găsit utilizarea în tratamentul pancreatitei și este considerat un remediu foarte eficient. Pentru a-l prepara, turnați un pahar cu apă clocotită peste o lingură de sunătoare uscată. Aduceți băutura la fierbere. Se fierbe la foc mic timp de 1-2 minute.

După aceea, acoperiți cu un capac sau, mai bine, înfășurați recipientul deasupra cu un prosop. În această poziție, ceaiul trebuie infuzat timp de aproximativ 30 de minute, după care se filtrează băutura folosind o sită sau un tifon pliat în mai multe straturi.

Bea o jumătate de pahar de trei ori pe zi cu o jumătate de oră înainte de mese.

Ceai de menta pentru pancreatită

Menta îmbunătățește funcționalitatea sistemului digestiv, netezește mușchii, elimină spasmele, reduce disconfortul, are un ușor efect coleretic și elimină enzimele.

Menta crește aciditatea sucului gastric, favorizează vindecarea țesuturilor și are un efect tonic general asupra organismului.

De asemenea, calmează, normalizează somnul și previne reapariția bolilor pancreatice.

Pentru a prepara un ceai de mentă, se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită peste o lingură de mentă uscată. Aduceți băutura la fierbere și lăsați timp de 10 minute, acoperită la foc mic. Se strecoară înainte de utilizare. Bea o jumătate de pahar cu un sfert de oră înainte de mese.

Lasă un comentariu