Ceai pentru gastrita: cele mai eficiente plante medicinale

Ionel Asandulescu

Ceai Pentru Gastrita

Majoritatea oamenilor percep durerile de stomac, pierderea poftei de mâncare, greața sau balonarea ca probleme digestive temporare. Aceste simptome sunt de obicei atribuite alimentelor de calitate slabă sau stresului, deci nu sunt deosebit de îngrijorătoare. Cu toate acestea, aceste manifestări pot fi, de asemenea, semne ale unor boli destul de grave ale tractului gastro-intestinal, care includ gastrită.

Ceaiurile din plante pentru gastrita au o gamă largă de efecte:

  • normalizează secreția de suc gastric;
  • reface sistemul de protecție al mucoasei gastrice;
  • elimina durerea si spasmele;
  • ameliorează inflamația;
  • îmbunătăți procesul de contracție a mușchilor gastrici.

Cauzele gastritei, factorii de risc și simptomele

Inflamația mucoasei stomacului poate fi cauzată de mulți factori. Printre ei:

  • bacteria Helicobacter pylori, care produce o cantitate mare de toxine și deteriorează membrana mucoasă a organelor interne;
  • o infecție intestinală acută care provoacă inflamații în tractul gastro-intestinal;
  • administrarea de antibiotice și antiinflamatoare nesteroidiene care irită mucoasa stomacului;
  • boli autoimune în care sistemul imunitar atacă propriile celule ale corpului;
  • dietă nesănătoasă: gustări ocazionale, alimente cu aditivi chimici, alimente picante, prăjite, afumate;
  • fumatul, consumul de alcool, stres.

Aceste motive provoacă cel mai adesea procesele inflamatorii ale mucoasei gastrice. Acestea se manifestă prin următoarele simptome:

  • disconfort la nivelul abdomenului superior;
  • greaţă;
  • vărsături;
  • balonare;
  • râgâială;
  • pierderea poftei de mâncare.

Luând în considerare caracteristicile individuale ale organismului, simptomele se pot manifesta cu intensități diferite. Dacă membrana mucoasă este grav deteriorată, la acestea se pot adăuga dureri severe, caracteristice unui ulcer de stomac.

Pentru a preveni complicațiile și a ameliora simptomele, ar trebui să vă adresați medicului la timp. La urma urmei, tratamentul depinde nu numai de cauza gastritei, ci și de forma sa: acută sau cronică, hipoacidă sau hiperacidă.

Ceaiuri pentru gastrita hipoacidă

Gastrita hipoacidă este o inflamație a mucoasei gastrice, care se caracterizează printr-o scădere a cantității de suc gastric și o scădere a acidității. Pentru a crește aciditatea și a normaliza secreția de suc gastric, extracte de pelin, pătlagină și oregano vor ajuta.

Ceai de pelin pentru gastrita hipoacidă

Pelinul conține o cantitate semnificativă de ulei esențial, care include alcool thuilovic, pinen, cadinen, felandren, γ-selenen, β-bisabolic, curcumen, malic și acizi succinici. Aceste componente îmbunătățesc pofta de mâncare și stimulează producția de suc gastric.

Ceai de iarbă centauriană pentru gastrita

Planta centauriană conține glicozide amare, alcaloid de gentianină, acid ascorbic, ulei esențial. Datorită acestei compoziții, ceaiurile din această plantă stimulează apetitul, stimulează secreția glandelor digestive și cresc peristaltismul intestinal.

Ceai de pătlagină

Pătlagina are efecte antiinflamatorii și analgezice. Este posibil datorită polizaharidelor, acizilor organici, taninurilor, amărăciunii, carotenoizilor și alcaloizilor conținute în frunzele acestei plante. Complexul de substanțe biologic active îmbunătățește semnificativ apetitul și stimulează funcția secretorie a stomacului.

Ceai de oregano

Oreganul are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. Planta conține vitamina C, flavonoide, taninuri. Valoarea specială a oregano este uleiul său esențial, care conține fenoli, terpenoizi, cumarine și antociani. Conținutul ridicat de carvacrol oferă uleiului proprietăți antibacteriene puternice care sunt superioare multor antibiotice moderne. Oregano crește activitatea secretorie a stomacului și ameliorează inflamația.

Ceai de plante pentru tratamentul gastritei hiperacide

Gastrita hiperacidă este o iritație a mucoasei gastrice, însoțită de aciditatea crescută a sucului gastric. Principala parte a tratamentului este reducerea nivelului ridicat de secreție de acid gastric, eliminarea durerii și reducerea inflamației. Pentru această terapie, se folosesc plante medicinale, rădăcină de lemn dulce, semințe de in și rădăcină de calamus.

Ceai din rădăcină de lemn dulce

Proprietățile medicinale ale rădăcinii de lemn dulce se datorează compoziției sale unice, care include maltoză, celuloză, amidon, glucoză, fructoză, taninuri, saponine, uleiuri esențiale, rășini, acizi organici, cumarine, flavonoide, alcaloizi. Datorită acestor substanțe, planta accelerează vindecarea rănilor erozive de pe pereții mucoși și învelește membranele mucoase, oferind un efect antiacid.

Ceai din semințe de in pentru gastrita hiperacida

Semințele de in conțin un procent mare de mucus, care învelește suprafața interioară a stomacului, ajută la reducerea inflamației și la vindecarea țesuturilor și previne formarea eroziunii. Inul conține și acizi grași nesaturați omega-3, omega-6, acizi organici, proteine ​​și aminoacizi, steroli, mucus, fibre, vitaminele C, E, K, PP, grupa B, oligoelemente: cupru, magneziu, potasiu, calciu , molibden, fosfor, seleniu, fier. Datorită acestor componente, efectul toxic al toxinelor este redus, imunitatea este întărită, organismul primește vitamine și minerale pentru a normaliza funcționarea tractului gastro-intestinal.

Ceai de obligeană pentru gastrita

Obligeană conține o combinație complexă de substanțe naturale: uleiuri esențiale, acizi organici, fitoncide, taninuri, alcaloizi, vitamine, taninuri, amidon, aldehide, rășini, minerale. Datorită acestor substanțe biologic active, ceaiurile de rădăcină de obligeană  reduc nivelul de acid clorhidric, protejează membrana mucoasă, reduc durerea și îmbunătățesc bunăstarea.

Lasă un comentariu