Ceai de pătrunjel: beneficii și recomandări

Ionel Asandulescu

Patrunjel

Ceaiul de pătrunjel poate furniza mai mulți nutrienți și antioxidanți esențiali pentru sănătate. În plus, este ușor de preparat, economic și gustos, făcându-l un excelent supliment la o dietă sănătoasă.

Iată 7 beneficii uimitoare ale ceaiului de pătrunjel:

1. Ceaiul de pătrunjel conține niveluri ridicate de antioxidanți

Pătrunjelul este o sursă excelentă de antioxidanți – compuși puternici care vă ajută să vă protejați celulele împotriva deteriorării cauzate de molecule potențial dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi.

Se crede că antioxidanții joacă un rol central în sănătate și boli, iar unele cercetări sugerează că pot proteja împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul.

Potrivit unui studiu, extractul de pătrunjel a fost capabil să prevină deteriorarea ADN-ului și să blocheze răspândirea celulelor canceroase – în principal datorită conținutului său de antioxidanți.

Un alt studiu a constatat că tratarea șobolanilor cu o cantitate concentrată de pătrunjel a crescut starea antioxidantă generală și a scăzut mai mulți markeri ai stresului oxidativ.

În special, pătrunjelul este o sursă bună de flavonoide, carotenoide, acid ascorbic și tocoferol.

Concluzie: pătrunjelul are mai mulți antioxidanți care pot ajuta la prevenirea leziunilor celulare cauzate de radicalii liberi și la protejarea împotriva bolilor cronice.

2. Poate ajuta la prevenirea calculilor renali

Pietrele la rinichi sunt depozite minerale dure care se formează în rinichi și provoacă dureri puternice și ascuțite în spate, lateral și abdomen.

Unele cercetări sugerează că pătrunjelul poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

Un studiu a constatat că tratarea șobolanilor cu pătrunjel a contribuit la creșterea volumului de urină, la scăderea excreției urinare de calciu și la creșterea acidității urinei.

Pătrunjelul s-a dovedit, de asemenea, că acționează ca un diuretic natural care poate crește urinarea și preveni calculii renali.

Cu toate acestea, cercetările privind efectele ceaiului de pătrunjel asupra oamenilor sunt limitate, iar unele studii au arătat că poate avea un efect redus și asupra factorilor de risc pentru calculii renali.

Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare.

Concluzie: pătrunjelul poate ajuta la creșterea frecvenței urinare, la scăderea excreției de calciu și la creșterea acidității urinei, ajutând astfel la tratarea calculilor renali. Cu toate acestea, studiile la om sunt limitate.

3. Sursă bună de vitamina C

Pătrunjelul este bogat în vitamina C.

De fapt, o porție de 1/4 cană (15 grame) oferă aproape 20 de miligrame de vitamina C – aproximativ 22% din doza zilnica necesara.

Vitamina C este o vitamină esențială solubilă în apă, care acționează și ca antioxidant și joacă un rol important în prevenirea bolilor.

Unele studii arată că protejează împotriva infecțiilor precum pneumonia și răcelile.

Este, de asemenea, implicat în sinteza colagenului, o proteină care se găsește în piele, oase, mușchi, articulații, tendoane și alte părți ale corpului.

Vitamina C este esențială pentru vindecarea rănilor, absorbția nutrienților și formarea oaselor.

Astfel, adăugarea de pătrunjel sau ceai de pătrunjel în dieta dvs. vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile de vitamina C și să vă mențineți sănătos.

Concluzie: Ceaiul de pătrunjel este bogat în vitamina C, care este esențială pentru funcția imună, sinteza colagenului, vindecarea rănilor, absorbția nutrienților și formarea oaselor.

4. Poate avea proprietăți anti-cancer

Ceaiul de pătrunjel este plin de antioxidanți și compuși de combatere a cancerului.

De exemplu, studiile de laborator au arătat că apigenina, un flavonoid de pătrunjel, blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Luteolina este un alt flavonoid de pătrunjel care poate inhiba creșterea tumorii, care poate ajuta la prevenirea cancerului, potrivit unor studii.

Mai mult, un studiu a constatat că extractul de pătrunjel a fost capabil să prevină deteriorarea ADN-ului și să reducă proliferarea celulelor cancerului de sân cu 41%.

Rețineți că o mare parte din aceste cercetări s-au concentrat asupra modului în care compușii specifici din pătrunjel pot afecta dezvoltarea cancerului în laborator.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care ceaiul de pătrunjel poate afecta creșterea celulelor canceroase la om.

Concluzie: Ceaiul de pătrunjel conține compuși care s-au dovedit a reduce creșterea celulelor canceroase în testele de laborator (in vitro).

5. Poate ajuta la reglarea perioadelor

Ceaiul de pătrunjel este utilizat în mod obișnuit ca remediu natural pentru problemele menstruale și legate de hormoni.

Mai precis, conține compuși miristicină și apiol, care pot interfera cu producția de estrogen pentru a ajuta la echilibrarea hormonilor.

Se crede, de asemenea, că acționează ca un emmenagog, o substanță care stimulează fluxul menstrual.

Din acest motiv, ceaiul de pătrunjel se găsește adesea în formulările menite să susțină menstruația sănătoasă și să prevină supraproducția laptelui la mamele care alăptează.

Cu toate acestea, cercetările privind efectele ceaiului de pătrunjel asupra menstruației și producției de lapte sunt în prezent limitate și se bazează în principal pe dovezi anecdotice.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua efectele potențiale asupra omului ale ceaiului de pătrunjel.

Concluzie: Ceaiul de pătrunjel conține compuși care pot interfera cu producția de estrogen. De asemenea, poate ajuta la stimularea fluxului menstrual, dar sunt necesare mai multe cercetări.

6. Poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge

În multe părți ale lumii, cum ar fi Turcia, pătrunjelul este folosit ca un mod natural de a ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Interesant este faptul că unele cercetări recente au confirmat că ceaiul de pătrunjel poate avea proprietăți antidiabetice și ajută la un control mai bun al glicemiei.

De exemplu, un studiu a constatat că tratarea șobolanilor diabetici cu pătrunjel a contribuit la îmbunătățirea sănătății ficatului în timp ce scade nivelul zahărului din sânge.

De asemenea, un alt studiu efectuat pe șobolani diabetici a constatat că pătrunjelul a dus la reduceri semnificative ale zahărului din sânge și ale greutății corporale.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă proprietățile de pătrunjel care scad zahărul din sânge se aplică oamenilor.

Concluzie: Unele studii pe animale arată că pătrunjelul poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge pentru a menține controlul glicemiei, dar studiile la om lipsesc.

7. Gustos, ușor și calmant

Ceaiul de pătrunjel are proprietăți liniștitoare, are un gust delicios și poate fi preparat doar cu câteva ingrediente.

Începeți prin a fierbe o cană (250 ml) de apă într-o cratiță.

Apoi, tăiați 15 g de pătrunjel proaspăt.

Alternativ puteți folosi două linguri (1 gram) de pătrunjel uscat.

Adăugați pătrunjel uscat sau proaspăt într-o ceașca și acoperiți cu apă fierbinte pentru a sta 5-10 minute.

Apoi folosiți o strecurătoare pentru a îndepărta frunzele de pătrunjel înainte de a savura acest ceai.

Ceaiul de pătrunjel poate fi consumat ca atare sau condimentat cu puțină miere sau suc de lămâie.

Concluzie: Ceaiul de pătrunjel este o băutură calmanta care poate fi preparată cu ușurință folosind doar apă și pătrunjel, proaspăt sau uscat.

Ceai de pătrunjel: efecte secundare potențiale

În timp ce pătrunjelul și ceaiul de pătrunjel au fost legate de mai multe beneficii, ar trebui să luați în considerare și posibilele efecte secundare.

În special, femeilor însărcinate li se recomandă să evite consumul de cantități mari de pătrunjel, deoarece acest lucru poate determina contracția uterului.

Pătrunjelul este, de asemenea, bogat în vitamina K, o vitamină importantă solubilă în grăsimi implicată în coagularea sângelui.

Dacă luați un diluant de sânge, cum ar fi warfarina (Coumadin), cel mai bine este să beți ceai de pătrunjel cu moderare, deoarece cantități mari de vitamina K pot interacționa cu aceste medicamente.

Ceaiul de pătrunjel nu este, de asemenea, recomandat celor ca iau diuretice, deoarece poate provoca pierderi excesive de apă.

Concluzie: Consumul de cantități mari de ceai de pătrunjel nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care iau diluanți ai sângelui sau diuretice.

Lasă un comentariu