Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci migdale în fiecare zi

Ionel Asandulescu

Migdale

Dacă știi când să te oprești, migdalele te vor ajuta să slăbești, să-ți facă pielea netedă și părul gros și strălucitor.

Acizii grași esențiali, antioxidanții, vitaminele și mineralele esențiale sunt ceea ce obțineți cu una dintre cele mai populare nuci din lume. Dar există și un dezavantaj.

De ce sunt utile migdalele?

1. Încetinește îmbătrânirea si reduce riscul de boli grave

Acest efect este obținut datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi care dăunează moleculelor de organe și țesuturi (un proces numit stres oxidativ). Medicina modernă consideră că radicalii liberi provoacă îmbătrânirea accelerată, dezvoltarea inflamației cronice interne și boli periculoase precum cancerul, disfuncțiile creierului și tulburările cardiovasculare.

Există, de asemenea, destui antioxidanți în migdala în sine. Dar majoritatea sunt în maropieliță.

Câte migdale trebuie consumate pentru a obține cantitatea optimă de antioxidanți nu a fost încă stabilit. Există doar câteva studii. De exemplu, într-una dintre ele, desfășurată cu participarea a 60 de bărbați fumători, oameni de știință au descoperit că aproximativ 80 de grame de migdale pe zi reduc stresul oxidativ cu 23-34%.

2. Migdalele mențin netezimea și fermitatea pielii

Migdalele sunt una dintre cele mai bune surse de „vitamina tinerească” a tocoferolului (alias vitamina E). Doar 28 de grame de migdale oferi ofera 37% din doza zilnica necesara din această substanță.

Pentru piele, vitamina E este de neînlocuit. O ajută să reziste influențelor mediului și previne ridurile timpurii.

Manganul trebuie notat separat: în aceleași 28 de grame de nuci, acesta conține până la 32% din valoarea zilnică recomandată. Și acest element joacă un rol cheie în producerea de colagen – principala proteină de construcție a pielii.

3. Ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge

Magneziul este responsabil pentru acest bonus, care este suficient și în migdale. 50 de grame de migdale asigură aproximativ jumătate din valoarea zilnică a acestui mineral.

Magneziu participă în peste 300 de procese din organism. Aceasta include menținerea unui nivel sănătos de zahăr din sânge.

După cum arată statistici, până la 38% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 suferă de deficit de magneziu. Luând suplimente de magneziu ajută la reduce nivelul de glucoză din sânge și pentru a crește sensibilitatea la insulină. Rolul suplimentelor alimentare este ușor de îndeplinit cu migdale.

4. Reduce tensiunea arterială

Lipsa de magneziu este strâns legată cu dezvoltarea hipertensiunii arteriale . Dacă luați magneziu n sub formă de migdale puteți reduce presiunea arteriala.

5. Migdalele scad nivelul de colesterol „rău”.

Colesterolul este diferit: „rău” (inclus în compoziția lipoproteinei cu densitate joasă – LDL) și „bun” (în compoziția lipoproteinei cu densitate înaltă – HDL). Dacă „bun” este necesar, atunci „rău” este de-a dreptul periculos: crește serios riscul de probleme cardiovasculare. Un nivel ridicat de LDL este atunci când concentrația sa în sânge depășește 190 mg/dL. Migdalele pot reduce riscurile.

După cum arată un studiu facut pe 65 de persoane cu prediabet, consumul de 50 de grame de migdale zilnic a redus nivelul de colesterol rău cu o medie de 12,4 mg/dL. O alt experiment confirmă aceste date. Cei care au mâncat aproximativ 40 de grame de migdale în fiecare zi au avut o scădere de 5,3 mg/dL a LDL. Și au pierdut, de asemenea, depozite în abdomen – cel mai periculos tip de grăsime, viscerală .

6. Ajută la controlul greutății

Toată lumea știe că nucile sunt bogate în calorii și chiar sunt. 28 de grame de migdale, adică doar 14-15 sâmburi, conțin mai mult de 160 kcal. Dar acest conținut de calorii nu este legat cu creșterea în greutate.

Acest lucru se datorează a doi factori. În primul rând, o parte din grăsimea conținută de migdale nu este absorbită: nu este afectată de enzimele digestive. În al doilea rând, o migdala conține multe fibre: odată ce intră în stomac, se umflă și creează o senzație de sațietate care durează mult timp. O mână de migdale, adică 160 de calorii nu sunt prea semnificative. Acest lucru reduce riscul de supraalimentare.

Unele cercetări sugerează lucruri și mai frumoase. De exemplu, faptul că consumul de migdale face ca organismul să cheltuiască mai multă energie în repaus. Cei care mănâncă în mod regulat migdale slăbesc mai ușor și mai repede decât alții.

7. Face părul mai puternic și mai strălucitor

Migdalele conțin vitamine, minerale și oligoelemente necesare pentru a îmbunătăți starea părului. De exemplu, aceeași vitamina E face părul este mai gros, accelerează creșterea părului și chiar ajută la diferite tipuri de chelie.

8. Migdalele întăresc memoria și îmbunătățesc sănătatea creierului

Migdala conține o mulțime de acizi grași omega-3 esențiali – în special, alfa-linolenic. În combinație cu antioxidanți, omega-3 are grijă de sănătatea creierului: îmbunătățește memoria, normalizează funcțiile cognitive, protejează împotriva dezvoltării a tot felul de tulburări – depresie.

Cum și cui pot dăuna migdalele?

Dacă mâncați mai mult de o mână de două migdale pe zi fără a respecta anumite reguli de siguranță, este posibil să aveți următoarele reacții adverse.

1. Constipație

Fibre, care sunt bogate în migdale, uneori pot duce constipație și alte probleme gastrointestinale: balonare, crampe stomacale, diaree. Pentru a preveni acest lucru, asigurați-vă că beți suficientă apă pe lângă nucile pe care le consumați .

2. Deficit de fier, zinc, calciu

Acidul fitic, pe care îl conțin migdalele, este un antioxidant foarte util. Dar are și un efect secundar: leagă fierul, zincul și calciul și împiedică absorbția acestora. Ca urmare, organismul poate să nu primească aceste minerale.

Pentru a reduce riscurile, consumați migdale ca o gustare independentă între mese. Atunci migdale nu va avea un efect negativ asupra absorbției nutrienților.

3. Creșterea in greutate

Migdalele ajută la controlul greutății. Dar dacă îl folosești prea mult – mai mult de o mână sau două pe zi și chiar îl combini cu mese bogate în calorii și activitate fizică scăzută, o creștere a greutății corporale este inevitabilă.

4. Alergie

Unele proteine ​​care se găsesc în migdale (ex. amandine), sunt incluse in lista potențialilor alergeni alimentari. Aceasta înseamnă că oamenii care sunt predispuși la reacții alergice trebuie să fie atenți la acestea.

Consumul de migdale poate provoca reacții care afectează gura: mâncărime în gură și gât, umflarea limbii, gurii și buzelor. În unele cazuri, duce chiar la șoc anafilactic mortal .

5. Pietre la rinichi

Migdalele sunt bogate in oxalați, saruri ale acidului oxalic care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. Mai mult, acești oxalați, în termeni științifici, au un mare biodisponibilitate: organismul le absoarbe aproape complet.

Dacă aveți probleme cu rinichii, limitați aportul de migdale. Și dacă este posibil, consultați-vă medicul în acest sens.

6. Intoxicații

Migdalele conțin acid cianhidric. Acidul cianhidric poate duce la probleme de respirație, sufocare și chiar moarte. Femeile însărcinate și care alăptează ar trebui sa evite migdalele. Este important ca toți ceilalți să nu abuzeze de migdale: pentru a obține un beneficiu maxim și nu rău, maxim 50 de grame de migdale pe zi vă vor fi suficiente.

Lasă un comentariu