Ce să faci dacă nu ai poftă de mâncare

Ionel Asandulescu

Pofta De Mancare

Pierderea poftei de mâncare nu este un diagnostic. Dar acest lucru ar putea fi un semn al unor probleme grave de sănătate sau doar o neînțelegere. Iată câțiva factori comuni care vă pot afecta pofta de mâncare.

1. Vârsta

Apetitul scade de-a lungul anilor. Poate că acest lucru se datorează faptului că odată cu vârsta, metabolismul încetinește și oamenii au nevoie pur și simplu de mai puține calorii decât în ​​tinerețe.

Dar nu sunt excluse și alte motive. Oamenii de știință suspectă persoanele în vârstă pot să nu producă suficientă grelină, hormonul responsabil de apetit. Sau activitatea organelor de simț se schimbă și oamenii nu primesc aceeași plăcere din mâncare ca în tinerețe (și dacă da – de ce să mănânce?).

Cercetările sunt încă în curs. Dar este stabilit fără echivoc: cu cât îmbătrânim, cu atât mâncăm mai puțin.

2. Stres fizic sau mental ridicat

Dacă te simți ca o șoarece într-o roată toată ziua, te grăbești undeva, ești îngrijorat de ceva și, până seara, cazi epuizat din picioare, nu ar trebui să fii surprins de o scădere a poftei de mâncare.

Când ești extrem de epuizat, corpul este obligat să aleagă în ce să-și cheltuiască energia: munca sau digestie cu consum intensiv de energie. Dacă nu puteți ieși din afaceri, creierul reduce activitatea tractului gastro-intestinal. Pur și simplu nu ai chef să mănânci.

3. Sarcina la femei

Cu greață și pierderea poftei de mâncare se ciocnesc multe viitoare mame. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în primul trimestru.

Nu se cunoaște cauza exactă a scăderii apetitului în timpul sarcinii. Dar experții ar sugera că punctul este în schimbările hormonale ale corpului și sensibilitatea crescută la gusturi și mirosuri. Poate că respingerea mâncării preferate este un mecanism evolutiv: în acest fel, corpul mamei încearcă să protejeze fătul de substanțe potențial dăunătoare dezvoltării sale.

4. Vremea

În căldura verii, vrei să mănânci mult Mai puțin decât în ​​serile reci de toamnă sau de iarnă. Faptul este că alimentele fac parte din sistemul termoregulator al organismului. Când suntem reci, tindem să consumăm mai multe calorii pentru a le transforma în căldură. La căldură, corpul nu are nevoie de încălzire suplimentară și, prin urmare, neglijează alimentele.

5. Starea de spirit

Apetitul cuiva dispare din cauza nervozității, în timp ce alții, dimpotrivă, mănâncă mai mult când sunt stresați. Oamenii de știință nu au descoperit încă niciun algoritm comun care să conecteze emoțiile și comportamentul alimentar. Dar s-a stabilit destul de clar că de dorința de a mânca depinde în mare măsură de starea de spirit. Mai mult, această conexiune este individuală pentru fiecare persoană.

6. Fumatul

Nicotina are un efect secundar: ea reduce nevoia de hrană.

7. Răceala și alte boli în faza acută

Leptina este un hormon care te face să te simți sătul. Dar, în același timp, această substanță este un activ participare în răspunsul imun la infecție.

Cu o răceală, gripă, exacerbarea altor boli infecțioase, nivelul leptinei crește – acest lucru permite organismului să respingă un atac patogen. Dar odată ce hormonul devine mai mare, există un sentiment de sațietate. Prin urmare, bolnavii deseori refuză să mănânce.

8. Luarea unor medicamente

Scăderea apetitului poate fi unul dintre efectele secundare antibiotice. Dar alte medicamente descurajează uneori dorința de a mânca. O astfel de reacție este condusă, de exemplu, analgezice pe bază de codeină și morfină, precum și diuretice fonduri…

9. Tulburări psihice

Pierderea poftei de mâncare poate fi cauzată de depresie.

O altă tulburare mentală obișnuită, care este direct legată de refuzul de a mânca, este anorexia. Așa numesc medicii o tulburare de alimentație cauzată de teama disperată de a se îngrășa.

10. Boli ale sistemului digestiv

O schimbare a poftei de mâncare poate fi unul dintre primele simptome ale iritabilului intestinelor.

11. Hepatita virală și alte leziuni hepatice

Unul dintre cele mai importante elemente din sistemul digestiv este ficatul: în el sângele este alimentat cu substanțe nutritive procesate de stomac și intestine. Organul sortează substanțele primite, le curăță de toxine și abia apoi le trece în fluxul sanguin general. Cu hepatita și alte boli ficat încetează să facă față funcțiilor sale.

Pentru a nu suprasolicita ficatul care suferă și pentru a-i oferi șansa de a-și reveni, corpul reduce producerea de hormoni, enzime și alte substanțe responsabile de manifestarea poftei de mâncare.

12. Boli cardiovasculare

Scăderea apetitului este una dintre simptome insuficiență cardiacă cronică. În plus, reticența de a mânca poate fi asociată cu o probleme la inima.

13. Tulburări endocrine

Dacă glanda tiroidă produce mai puțin hormoni decât este necesar (această afecțiune se numește hipotiroidism), apetitul este redus semnificativ. Cu toate acestea, greutatea poate crește.

14. Anemie cu deficit de fier

Pierderea poftei de mâncare împreună cu pierderea în greutate, mai ales dacă toate acestea sunt însoțite de oboseală, senzație de lipsă de forță, este una dintre cele mai caracteristice simptome deficit de fier în organism.

15. Cancer

Scăderea poftei de mâncare însoțește adesea un astfel de cancer boli, la fel de:

  • cancer de stomac;
  • cancer de pancreas;
  • cancer de colon;
  • cancer ovarian.

Aversiunea alimentară poate fi, de asemenea, un efect secundar.

Trebuie să-mi recapăt pofta de mâncare

Pe de o parte, scăderea poftei de mâncare este un lucru convenabil. Cineva care dorește sa slăbească aveți o scădere a aportului de calorii de la sine.

Pe de altă parte, nu ar trebui să te bucuri de lipsa poftei de mâncare. Cel puțin pentru că, cu o dietă limitată, primiți mai puțini nutrienți. Și acest lucru poate duce la hipovitaminoză (sau chiar la deficit de vitamine ), la o scădere a nivelului de hemoglobină, anemia și mai serios probleme – cu ficatul și alte organe interne, vedere, articulații, dinți.

Exact care vor fi consecințele pe termen lung ale scăderii poftei de mâncare depinde de motivele care au cauzat această afecțiune. Un lucru este dacă nu ți-e foame doar pentru că ești trist sau prea cald. Și este complet diferit dacă pierderea poftei de mâncare este asociată cu leziuni ale ficatului, inimii și chiar mai mult cancer.

Ce să faci dacă nu ai chef să mănânci

Pentru început, ai grijă de tine, de bunăstarea ta, de circumstanțele vieții. Poate că pofta de mâncare a scăzut din motive externe, de exemplu, din cauza căldurii , oboselii, îngrijorărilor. În acest caz, dorința de a mânca va reveni imediat ce factorii de stres dispar.

Dar dacă totul este calm în viața ta și pofta de mâncare a dispărut sau dacă indiferența față de mâncare durează săptămâni, încearcă sa mergi la un medic.

Medicul va efectua un examen, vă va întreba despre simptome. El va întreba cu siguranță despre ce medicamente luați, ce fel de stil de viață aveți, dacă pierderea poftei de mâncare este asociată cu evenimente stresante, cum ar fi divorțul, pierderea unui membru al familiei sau al unui prieten.

Poate că va trebui să faceți unele test. Printre acestea:

  • teste de sânge generale și biochimice ;
  • verificarea hormonilor tiroidieni;
  • teste pentru hepatită;
  • analiza urinei pentru conținutul medicamentelor;
  • Ecografia organelor interne.

Toate acestea vor ajuta la găsirea motivului pierderii poftei de mâncare. În funcție de cât de gravă este, medicul vă va prescrie un tratament sau vă va trimite la un specialist specializat – endocrinolog, cardiolog, oncolog, hepatolog, psihoterapeut.

Lasă un comentariu