Ce este uleiul de ghee și este cu adevărat bun pentru sănătate?

Ionel Asandulescu

Ulei De Ghee

Uleiul de ghee se face din lapte, unt sau smântână, prin încălzirea lor la o temperatură de peste 100 ° C.

În procesul de preparare, aproape toată umiditatea este evaporată din materiile prime, iar particulele solide precipitate sunt filtrate. Datorită acestui ghee aproape nu conține cazeină proteică din lapte (0,3%), apă (0,1–0,3%) și lactoză.

Ghee este popular în gătit în Sudan, Etiopia, Orientul Mijlociu și în special India. Acolo, ghee-ul este folosit nu numai în gătit, ci și ca medicament.

Cu toate acestea, lumea științifică modernă nu se grăbește să recunoască ghee ca un medicament și chiar o sursă preferată de grăsime.

Poate uleiul de ghee să îmbunătățească sănătatea?

Nu am putut găsi niciun studiu care să testeze efectele asupra sănătății ale uleiului de ghee. Concluzii cu privire la beneficiile produsului cel mai adesea sunt pe baza compoziției sale, și menționează următoarele proprietăți „unice”:

  1. Mai mulți antioxidanți: tocoferoli (vitamina E) și beta-caroten, vitaminele A și K. Cu toate acestea, conformdate, dată în cartea despre produse lactate, diferența de cantitate de vitamine din ghee și unt este neglijabilă.
  2. Acizi grași cu lanțuri scurte (SCFA) și medii (SCFA). Există dovezi că acestea sunt absorbite rapid, susțin sănătatea intestinalăși promovează pierderea în greutate și întreținerea.
  3. Acid linoleic conjugat (CLA). Această substanță posedă
    proprietăți anticancerigene și antisclerotice. Cu toate acestea, în ulei de ghee ea esteaproximativ 1%, în timp ce în experimentele privind beneficiile pentru sănătate ale CLA sunt folosite doze de 3 g pe zi.

Astfel, orice beneficiu special pentru sănătate al ghee-ului este discutabil. În același timp, în cantități mari, acest produs poate afecta negativ sănătatea.

Uleiul de ghee poate face rău?

Uleiul de ghee conţine aproximativ 55,3% acizi grași saturați.

Întrucât un procent mare din aceste grăsimi dietetice au fost legate de riscul de boli cardiovasculare (CVD), Organizația Mondială a Sănătății limitează aportul la 10% din totalul caloriilor. Și chiar și Asociația Americană a Inimii recomandă reduce până la 5-6%, sau 13 g pe zi.

Și deși oamenii de știință periodic declara
că grăsimile saturate din ulei nu cresc riscul de BCV, diabet și deces, sfaturi alimentare rămâne la fel pentru lipsa unor dovezi de încredere.

Deci, comsul in excell de ulei de ghee poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Mai ales dacă aveți deja colesterolul ridicat și alți factori asociați cu bolile vasculare.

Uleiul de ghee vă ajută să pierdeți și să vă mențineți în greutate?

Nu există dovezi științifice în acest sens. Dovezi indirecte ale beneficiilor pot fi găsite în studiile suplimentelor de acid linoleic conjugat, care sunt adesea comercializate ca fiind benefice pentru pierderea în greutate.

Trei meta-analize ale lucrărilor științifice au arătat
că luarea unui supliment de CLA vă poate ajuta să pierdeți puțin mai multă grăsime decât un placebo.

Cu toate acestea, oamenii de știință admit că efectul este mic și suplimentul necesită cercetări suplimentare.

La ce poate fi util uleiul de ghee

Una dintre proprietățile cu adevărat unice ale uleiului de ghee este punctul de ardere foarte ridicat. Datorită absenței aproape complete a apei, uleiul de ghee poate fi încălzit la o temperatură de 250 ° C și nu va începe să ardă și nu va strica gustul alimentelor.

În plus, conține putini acizi grași polinesaturați (4%), care, atunci când sunt încălziți la temperaturi ridicate, încep să elibereze substanțe toxice.

Așadar, ghee-ul este o opțiune excelentă pentru prăjire, coacere și alte moduri de procesare a alimentelor la temperaturi ridicate.

În plus, poate fi păstrat foarte mult timp. La temperatura camerei, uleiul de ghee păstrează gustul său timp de 6-8 luni, iar la temperaturi scăzute poate rezista până la doi ani.

Așa că este o idee grozavă să gătești cu ghee, dar este puțin probabil să obții beneficii speciale pentru sănătate și organism din el.

Lasă un comentariu