Ce este boala celiacă și poate fi vindecată?

Ionel Asandulescu

Boala Celiaca

Boala celiacă este o patologie în care sistemul imunitar uman consideră proteina din gluten conținută în multe cereale ca fiind ceva periculoasă și dezvoltă anticorpi împotriva acesteia. Acest lucru duce la inflamarea intestinelor, o modificare a structurii vilozităților sale care acoperă membrana mucoasă, digestie afectată și apariția unor simptome neplăcute.

Care sunt simptomele bolii celiace

Boala poate apărea în ​​forme foarte ușoare cât și în cele extrem de severe. Uneori nu există deloc simptome, iar patologia este găsită întâmplător în timpul examinării din alt motiv. În alte cazuri, pot apărea următoarele simptome:

  • diaree;
  • durere abdominală;
  • balonare și flatulență;
  • indigestie, care se manifestă sub formă de arsuri la stomac, eructații, senzație de sațietate, amărăciune în gură și regurgitare;
  • constipație;
  • vărsături;
  • senzație de oboseală, care apare din cauza dezvoltării anemiei ;
  • pierdere bruscă în greutate;
  • erupție cutanată cu mâncărime;
  • furnicături și amorțeală în mâini;
  • încălcarea coordonării, echilibrului, vorbirii (ataxie);
  • umflarea brațelor și picioarelor.

Cu boala celiacă, absorbția nutrienților este afectată. Prin urmare, o persoană poate dezvolta epuizare, iar copiii în acest caz cresc anormal.

De asemenea, din cauza reacțiilor imune, pielea este uneori deteriorată și apare dermatita herpetiformă. Odată cu ea, apar o erupție cutanată, vezicule pe coate, genunchi, fese și mai rar în alte locuri, care pot izbucni și mâncărime puternic .

De ce apare boala celiacă?

Reacția are loc după consumul de alimente care conțin grâu, orz sau secară. De ce se întâmplă acest lucru nu se știe exact. Oamenii de știință sugerează că sunt de vina mai mulți factori:

  • Ereditate. Cercetătorii au descoperit gene care prezintă un risc mai mare de apariție a simptomelor. În plus, în familiile în care părinții au boala celiacă, aceasta se poate manifesta la copii.
  • Factori de mediu. Dacă un copil începe să mănânce alimente cu gluten înainte de vârsta de trei luni, sau a fost hrănit artificial în timpul introducerii alimentelor complementare, atunci riscul de a dezvolta boala celiacă crește. Poate să apară și dacă obțineți infecție cu rotavirus în copilărie .
  • Alte simptome. S-a observat că cu diabet zaharat de tip 1, patologii tiroidiene, colită ulceroasă, epilepsie, sindrom Down și sindrom Turner, probabilitatea apariției bolii celiace crește.

De ce boala celiacă este periculoasă

După un timp, așa efecte boli:

  • Osteoporoza sau rahitismul. Se dezvoltă la adulți și, respectiv, la copii, din cauza absorbției afectate a calciului și vitaminei D în intestin.
  • Infertilitate și avort spontan. Motivul este același – deficiența de vitamina D.
  • Intoleranță la lactoză. Din cauza deteriorării vilozităților intestinale, o persoană nu va putea digera acest tip de zahăr, astfel încât produsele lactate vor agrava starea.
  • Cancer. Dacă victima nu urmează o dietă fără gluten, riscul de cancer este mai mare din cauza inflamației cronice.
  • Patologia sistemului nervos. Din cauza lipsei de vitamine, pot apărea convulsii sau neuropatie periferică.

Cum este diagnosticată boala celiacă?

Un medic sau un gastroenterolog poate prescrie acest lucru examinare:

  • Analiza serologică. Cu ajutorul acestuia, anticorpii împotriva glutenului sunt căutați în sânge.
  • Testare genetică. Ajută la detectarea antigenelor leucocitare care sunt caracteristice bolii celiace.
  • Endoscopie superioară. Un tub cu o cameră video este introdus prin gura pacientului pentru a examina intestinul subțire. Dacă este necesar, efectuați o biopsie de țesut pentru analiză.
  • Endoscopie cu capsule. O persoană înghite o capsulă minusculă cu o cameră video care parcurge tot tractul digestiv, face fotografii și le transferă pe un computer.

Cum este tratată boala celiacă

Nu poți scăpa de boală pentru totdeauna. Singura modalitate de a reduce crizele este să urmezi o dietă strictă fără gluten. Prin urmare, trebuie să evitați alimentele care conțin grâu, secară, orz. Pe lângă produse de panificație, grisul, bulgurul, urme de gluten se găsesc și în alte locuri, inclusiv în produsele nealimentare. Iată o lista aproximativa:

  • produse care conțin amidon modificat, stabilizatori și conservanți;
  • unele medicamente;
  • suplimente de vitamine și minerale;
  • Suplimente alimentare din plante;
  • ruj;
  • pasta de dinti si apa de gura;
  • aluat.

Pe lângă dietă, medicul poate prescrie suplimente de vitamine și minerale pentru a compensa deficiența de nutrienți din organism. Uneori sunt prescrise medicamente pentru a reduce inflamația din intestine. Acestea pot fi hormoni steroizi sau imuno supresoare.

Lasă un comentariu