Împreună cu fumatul și hipertensiunea, nivelurile crescute de colesterol sunt printre cei mai semnificativi factori de risc pentru bolile de inimă. Oamenii își pot reduce nivelul colesterolului cu o dietă sănătoasă, exerciții fizice și medicamente speciale.
Cele două tipuri principale de colesterol sunt lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sau colesterolul „bun” și lipoproteinele cu densitate mică (LDL) sau colesterolul „rău”. Organismul are nevoie de colesterol, dar prea mult colesterol este un pericol pentru sănătate.
În acest articol, vom analiza mai îndeaproape HDL și LDL, în special, vom explica de ce unele lipoproteine sunt considerate bune și altele rele. În plus, vom prezenta o serie de acțiuni care trebuie întreprinse pentru a menține nivelul de colesterol sub control.
Rezumat
Ce este LDL și HDL
LDL este adesea denumit colesterol rău. Dacă sângele conține prea multe lipoproteine cu densitate mică, acestea pot fi depuse pe pereții vaselor de sânge, făcându-le mai înguste și mai rigide.
Depunerile de LDL afectează fluxul sanguin și cresc riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Lipoproteinele cu densitate ridicată sunt capabile să mute LDL din sânge în ficat pentru o descompunere ulterioară și eliminarea din corp ca deșeu. HDL-urile sunt considerate colesterol bun, deoarece scad nivelul colesterolului din sânge.
Creșterea HDL este asociată cu un risc redus de atacuri de cord și boli de inimă.
Normele de LDL și HDL în sânge
Nivelul colesterolului din sânge poate fi măsurat în mai multe unități. O astfel de unitate este miligramul pe decilitru (mg / dl). Mai jos sunt normele privind conținutul diferitelor forme de colesterol.
- nivelul colesterolului total – nu mai mult de 200 mg / dl;
- nivel lipoproteic de densitate scăzută – nu mai mult de 100 mg / dl;
- nivel de lipoproteine cu densitate mare – nu mai puțin de 40 mg / dl.
Experți diferiți recomandă niveluri diferite de conținut de colesterol, deci este mai bine pentru fiecare pacient să-i ceară medicului un număr mai precis și mai recent.
Raportul dintre colesterolul total și nivelurile HDL
Raportul dintre colesterolul total și nivelurile de lipoproteine cu densitate ridicată îi va permite unei persoane să știe dacă consumă suficient colesterol bun și dacă trebuie să-și limiteze aportul de surse de colesterol rău. Acest indicator poate fi calculat prin împărțirea nivelului total de colesterol la nivelul lipoproteinelor cu densitate ridicată.
În mod ideal, această cifră ar trebui să fie mai mică de 4. Cu cât este mai mic numărul, cu atât nivelul de colesterol al unei persoane este mai sănătos.
Nivelul colesterolului total poate fluctua, deci poate fi necesar mai mult de un test pentru a determina cu exactitate acest nivel. Nivelurile se pot schimba în funcție de alimentele consumate, așa că adesea testul de sânge se face dimineața devreme, adică înainte de momentul în care pacientul a avut timp să ia micul dejun.
Pe baza unui studiu din 2009, oamenii de știință spanioli au concluzionat că raportul dintre colesterolul total și nivelurile de lipoproteine cu densitate mare caracterizează mai bine riscul de a dezvolta boli de inimă decât un singur nivel de lipoproteine cu densitate mică.
Niveluri de lipoproteine cu densitate scăzută
O altă metodă de evaluare este calcularea nivelurilor de colesterol, care nu sunt lipoproteine cu densitate mare. Această cifră se obține prin scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate ridicată din nivelul colesterolului total.
Această metodă este considerată de unii medici mai precisă, deoarece ia în considerare lipoproteinele cu densitate foarte mică (VLDL).
La fel ca lipoproteinele cu densitate mică, lipoproteinele cu densitate foarte mică se pot depune și pe pereții vaselor de sânge, ceea ce afectează negativ sănătatea generală a sistemului cardiovascular.
În mod ideal, nivelurile de lipoproteine cu densitate mică nu ar trebui să depășească 130 mg / dL. Un număr mai mare indică faptul că persoana are un risc crescut de a dezvolta boli de inimă.
Cauze ale nivelurilor ridicate de LDL
Motivele pentru colesterolul LDL ridicat includ următoarele.
- O dietă bogată în grăsimi saturate. O dietă bogată în grăsimi saturate și hidro grăsimi poate crește nivelul LDL.
- Lipsa activității. Lipsa activității fizice duce la creșterea în greutate, care este asociată cu creșterea nivelului de colesterol.
- Obezitatea. Persoanele supraponderale prezintă un risc crescut de creștere a nivelului de colesterol din sânge.
- Fumat. Substanțele chimice din țigări scad nivelurile de lipoproteine de înaltă densitate și afectează mucoasa vaselor de sânge, ceea ce face ca arterele să fie mai dure.
- Conditii medicale. Anumite condiții pot afecta nivelul LDL. Acestea includ, de exemplu, diabetul de tip 2, o glandă tiroidă subactivă, boli de rinichi, boli de ficat și alcoolism.
- Menopauza. La unele femei, nivelul colesterolului crește după menopauză .
- Genetica. Hipercolesterolemia familială este o formă moștenită a nivelurilor ridicate de colesterol care este asociată cu un risc de boală cardiacă timpurie.
Cum să reduceți colesterolul LDL
Puteți reduce nivelul colesterolului LDL urmând aceste reguli ale unui stil de viață sănătos:
- urmăriți o greutate corporală sănătoasă;
- Fă sport regulat;
- renunță la fumat;
- utilizați terapia cu statine daca medicului recomanda;
- luați suplimente de niacină ( vitamina B3 ).
Studiile efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina B3 este capabilă să scadă nivelul LDL și să crească nivelul HDL. Cu toate acestea, trebuie să discutați întotdeauna acest lucru cu profesionistul dvs. din domeniul sănătății înainte de a începe orice supliment.
Persoanele care doresc să scadă nivelul colesterolului ar trebui, de asemenea, să evite consumul de grăsimi saturate și trans.
Lista alimentelor care sunt cel mai bine evitate include următoarele:
- prăjituri, prăjituri și produse de patiserie;
- mese gata congelate, cum ar fi pizza congelată;
- margarină;
- fast-food prajit;
- dulciuri cremoase;
- gogoși;
- plăcinte prăjite;
- inghetata;
- chipsuri;
- deserturi ambalate;
- sandvișuri.
Alte sfaturi dietetice pentru prevenirea colesterolului LDL crescut
- Reconsiderați-vă sursele de grăsime. Înlocuiți grăsimile saturate cu uleiuri de nuci și semințe sau grăsimi mononesaturate din uleiuri de măsline, avocado și uleiuri de rapiță.
- Creșteți aportul de fibre. Se crede că o dietă bogată în fibre are un efect pozitiv asupra nivelului total de colesterol. Fibrele solubile se găsesc în fructe și legume, iar făina de ovăz este benefică în special pentru sănătatea organismului.
- Mănâncă mai mult usturoi. Usturoiul este bogat în compuși care ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. În același timp, trebuie să știți că efectul pozitiv al usturoiului poate fi resimțit doar dacă îl luați timp de cel puțin două luni.
Cum să vă creșteți nivelul HDL
Nivelurile HDL pot fi crescute în mai multe moduri.
- Consumați acizi grași omega-3. Acizii grași omega-3 nesaturați pot reduce nivelul colesterolului din sânge atunci când fac parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată. Cele mai ridicate niveluri de acizi grași nesaturați omega-3 se găsesc în uleiurile de pește precum macrou, păstrăv, hering, sardine, ton proaspăt, somon și halibut. Oamenii de știință cred că 2-3 porții de ulei de pește pe săptămână vă pot crește nivelul de HDL din sânge.
- Consumați fructe și legume mai viu colorate. Antioxidanții găsiți în fructele și legumele viu colorate s-au dovedit a fi eficienți în creșterea nivelului de lipoproteine cu densitate ridicată.
- Nu uitați de activitatea fizică regulată. Cercetările efectuate de oamenii de știință japonezi au arătat că exercițiile fizice și activitatea fizică pot crește nivelul HDL.
Concluzie
Colesterolul LDL ridicat este unul dintre factorii de risc semnificativi pentru bolile de inimă, dar uneori această afecțiune nu se manifestă cu niciun simptom.
Persoanelor care au peste 40 de ani li se recomandă să facă periodic teste de sânge pentru a verifica nivelul colesterolului, precum și raportul dintre colesterolul total și nivelurile HDL.
Ajustările dietei și modificările stilului de viață sunt instrumente care pot afecta semnificativ nivelurile LDL și HDL. Dacă aceste abordări terapeutice nu funcționează, persoana ar trebui să se prezinte la un medic pentru prescrierea medicamentelor.