Beneficiile usturoiului: 5 fapte științifice

Ionel Asandulescu

Usturoi Proaspat

Usturoiul este util în mai multe moduri simultan. Dar este deosebit de eficient în protejarea împotriva daunelor pe care alimentele grase le aduc sănătății.

Usturoiul este o plantă din familia amaryllis. Cele mai apropiate rude ale usturoiului sunt diferite tipuri de ceapă, puțin mai îndepărtate sunt flori cu bulbi, cum ar fi narcisa și ghiocelul. Este o plantă nepretențioasă care poate fi cultivată cu ușurință în orice climat.

Ce trebuie să știți despre usturoi

Usturoiul este foarte popular în întreaga lume și are un loc important în multe bucătării naționale. Liderul în consumul acestei legume rădăcinoase este China, ai cărei locuitori mănâncă în medie 14,3 kg de usturoi pe an. Pe locul doi se află Coreea de Sud, urmată de Indonezia, India și Bangladesh. În Europa, usturoiul este deosebit de popular în Marea Mediterană și Balcani.

Proprietățile benefice ale usturoiului sunt cunoscute încă din antichitate. Medicii chinezi și indieni au recomandat usturoiul pentru gută și bolile legate de paraziți. Grecii au crezut că usturoiul adaugă putere și i-au hrănit sportivilor olimpici.

În Europa medievală, preparatele de usturoi erau unul dintre cele mai frecvente medicamente. Un studiu englez din secolul al IX-lea propunea tratarea bolilor oculare cu un amestec de vin, usturoi, ceapă și bilă bovină. În 2015, oamenii de știință au recreat acest medicament. Rezultatul a uimit pe toată lumea – a funcționat.

Beneficiile usturoiului

Usturoiul are multe proprietăți benefice: întărește sistemul imunitar, ajută la combaterea răcelii, protejează sistemul cardiovascular și ucide bacteriile.

Valoare nutritivă (la 100 g):

  • carbohidrați – 33 g;
  • grăsimi – 0 g;
  • fibre alimentare – 2 g;
  • proteine ​​- 6 g.

Vitamine și minerale (% din valoarea zilnică):

  • Vitamina E – 0,1 g (1%);
  • vitamina K – 1,7 mg (1%);
  • colină – 23,2 mg (4%);
  • vitamina B6 – 1,2 mg (95%)
  • vitamina C – 31,2 mg (35%)
  • calciu – 181 mg (18%)
  • magneziu – 25 mg (7%)
  • fosfor – 153 mg (20%)
  • fier – 1,7 mg (8%)
  • mangan – 1,67 mg (80%)
  • cupru – 300 mcg (30%).

Ajută la combaterea bacteriilor

Principalul ingredient activ din usturoi este alicina, care îi conferă un miros special. Acesta este unul dintre primele antibiotice pe care omenirea a început să le folosească. S-a demonstrat că ucide în mod eficient bacteriile gram-pozitive și gram-negative, stafilococul auriu, ciupercile și paraziții, cum ar fi schistozomii sau amoeba care cauzează dizenteria. Există cazuri în care, chiar înainte de inventarea antibioticelor, inhalarea usturoiului proaspăt vindecă tuberculoza. Alicina funcționează chiar și împotriva agenților patogeni multirezistenți.

În același timp, alicina este un compus volatil care se răspândește prin mediul gazos. Prin urmare, usturoiul nu trebuie aplicat pe zona afectată. Intră în căile respiratorii și în plămâni cu respirația, inclusiv din stomac.

Strict vorbind, usturoiul nu conține alicină în sine, ci precursorul său, care se transformă în alicină sub acțiune mecanică – mestecarea, felierea sau măcinarea. Este o substanță foarte instabilă și se volatilizează sau se dezintegrează rapid. La o temperatură de 23 de grade, dispare în 16 ore, iar la gătit peste 80 ° – aproape instantaneu.

Prin urmare, pentru a obține un efect antibacterian, usturoiul trebuie consumat proaspăt. Cea mai sigură modalitate de a spune dacă există alicină în usturoi este să-l mirosiți. Dacă aroma este slabă, atunci beneficiile vor fi mult mai mici.

Reduce nivelul colesterolului

Grasimea, deținătorul recordului pentru conținutul de colesterol, se consumă de obicei cu usturoi. Aceasta este o tradiție foarte înțeleaptă – la urma urmei, usturoiul reduce riscurile pentru sănătate asociate unei diete bogate în grăsimi în mai multe moduri.

Usturoiul încetinește producția totală de colesterol și stimulează absorbția colesterolului „rău”, reducând astfel riscul de ateroscleroză și hipertensiune. Un studiu de 4 ani a arătat că persoanele care au primit 900 mg de usturoi pulbere pe zi au avut o creștere de 8% a colesterolului bun, o scădere de 4% a colesterolului rău și o scădere de 7% a tensiunii arteriale.

Nutriționistii atrag atenția asupra faptului că grasimea nu devine un aliment sănătos, chiar dacă este consumat cu usturoi.

Ajută la combaterea răcelilor

O altă proprietate specială a alicinei este eficacitatea sa împotriva bolilor respiratorii. Un studiu amplu a constatat că administrarea zilnică a unui supliment de usturoi a redus incidența răcelilor cu 63%. Durata medie a simptomelor de răceală a fost, de asemenea, redusă cu 70%, de la cinci zile în grupul placebo la o zi și jumătate în grupul cu usturoi.

Un alt experiment a arătat că 2,5 grame de usturoi pe zi au redus numărul de zile reci sau gripale cu 61%.

Reduce riscul bolii biliare

Un grup de substanțe conținute în usturoi subțiază bila și previne formarea calculilor biliari. Cel mai adesea, boala de calculi biliari se dezvoltă din cauza prea multor grăsimi din dietă. Acesta este un alt instrument științific în favoarea consumului de usturoi împreună cu untură și alte alimente bogate în grăsimi.

Protejează ficatul

Studiile au arătat că substanțele conținute în usturoi cresc producția de enzime hepatice necesare pentru metabolismul medicamentelor. Sa demonstrat că usturoiul protejează ficatul de toxinele medicamentoase și de metalele grele.

Lasă un comentariu