Banane și acidul uric: le poți mânca și cât?

Ionel Asandulescu

Banane

În tratamentul bolilor, ale căror cauze constau în încălcarea proceselor metabolice ale organismului, factorul fundamental de succes este normalizarea nutriției și alegerea unui set optim de produse. Astfel de boli includ guta.

Această boală este de natură complexă, când, ca urmare a unei disfuncționalități a rinichilor, încep probleme cu excreția acidului uric. Se acumulează în sânge și apoi se depune sub formă de cristale în țesuturi, afectând articulațiile. Alimentele bogate în potasiu sunt necesare pentru eliminarea acidul uric. Prin urmare, bananele pentru aicdul uric sunt un element necesar al dietei.

Gută

Numele este tradus din greaca veche prin „capcană pentru picioare”. Deși boala începe la nivelul picioarelor, aceasta poate afecta alte articulații mari, în special coatele.

Cauza bolii

Procesele distructive la nivelul articulațiilor cu inflamație concomitentă sunt simptome pentru gută. Hiperuricemia este piatra de temelie a acestor manifestări patologice.

Hiperuricemia este o boală metabolică, în timpul căreia se accelerează sinteza acidului uric, iar excesul acestuia, pătrunzând în sânge, oxidează sodiul și potasiul, transformându-le în săruri moi. Sângele transportă aceste substanțe către toate țesuturile.

Principalul factor care crește producția de acid uric este purina. Substanța chimică intră în organism cu alimente precum carnea și carbohidrații rapizi, inclusiv zahărul și fructoza. O altă sursă de purină este masa musculară proprie a unei persoane. Începe să fie eliberat din mușchi ca urmare a unui tratament prelungit.

Fiind implicată în metabolism, purina duce la sinteza rapidă a acidului periculos în cantități mari.

Se dizolvă perfect în plasma sanguină, acidul uric se dizolvă cu dificultate în apă, astfel încât nu sunt excretați în urină, așezându-se în țesuturile organelor interne și articulațiilor. Ca urmare, persoana suferă de pietre la rinichi și gută.

Factori de risc

Principiile alimentare necorespunzătoare și alte boli pot duce la dezvoltarea rapidă a bolii, inclusiv:

  • Hipertensiune arterială;
  • Niveluri ridicate grăsime (lipide) în sânge, această boală se numește hiperlipidemie;
  • Consumul excesiv de alimente bogate care produc acid uric:
  • Carne roșie;
  • Cafea și ceai negru;
  • Ciocolată și alte produse cu conținut de cacao;
  • Fasole;
  • Băuturi alcoolice, inclusiv bere, care conțin cantități mari de xantină și guanozină – substanțe din care se sintetizează acidul uric.
  • Sinteza bazelor purinice de către organism în tratamentul tumorilor și bolilor autoimune de origine necunoscută;
  • Insuficiență renală și alte boli renale;
  • Condiții de șoc, în care accelerează sinteza acidului uric cu inhibarea simultană a sistemului excretor;
  • Ereditate rea.

O importanță deosebită este prevenirea bolii, care include principiile unei nutriții adecvate. Alimentele ar trebui să includă multe fructe care conțin potasiu, sodiu și antioxidanți. Prin urmare, întrebarea dacă este posibil să consumați banane și acidul uric va dispărea de la sine.

Simptome

Este necesară o examinare amănunțită pentru a stabili un diagnostic precis. Cu toate acestea, există semne externe, la apariția cărora trebuie să consultați imediat un medic:

  • Creșterea durerii acute la nivelul articulațiilor picioarelor;
  • Dezvoltarea rapidă a inflamației severe a articulației în timpul zilei;
  • Manifestarea artritei într-una dintre articulații este monoartrita;
  • Roșeață severă a pielii cu efect lucios asupra articulației inflamate din cauza fluxului sanguin abundent – hiperimie;
  • Umflături și dureri ascuțite în articulația degetului mare;

Principii de tratament

Când se efectuează studii suplimentare, dacă diagnosticul este confirmat, este prescris un tratament complex, care vizează:

  1. Calmarea simptomelor;
  2. Eliminarea cauzelor bolii.

Prima direcție este aceeași ca și pentru alte tipuri de artrită, inclusiv antiinflamatoare, analgezice, condroprotectori, medicamente pentru îndepărtarea depozitelor de sare.

Al doilea tip de tratament este terapia bolilor renale, incluzând o dietă strictă care vizează reducerea ingestiei bazelor purinice și creșterea cantității de alimente bogate în acele substanțe pe care organismul le pierde în timpul sintezei uratelor.

Banane și gută

Bananele sunt o sursă de cantități mari de vitamine, minerale și proteine ​​vegetale, care sunt importante în această boală. Acest factor face imediat întrebarea dacă este posibil să consumați banane pentru acid uric.

Proprietățile bananelor pentru acid uric

Fructul exotic nu numai că saturează corpul, dar are și un efect de vindecare asupra acestuia: Proprietăți importante pentru gută:

  • Ameliorează inflamația și previne dezvoltarea acesteia;
  • Are efect diuretic și coleretic;
  • Elimină umflarea;
  • are un efect regenerant asupra cartilajului;
  • elimină toxinele din organism și previne acumularea acestora;
  • normalizează activitatea vasculară.
  • Crește imunitatea;
  • Ajută la sinteza endorfinelor, care ajută la întărirea sistemului nervos;
  • Bananele coapte sunt laxative;
  • Au o proprietate de învăluire care ameliorează arsurile la stomac;
  • Au un efect benefic asupra potenței masculine, fiind un afrodiziac.

Bananele in regimul alimentar pentru acid uric:

  1. Banana este un fruct bogat în calorii, o sută de grame de produs conține 89 kcal, deci nu ar trebui să îl abuzați în dieta dvs., deoarece greutatea excesivă cu gută este contraindicată.
  2. O porție necesara și suficienta a unei banane pentru guta este de 1 fruct pe zi.
  3. Salatele sau consumul simultan cu mere, lămâi, produse lactate fermentate sporesc efectul terapeutic al îndepărtării uratelor din organism. Nu se poate adăuga zahăr.
  4. Nu trebuie să beți apă sau băuturi imediat după ce ați mâncat o banană. Lichidul îmbunătățește procesele de fermentare în stomac, ceea ce slăbește efectul de vindecare al bananelor și duce la flatulență.

Un comentariu la „Banane și acidul uric: le poți mânca și cât?”

Lasă un comentariu