Acidul folic și vitamina B9. Ce trebuie sa știi

Ionel Asandulescu

Vitaminab9

Acidul folic este o formă artificială de vitamina B9 solubilă în apă. Este un ingredient cheie în crearea unui acid nucleic care face parte din întregul material genetic.

Acidul folic este un membru al familiei de vitamine B. Vitamina B9 și formele sale au funcții importante în construirea celulelor roșii din sânge, prevenirea căderii părului și menținerea sănătății creierului la copii.

Mai jos aruncăm o privire mai atentă asupra funcțiilor folatului, vă spunem care alimente conțin vitamina B9 și vorbim despre deficiența de folat și posibilele sale consecințe.

Funcții ale vitaminei B9

Vitamina B9 sau acidul folic are mai multe funcții importante în corpul uman.

Substanța în cauză joacă un rol cheie în producerea de celule roșii din sânge, precum și:

  • ajută la sintetizarea ADN-ului și ARN-ului;
  • promovează creșterea rapidă și diviziunea celulară;
  • îmbunătățește sănătatea creierului, deși există puține dovezi științifice și sunt necesare cercetări suplimentare;
  • previne caderea parului legata de varsta.

Este deosebit de important ca femeile însărcinate să consume cantități adecvate de acid folic. Acest lucru trebuie făcut pentru a preveni viitorii copii să dezvolte deformări congenitale grave ale creierului și ale coloanei vertebrale, inclusiv defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida și anencefalia.

În mod ideal, femeile care intenționează să rămână însărcinate ar trebui să ia suplimente de acid folic timp de un an înainte de concepție pentru a minimiza posibilitatea anomaliilor de mai sus la făt.

Se crede că acidul folic ajută la prevenirea diverselor afecțiuni medicale.

Autism

Oamenii de știință britanici au efectuat un studiu și au găsit o legătură între acidul folic și autism. Din studiul lor despre această relație, au concluzionat următoarele:

„Consumul de acid folic înainte de concepție și în timpul sarcinii timpurii poate reduce riscul tulburării spectrului autist la femeile cu metabolism ineficient al folatului.”

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru.

Buza și palatul despicat

În 2014, oamenii de știință americani au publicat rezultatele unui studiu care a sugerat că suplimentarea cu folat ar putea reduce riscul de apariție a fisurilor palatine, care este fisura palatului.

Artrita reumatoida

Acidul folic este adesea utilizat ca agent de întreținere în tratamentul artritei reumatoide cu metotrexat.

Metotrexatul este un tratament eficient pentru această boală, dar utilizarea sa este asociată cu îndepărtarea acidului folic din organism. Acest lucru provoacă simptome gastrointestinale (GI) care afectează 20 până la 65% dintre persoanele care utilizează metotrexat.

Suplimentarea cu acid folic a redus efectele gastro-intestinale ale metotrexatului cu 79%. Volumul dozelor de acid folic și frecvența aportului lor, o persoană ar trebui să fie de acord cu medicul curant. Doza zilnică standard este de 1 miligram (mg).

Cine trebuie să ia acid folic

Fiecare femeie care așteaptă un copil sau intenționează să rămână însărcinată în viitorul apropiat ar trebui să aibă grijă să crească aportul zilnic de acid folic. Această recomandare pentru femeile însărcinate este dată de organizația de cercetare March of Dimes, specializată în prevenirea deformărilor și deceselor nou-născuților.

Experții organizației recomandă, de asemenea, să ia acid folic înainte de concepție și în primele patru săptămâni după concepție.

Fiecare femeie care poate rămâne gravidă ar trebui să ia zilnic suplimente de acid folic. Pentru fete și femei cu vârsta peste 14 ani, aportul zilnic recomandat este de 400 micrograme (mcg), dar în timpul sarcinii, acesta trebuie crescut la 600 mcg.

Mamele care alăptează ar trebui să ia, de asemenea, o doză crescută care ajunge pana la 500 mcg.

În 2009, revista științifică online PLOS Medicine a publicat rezultatele unui studiu care arată că femeile care au luat suplimente de acid folic timp de cel puțin 12 luni înainte de sarcină au avut un risc redus cu 50% de naștere prematură. Oamenii de știință au concluzionat următoarele:

„Luarea suplimentelor de acid folic înainte de sarcină este asociată cu o reducere de 50-70% a nașterilor timpurii.”

Acidul folic joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea măduvei spinării la copilul nenăscut. De aceea, toate femeile însărcinate au nevoie în special de un aport suficient de substanță în primele etape ale dezvoltării fetale.

Dintre toate părțile corpului, măduva spinării este una dintre primele care se formează în uter.

Surse de vitamina B9

Legumele cu frunze verzi sunt o sursă bună de folat, forma naturală a vitaminei B9. Cu toate acestea, aceste alimente trebuie consumate cu precauție, deoarece conținutul de folat în timpul gătitului poate fi redus semnificativ de temperatură.

Se știe că următoarele alimente sunt bogate în vitamina B9:

  • sparanghel;
  • drojdie;
  • brocoli;
  • Varză de Bruxelles;
  • varză;
  • conopidă;
  • gălbenuș de ou;
  • cartofi;
  • rinichi;
  • salată;
  • ficat (femeile nu trebuie să-l consume în timpul sarcinii);
  • multe fructe, în special papaya și kiwi;
  • lapte;
  • portocale;
  • păstârnac;
  • mazăre;
  • spanac;
  • seminte de floarea soarelui;
  • pâine integrală de grâu.

Important! Este întotdeauna cel mai bine să luați nutrienți prin alimente naturale, mai degrabă decât prin suplimente.

Deficitul de vitamina B9

Deficitul de vitamina B9 este o afecțiune în care organismul conține o cantitate insuficientă din această substanță.

În plus față de anemie, care este asociată cu o producție scăzută de celule roșii din sânge și riscurile deja discutate de deformări la nou-născuți, lipsa vitaminei B9 poate duce la alte probleme de sănătate, inclusiv:

  • un risc crescut de a dezvolta depresie clinica;
  • posibile probleme cu memoria și funcția creierului;
  • risc crescut de a dezvolta boli alergice;
  • risc crescut pe termen lung de scădere a densității osoase.

În 2011, Australian Journal of Medicine a raportat că deficitul larg răspândit de folat din țară a fost redus semnificativ în urma introducerii fortificării obligatorii a făinii de grâu în industria panificației.

Deficitul de vitamina B9 și anemia

Oamenii pot dezvolta anemie dacă nu consumă suficient folat.

Deoarece vitamina B9 este importantă pentru producerea și întreținerea celulelor roșii din sânge, lipsa folatului poate provoca prea puține celule roșii din sânge pentru a nu putea satisface pe deplin nevoile de oxigen ale corpului.

Condiția se poate dezvolta la persoanele care au nevoie de cantități mari de vitamina B9, dar care nu iau suplimente de folat. Această categorie ar trebui să includă în primul rând femeile însărcinate și mamele care alăptează.

Anemia cu deficiență de folat poate apărea la persoanele cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi boala cu celule falciforme. În plus, afecțiunea îi afectează adesea pe cei care au probleme cu absorbția acidului folic. Abuzul de alcool și bolile renale pot afecta capacitatea organismului de a absorbi eficient acidul folic.

Anumite produse farmaceutice, cum ar fi artrita reumatoidă, cancerul și anticonvulsivantele, pot crește riscul de anemie cu deficit de folat.

Semnele și simptomele anemiei cu deficit de folat includ:

  • oboseală;
  • senzație de slăbiciune;
  • răni în jurul gurii;
  • memorie afectată și funcții cognitive;
  • iritabilitate;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • pierdere în greutate.

Persoanele cu anemie cu deficit de folat iau zilnic comprimate de acid folic. De îndată ce nivelul substanței revine la normal, organismul începe să producă un număr suficient de celule roșii din sânge pentru o viață normală.

Efecte secundare ale acidului folic

În medicină, nu există efecte secundare grave asociate cu aportul excesiv de acid folic. În cazuri rare, oamenii se supără pe stomac.

Dacă o persoană ia prea mult acid folic, aceasta nu este o problemă, deoarece vitamina B9 se dizolvă în apă, iar excesul acesteia poate excretata în mod natural în urină.

Lasă un comentariu