Tofu este o brânză vegetală făcută din lapte de soia condensat în același mod ca și brânza obișnuită din vacă sau altele animale.
A apărut ca un fel de mâncare tradițional asiatic, accidental conform legendei . În urmă cu aproximativ 2.000 de ani, un bucătar chinez a adăugat din greșeală un mic nigari – apă de mare evaporată, foarte sărată – la un lot de lapte de soia. S-a format laptele pentru brânza, care a fost apoi pus sub presă, iar masa densă rezultată a fost tăiată în cuburi.
Tofu este încă produs în această formă astăzi. Doar în loc de nigari, care se bazează pe clorură de magneziu, se utilizează alte substanțe care favorizează plierea proteinelor din soia (se numesc coagulanți): acid citric, sulfat de calciu sau, de exemplu, doar apă de mare.
Rezumat
În ce este bogat tofu?
Conține proteine vegetale și toți aminoacizii esențiali solicitați de corpul uman. În plus, brânza de soia conține mulți alți nutrienți esențiali . Asta poți obține consumând 100 de grame de tofu preparat cu sulfat de calciu:
- proteine - 8,1 g;
- grăsimi – 4,8 g;
- glucide – 2,3 g;
- fibră – 0,4 g;
- calciu – 43% din valoarea zilnică recomandată;
- mangan – 38%;
- fier – 37%;
- seleniu – 16%;
- fosfor – 12%;
- cupru – 12%;
- magneziu – 9%;
- tiamina (vitamina B1) – 7%;
- folati (acid folic) – 5%.
Valoarea nutrițională a tofu poate varia ușor în funcție de coagulant. De exemplu, nigarii vor crește magneziul, iar acidul citric va crește vitamina C.
Brânza conține și alți compuși benefici. În special izoflavone sau fitoestrogeni – un fel de analog de plante al hormonului estrogen din corpul uman. Principalele beneficii ale tofu pentru sănătate sunt legate tocmai de conținutul său ridicat de substanțe – până la 25 mg de izoflavone pe porție de 100 de grame de brânză .
Care sunt beneficiile brânzei de tofu
1. Întărește sistemul cardiovascular
Un studiu afirma că izoflavonele din soia reduc nivelul colesterolului „rău” – lipoproteine cu densitate mică, care se depun pe pereții vaselor de sânge și afectează fluxul sanguin. Dacă mâncați tofu, este mai puțin probabil să dezvoltați ateroscleroză și hipertensiune.
În plus, este cunoscut că izoflavonele din soia fac pereții vaselor de sânge mai elastici și reduc riscul inflamației vasculare.
2. Ajută la reducerea greutății
100 de grame de brânză de soia conține doar 76 de calorii. În același timp, este un produs satisfăcător: datorită proteinelor și fibrelor, tofu reduce pofta de mâncare pentru o lungă perioadă de timp și astfel ajută la controlul greutății.
Într-un studiu a constatat că consumul zilnic de 30 de grame de proteine din soia a fost asociat cu o scădere a greutății și a indicelui de masă corporală .
Izoflavonele joacă, de asemenea, un rol important. Un studiu facut pe un grup de femei obeze postmenopauzale au arătat că administrarea de izoflavone din soia timp de 2-12 luni a ajutat participanții să piardă în medie cu 4,5 kg mai mult decât voluntarii din grupul de control.
3. Face oasele mai puternice
80 mg de izoflavone din soia pe zi ajuta la reduce pierderea osoasă și reduce riscul de osteoporoză . Acest efect este evident mai ales la femeile de la debutul menopauzei.
4. Îmbunătățește elasticitatea pielii și netezește ridurile
Studiu mic pe 26 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani a arătat : A lua 40 mg de izoflavone din soia pe zi reduce semnificativ ridurile existente și îmbunătățește starea generală a pielii. Pentru ca acest rezultat să devină vizibil, femeile au trebuit să mănânce alimente din soia timp de 8-12 săptămâni.
5. Posibil ameliorează menopauza
Există date care afirma faptul că consumul de tofu poate ameliora unele dintre simptomele menopauzei , în special bufeurile. Se presupune că acest efect ar trebui să se datoreze fitoestrogenilor conținuți în produsele din soia.
Cercetările privind efectele izoflavonelor asupra simptomelor menopauzei sunt controversate. Un fapt evident: femeile din Asia, unde soia se consumă în cantități mari, au bufeuri mult mai rar decât femeile europene sau americane.
6. Este posibil să protejeze împotriva bolii Alzheimer
Izoflavonele din soia au neuroprotector ale căror proprietățile, adică pot proteja neuronii de daune. Astfel, tofu este de natură să ajute organismul să lupte împotriva dezvoltării demenței, cum ar fi Alzheimer. Dar până când această proprietate a produselor din soia va fi dovedită în cele din urmă, cercetările continuă.
În plus, brânza tofu conține lecitină, o substanță care joacă, de asemenea, un rol important în funcționarea neuronilor cerebrali și îmbunătățește funcția cognitivă .
7. Poate ajuta diabetul de tip 2
Potrivit unor date, izoflavonele găsite în alimentele din soia ajută la normalizarea nivelului zahărului din sânge și la creșterea sensibilității la insulină. Astfel, consumul de tofu poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și poate îmbunătăți starea celor care îl au deja.
8. Scade posibil riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer
Studiile (de exemplu, în Hong Kong si in Statele Unite ale Americii ) arată că femeile care mănâncă produse din soia cel puțin o dată pe săptămână dezvoltă cancer de sân la aproximativ jumătate mai putin decât altele.
Riscul de cancer de stomac cu consum frecvent de soia este redus cu aproximativ 60% la femei și la bărbați.
Izoflavonele din soia pot proteja și împotriva cancerului de prostată : la bărbații care iubesc produsele din soia, această boală se dezvoltă semnificativ mai rar decât la restul.
Cu toate acestea, acestea nu sunt încă concluzii finale. Autorii tuturor acestor lucrări științifice recunosc că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a vorbi cu încredere despre proprietățile anti-cancer ale izoflavonelor din soia. Dar, evident, au perspective.
Cine nu ar trebui să mănânce brânză tofu
Acest tip de brânză este considerat un produs sigur. Cu toate acestea, merită să fii alături de el atenție:
- Femeile care au tumori mamare sensibile la estrogen.
- Persoanele cu hipotiroidism . Produsele din soia, inclusiv tofu, conțin așa-numitele zobogeni – substanțe care afectează absorbția iodului și, ca urmare, pot perturba glanda tiroidă.
Trebuie remarcat faptul că experții Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară din raportul din 2015 au venit la concluzie faptul că izoflavonele din soia nu afectează starea glandei tiroide sau a tumorilor dependente de estrogen. Cu toate acestea, dacă aveți oricare dintre aceste afecțiuni, asigurați-vă că consultați medicul înainte de a include soia în dieta dumneavoastră.
De asemenea, nu este de dorit să le dați copiilor produse din soia: există date că izoflavonele din soia pot provoca anomalii în dezvoltarea sistemului reproductiv.