8 motive pentru a adăuga ulei de măsline în dieta ta

Ionel Asandulescu

Ulei De Masline

Experții sunt de acord că o cantitate moderată de ulei de măsline extravirgin este foarte benefică pentru sănătate.

1. Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate

Uleiul de măsline conține 14% grăsimi saturate și 11% grăsimi polinesaturate, cum ar fi omega-3 și omega-6. Dar mai ales conține acid oleic mononesaturat, care reprezintă 73% din compoziția totală.

Studiile confirmă că aceasta din urmă reduce inflamația și poate avea un impact asupra prevenirii cancerului. În plus, grăsimile mononesaturate sunt rezistente la temperaturi ridicate, astfel încât uleiul rămâne sănătos chiar și la prăjire.

2. Uleiul de măsline conține antioxidanți rari

Uleiul de măsline extravirgin este foarte hrănitor. Pe lângă acizii grași esențiali, conține vitaminele K și E, precum și antioxidanți puternici care reduc riscul bolilor cronice. Acestea luptă împotriva inflamației și protejează colesterolul din sânge de oxidare, contribuind la prevenirea bolilor de inimă.

3. Uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii

Inflamația cronică în organism poate duce la diabet, artrită și boala Alzheimer. Uleiul de măsline ajută la reducerea inflamației datorită oleocantalului. Este un antioxidant care acționează ca ibuprofenul. Experții au calculat că efectul a 50 g de ulei este echivalent cu cel al unei doze de zece procente de ibuprofen pentru adulți.

Și un alt studiu a arătat că antioxidanții uleiului de măsline pot suprima proteinele și genele care provoacă inflamații.

4. Uleiul de măsline ajută la combaterea artritei

Artrita reumatoidă este o boală autoimună atunci când, atunci când sistemul imunitar cedează, celulele sănătoase din corp sunt afectate și articulațiile sunt distruse. Adăugarea de ulei de măsline la mese ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației. Medicii recomandă combinarea acestuia cu ulei de pește, acest cocktail întărește articulațiile, ameliorează durerea și reduce rigiditatea mâinilor în artrită.

5. Uleiul de măsline reduce riscul de diabet

Oamenii de știință cred că uleiul de măsline are efecte benefice asupra glicemiei și a sensibilității la insulină. Acest lucru este confirmat de un studiu efectuat pe 418 persoane, potrivit căruia dieta mediteraneană a redus riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu mai mult de 40%.

Este important să se ia în considerare faptul că, pentru o dietă sănătoasă, elementele rămase – proteine ​​și carbohidrați – trebuie să fie echilibrate în dietă.

6. Uleiul de măsline favorizează pierderea în greutate

Cantitatea de grăsimi din dietă ar trebui să fie strict limitată. Cu toate acestea, oamenii de știință și nutriționiștii consideră dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline una dintre cele mai benefice și eficiente pentru slăbiciune și sănătate. Într-un experiment, care a durat 30 de luni, aproximativ 7 mii de studenți spanioli adăugau zilnic ulei de măsline la mâncare. Nu numai că nu s-au îngrășat, ci și unele au slăbit.

7. Uleiul de măsline ajută la prevenirea accidentului vascular cerebral

În țările dezvoltate, accidentul vascular cerebral este a doua cea mai frecventă cauză de deces după insuficiența cardiacă. Oamenii de știință au efectuat 32 de studii care au implicat 841 de mii de oameni și au ajuns la concluzia că uleiul de măsline este singura sursă de grăsimi mononesaturate care poate reduce riscul de a dezvolta boala.

8. Uleiul de măsline are efect antibacterian

Uleiul de măsline suprimă bacteriile dăunătoare, inclusiv Helicobacter pylori, care este o cauză frecventă a ulcerului gastric. Medicii au spus că uleiul de măsline combate opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei sunt chiar rezistente la antibiotice. Pentru a combate infecțiile, oamenii de știință sfătuiesc să consume zilnic 30 g de ulei de măsline.

 

Lasă un comentariu