Ionel Asandulescu

alimente bune pentru ficat

O dietă selectată corespunzător nu va vindeca bolile hepatice și nu va ameliora durerea din partea dreaptă – cu aceasta este mai bine să consultați un medic. Cu toate acestea, anumite alimente pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni și astfel la reducerea riscului de apariție a anumitor boli.

1. Cafea

Această băutură nu numai că protejează ficatul, dar și încetinește dezvoltarea bolilor existente. Astfel, mai multe studii au arătat că la persoanele care beau cafea zilnic, boala cronică a ficatului este mai puțin probabil să se dezvolte în ciroză sau cancer. Și chiar și medicamentele – aceeași terapie antivirală folosită pentru tratarea hepatitei – funcționează mai bine cu cafea.

Acest efect este atât de marcat încât cercetătorii recomandă consumul zilnic de cafea la pacienții cu boală hepatică cronică.

2. Ceai

Proprietățile hepatoprotectoare ale acestei băuturi sunt mai puțin explorate, dar se pare că ceaiul verde poate fi o alternativă bună la cafea.

Deci, conform unui studiu la care au participat peste 1300 de bărbați, oamenii care beau 10 căni de ceai verde pe zi îmbunătățesc hemoleucograma asociată cu sănătatea ficatului. Într-o altă mică analiză, s-a dovedit că la pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică , care au băut 700 ml de ceai verde zilnic timp de 12 săptămâni, cantitatea de depozite de grăsime în organ scade.

Într-o revizuire a diferitelor lucrări, oamenii de știință chinezi susțin ca că persoanele care beau ceai verde au mai puține șanse de a dezvolta cancer la ficat. Iar cei care beau patru sau mai multe căni în fiecare zi au cel mai mic risc.

Cât despre ceaiul negru, a fost studiat pe șoareci și în general au avut la aceleași concluzii: extractul de ceai negru îmbunătățește și hemoleucograma asociată cu sănătatea ficatului.

Rețineți că ceaiul natural merită băut. Suplimentele pe bază de plante sau dietetice care conțin extract de ceai sunt mai susceptibile de a deteriora ficatul, dar nu-l protejează.

3. Grapefruit

Oamenii de știință nu și-au dat seama încă cât de util este să mănânci fructul propriu-zis sau să bei sucul. Dar ei presupun cu încredere că substanțele antioxidante conținute în acesta sunt capabile să protejeze ficatul.

Vorbim despre doi antioxidanți pe care grapefruitul îl contine din abuntenta – naringenina și naringina. La animale, aceste substanțe încetinesc fibroza (cicatrizarea) ficatului și acumularea de grăsime de către aceasta. De asemenea, ajută organismul să proceseze mai bine alcoolul, înmoaie oarecum efectul distructiv al alcoolului.

4. Merișoare, afine

La fel ca grapefruitul, aceste fructe de pădure sunt bogate in antioxidanti care sunt buni pentru ficat.

Oamenii de știință nu au experimentat încă cu oameni, dar studiile pe șoareci sunt fără ambiguitate: la animalele care au primit fructe de pădure sau suc timp de mai mult de trei săptămâni, organul începe să se simtă mai bine. Crește activitatea celulelor imunitare și a enzimelor antioxidante. Aceasta înseamnă că ficatul suferă mai puțin de influențele externe negative.

Un mic studiu a arătata că antioxidanții găsiți în fructe de pădure suprimă dezvoltarea modificărilor canceroase în celulele hepatice umane.

5. Varza de Bruxelles si broccoli

Cu acestea, aceeași poveste ca și cu fructele de pădure: o mulțime de studii pe animale confirmă proprietățile hepatoprotectoare ale acestor legume. Utilizarea lor reduce riscul de obezitate și cancer hepatic la șoareci și crește nivelul enzimelor de detoxifiere – adică organismul este mai bine protejat de efectele alimentelor nesănătoase sau ale condițiilor nocive de mediu.

Au fost efectuate experimente și cu celule hepatice umane: efectul protector a fost menținut chiar dacă varza de Bruxelles a fost coaptă în cuptor sau abur.

6. Nuci

Mai multe studii au arătata că consumul zilnic de nuci reduce riscul de a dezvolta boală hepatică grasă non-alcoolică. Acest efect este vizibil mai ales la bărbați. Având în vedere că această boală se poate dezvolta în ciroză și cancer, nucile ar trebui incluse în dietă, cel puțin pentru prevenire.

7. Pește gras

Tonul, somonul, păstrăvul, macroul, heringul, sardinele sunt bogate în acizi grași omega-3 . O meta-analiză efectuată în 2016 a confirmat că acești acizi ajută la reducerea grăsimii hepatice la persoanele cu boală hepatică grasă non-alcoolică sau steatohepatită non-alcoolică (o afecțiune periculoasă care poate duce la fibroză și ciroză).

8. Ulei de măsline

Diferite studii arata ca o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin reduce riscul de boli grase non-alcoolice și îmbunătățește fluxul sanguin și metabolismul la nivelul ficatului. Ca și în alte cazuri, încă nu există suficiente date pentru a considera fără ambiguitate uleiul de măsline ca măsură preventivă. Cu toate acestea, oamenii de știință continuă să studieze proprietățile acestui produs.

Lasă un comentariu