7 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Ionel Asandulescu

portocale vitamine c

Pentru a rămâne sănătos, conform informațiilor medicale moderne, un bărbat adult trebuie sa consume cel puțin 90 mg de vitamina C pe zi. Femeiele – cel puțin 75 mg. Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau fumați, doza zilnică crește cu 35-45 mg.

Corpul uman nu poate sintetiza și stoca acidul ascorbic. Prin urmare, este important pentru noi să-l primim din exterior. De exemplu, cu mâncare. Medicii consideră, în general, că acest mod de a obține vitamine este cel mai sănătos și eficient.

Într-o portocală, poate cea mai faimoasă sursă de acid ascorbic, conținute 53 mg de substanță pentru fiecare 100 g de pulpă. Dar acesta este departe de a fi un record.

Iată 7 alimente care au de câteva ori mai multă vitamina C decât aceste citrice. Apropo, acest lucru nu este periculos: organismul nu absoarbe excesul de acid ascorbic, ci îl excretă prin urină.

1. Măceș

Aproximativ 6 fructe proaspete de mărime medie conțin 119 mg de vitamina C (sau 426 mg la 100 g). Aceasta este cu cel puțin 30% mai mult decât doza zilnică necesară.

Adevărat, pentru a obține o asemenea cantitate de substanță utilă, măceșele ar trebui consumate crude. Vitamina C se deteriorează când sunt încălzite, așa că dacă turnați apă clocotită peste fructe de pădure, acestea riscă să piardă până la 30% din acidul ascorbic pe care îl conțin.

2. Ardei iute

Daca iti plac mancarurile picante si sanatoase, alege ardeii iuți verzi. Un ardei de mărime medie, cântărind aproximativ 45 g conţine 109 mg de vitamina C (sau 242 mg la 100 g). Pentru comparație, în chili roșu de aceeași dimensiune -65 mg.

Dacă conținutul ridicat de vitamina C este un argument slab pentru a adăuga un condiment extrem de iute la salate și supe, iată mai multe. Contează că substanța capsaicina, care conferă chili-ului gustul picant caracteristic, ajută la reducerea durerilor de diverse origini și combate inflamația. Și consumul de piper poate îmbunătăți metabolismul și accelera arderea grăsimilor – într-un studiu  acest efect a fost observat la cei care au adăugat 10 g (aproximativ 1 lingură) de pudră de chili roșu în mâncare.

3. Ardei galben dulce

Este suficient să mănânci 100 g de ardei galben dulce (un fruct de mărime medie cântărește atât de mult) – și poti obține aproximativ 180 mg de vitamina C. Adică cel puțin de două ori valoarea zilnică.

În ardeiul roșu mai strălucitor, acidul ascorbic este puțin mai mic – 128 mg la 100 g de produs. Cu toate acestea, acest lucru este suficient pentru a furniza pe deplin organismului acid ascorbic.

4. Coacăze negre

Aproximativ un pahar (100 g) de coacăze conține 181 mg de vitamina C. Și în același timp o cantitate decentă antociani – pigmenti vegetali cu proprietati antioxidante pronuntate.

5. Cimbru (cimbru)

Pe gram, cimbrul conține de 3 ori mai multă vitamina C decât portocalele: până la 160 mg în 100 g condiment.

Desigur, este puțin probabil să mănânci cimbru în astfel de cantități. Dar chiar dacă doar presărați 1-2 linguri de verdeață tocată pe o salată, veți obține până la 7 mg de acid ascorbic.

6. Pătrunjel

Presară pătrunjel generos pe o salata sau o supa pentru cel puțin 10% din aportul zilnic de acid ascorbic.

În plus, pătrunjelul, ca și alte legume cu frunze verzi, este o sursă excelentă de fier non-hem. Această formă a mineralului este prezentă în alimentele vegetale și este absorbită mai rău decât „animalul” – hem. Dar, în prezența vitaminei C, organismul absoarbe în mod semnificativ fierul „vegetal” mai bine. Așadar, utilizarea pătrunjelului poate fi considerată, printre altele, un mijloc de prevenire a anemiei feriprive .

7. Guava

Un fruct exotic cu pulpă roz care conține de 4-5 ori mai multă vitamina C decât portocalele și orice alte citrice – 228 mg la 100 g.

 

Lasă un comentariu