Rezumat
Ce trebuie să știți despre hemoglobină și modul în care aceasta vă afectează sănătatea
Hemoglobina este o proteină din celulele roșii din sânge care transportă fierul în tot corpul. Reține oxigenul, care este esențial pentru toate funcțiile corporale. Diversi factori afectează nivelul hemoglobinei, inclusiv vârsta, sexul și posibilele afecțiuni medicale.
O abatere de la valoarea normala este un semn al multor diagnostice, deși la unii pacienți aceasta este o caracteristică individuală. Prin urmare, numai un medic poate determina dacă fiecare caz specific necesită corecție.
Când să fii testat pentru hemoglobină
Funcția principală a hemoglobinei este respiratorie. Cu lipsa sa, poate apărea hipoxie. De obicei, un test de sânge pentru hemoglobină este prescris în timpul unei examinări generale și a unui examen medical sau pentru a monitoriza răspunsul organismului la tratament și la medicamentele prescrise.
Acesta este unul dintre indicatorii de bază pentru orice evoluție a bolii. În plus, este important să se monitorizeze hemoglobina în timpul sarcinii. Dacă observați următoarele simptome la dumneavoastră, faceți o programare cu un terapeut care vă va prescrie un test de sânge:
- oboseală cronică și apatie;
- dureri de cap frecvente;
- insomnie sau somnolență;
- tulburări de memorie;
- paloare a pielii, răni și vânătăi;
- sete constantă și urinare frecventă;
- apariția gurii uscate fără cauză.
Controlul nivelurilor de hemoglobină vă permite să identificați multe boli periculoase în stadiile incipiente pentru a începe tratamentul cât mai curând posibil. În plus, abaterile prelungite de la norma numărului de sânge pot duce la complicații grave. De exemplu, indiferent de motivele creșterii hemoglobinei, hematocritul – volumul celulelor roșii din sânge – crește, în urma căruia scade permeabilitatea capilarelor subțiri, nutriția tuturor organelor și țesuturilor corpului se înrăutățește. Acest proces afectează deteriorarea imunității, apariția umflăturilor și încetinirea proceselor de regenerare.
Creșterea hemoglobinei
Un nivel ridicat de hemoglobină însoțește de obicei o creștere a globulelor roșii. Cu cât mai multe globule roșii, cu atât mai multă hemoglobină și invers. Scorurile mari indică adesea posibile boli și probleme de sănătate.
- Boală cardiacă congenitală care face dificilă pomparea sângelui și livrarea oxigenului în tot corpul.
- Lipsa lichidului poate duce la creșterea numărului de celule roșii din sânge pentru a le echilibra.
- Boală de rinichi. Unele tumori determină rinichii să producă mai multă eritropoietină, un hormon care stimulează creșterea globulelor roșii din sânge.
- Boli ale plămânilor. Datorită respirației ineficiente, organismul produce mai multe celule sanguine pentru a obține suficient oxigen.
- Policitemia vera. O neoplasmă cronică care determină organismul să producă mai multe celule roșii din sânge.
Numărul ridicat de hemoglobină apare, de asemenea, ca urmare a fumatului, afectarea sensibilității la oxigen și transfuzii recente de sânge. Principalele simptome pot fi dureri de cap, vânătăi persistente, sângerări, transpirații, scădere anormală în greutate, o nuanță gălbuie la albul ochilor și umflarea articulațiilor.
Hemoglobină scăzută
Nivelurile scăzute de hemoglobină sunt observate de obicei atunci când există o lipsă de celule roșii din sânge. Motivele sale:
- Boli ale măduvei osoase. Leucemie, limfom, anemie aplastică.
- Insuficiență renală Atunci când rinichii nu funcționează corect, nu produc suficient de hormonul eritropoietină, care stimulează producția de celule roșii din sânge.
- Miomul uterului. Tumorile care, de obicei, nu sunt canceroase, dar pot provoca sângerări severe, rezultând o scădere a numărului de celule roșii din sânge.
- Condiții care distrug celulele roșii din sânge. Acestea includ anemia falciformă, talasemia, deficiența enzimei G6PD și sferocitoza ereditară – o boală autozomală dominantă, icter cronic.
Simptomele hemoglobinei scăzute includ paloarea pielii, respirația scurtă, palpitațiile inimii și membrele umflate.
Hemoglobina A1c
Când faceți un test de sânge, puteți vedea rezultatele hemoglobinei A1c (HbA1c), se numește glicată. Aceasta este hemoglobina, de care este atașată glucoza. Medicii prescriu adesea testul HbA1 pentru pacienții cu diabet zaharat. Vă ajută să obțineți o imagine mai clară a nivelului mediu al glicemiei în două până la patru luni. Glucoza, numită și zahăr din sânge, circulă prin fluxul sanguin și se leagă de hemoglobină. Cu cât este mai multă glucoză în sânge, cu atât este mai probabil să aveți un nivel crescut de hemoglobină glicozilată. Glucoza rămâne atașată de hemoglobină timp de aproximativ 120 de zile.
Un nivel ridicat de HbA1c indică faptul că zahărul din sânge a fost ridicat de câteva luni. În majoritatea cazurilor, pacienții cu diabet zaharat trebuie să urmărească un nivel de HbA1c de cel mult 7%. Persoanele fără diabet au de obicei un nivel de HbA1c de aproximativ 5,7%. Dacă aveți diabet zaharat și niveluri ridicate de HbA1c, poate fi necesar să vă schimbați regimul de medicamente.
Când să vedeți un medic
Pe lângă examinarea sistematică și simptomele alarmante, este logic să se efectueze un test de hemoglobină dacă:
- aveți antecedente familiale de probleme cu sângele, cum ar fi boala cu celule falciforme;
- nu vă simțiți bine, aveți o boală infecțioasă sau virală;
- nu există suficient fier în dietă (urmați o dietă strictă);
- ați pierdut mult sânge ca urmare a rănirii sau intervenției chirurgicale;
- sarcina confirmată;
- aveți o afecțiune care poate afecta numărul de sânge.
Cu cât sunt detectate mai devreme niveluri anormale de hemoglobină, cu atât mai bine. Acest lucru va crește șansele unui tratament de succes.
Cum se mărește hemoglobina
După consultarea medicului dumneavoastră, vi se pot prescrie medicamente pentru creșterea hemoglobinei. În orice caz, numai un medic poate determina abaterile de la normă. De asemenea, va selecta tratamentul pe baza caracteristicilor individuale ale pacientului. Nu încercați să remediați situația cu ajutorul produselor dacă testele arată o creștere sau scădere gravă a nivelului de hemoglobină.
Un terapeut poate prescrie suplimente de fier. Este extrem de important să respectați doza prescrisă, deoarece o supraabundență a substanței duce la hemocromatoză, care duce la boli hepatice și gastro-intestinale. Administrația Suplimentelor Alimentare a Institutului Național de Sănătate recomandă ca bărbații să consume până la 8 mg de fier pe zi, iar femeilor până la 18 mg pe zi . Doza pentru femeile gravide poate fi crescută la 27 mg pe zi. Îmbunătățirea bunăstării și a numărului de sânge se observă într-o perioadă de o săptămână până la o lună de la începutul administrării medicamentelor.
Produse care cresc hemoglobina
Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră are sfaturi specifice, vă puteți menține nivelul de hemoglobină consumând alimente bogate în fier și folat. Aceste produse nu pot fi considerate un înlocuitor complet al medicamentelor, dar vor fi un bun supliment la o dietă echilibrată și variată:
- ficat și măruntaie;
- carne de vită și crustacee;
- brocoli;
- spanac;
- fasole verde;
- varză;
- linte și fasole;
Rețineți că fierul se găsește în principal în carne și organe. În ciuda faptului că conținutul de fier din spanac ajunge la 3,8 mg la 100 g, este destul de dificil să mănânci acea cantitate de verdeață într-o zi. Pentru comparație, 100 g de ficat conțin 6,9 mg de fier, ceea ce reprezintă 49% din valoarea zilnică.
Acidul folic este o vitamină B pe care organismul o folosește pentru a produce porția de celule roșii din sânge care conține hemoglobină. Fără suficient acid folic, celulele roșii din sânge nu se maturizează. Acest lucru poate duce la anemie și niveluri scăzute de hemoglobină. Anumite alimente vor ajuta la compensarea lipsei de acid folic:
- vită;
- spanac;
- sparanghel;
- avocado;
- salată verde;
- orez;
- fasole;
- arahide.
Ce afectează absorbția fierului
O întrebare importantă este cât de bine fierul este absorbit de corp. Cel mai simplu mod de a îmbunătăți acest indicator este să consumați alimente bogate în microelemente cu adăugarea de vitamina C. De exemplu, umpleți o salată cu suc de lămâie, adăugați mai multă verdeață cu frunze întunecate sau căpșuni. Vitamina A este implicată și în absorbția fierului. Se găsește în produsele de origine animală – pește și ficat, precum și în unt și ulei vegetal.
Rețineți că calciul afectează absorbția fierului. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să tăiați bogatele produse lactate, smochine, semințe și soia. Încercați însă să le consumați separat de suplimentele de fier prescrise de medicul dumneavoastră. În schimb, nu mâncați alimente care conțin fier cu puțin timp înainte și după consumul de calciu. O altă substanță care afectează absorbția fierului este acidul fitic, care se găsește în nuci și susan.