Multe persoane consideră că cafeaua este un drog adevărat, în timp ce alții nu pot trăi fără acesta băutura aromata de dimineață. Oamenii de știință din toate țările nu se satură să demonstreze nici beneficiile acestei băuturi populare, nici răul acesteia. Iubitorii adevărați de cafea sunt profund indiferenți la toate aceste date, dar ce rămâne cu cei care încep să se obișnuiască cu cafeaua, dar care se tem de sănătatea lor?
Desigur, totul are nevoie de o măsură, dar există cel puțin 11 motive pentru a nu-ți refuza plăcerea de a bea o băutură revigorantă.
Rezumat
Cafeaua este o sursă de antioxidanți
Cafeaua conține de 4 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde. În plus, prăjirea boabelor de cafea nu le reduce deloc cantitatea de antioxindanti, ci o mărește.
Antioxidanții elimină radicalii liberi care distrug ADN-ul și dăunează celulelor din corp.
Radicalii liberi cauzează îmbătrânire prematură, leziuni ale creierului, sisteme imune și nervoase și alte probleme de sănătate, iar cafeaua ajută la neutralizarea moleculelor rătăcite și la evitarea tuturor acestor probleme.
Mirosul de cafea ameliorează stresul
Cercetătorii de la Universitatea Națională din Seul au studiat creierul șobolanilor după lipsa de somn și au constatat că mirosul de cafea a provocat modificări pozitive în acesta. Cafeaua ameliorează stresul după ce nu ai putut dormi suficient.
Cafeaua ajută la boala Parkinson
În 2012, Science Daily a publicat date despre beneficiile cafelei pentru persoanele cu boala Parkinson. Ronald Postuma, doctor și autor al studiului, a raportat că persoanele care consumă cofeină sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta această afecțiune. Mai mult, studiile sale au arătat că persoanele cu boala Parkinson pot folosi cofeina pentru a-și controla mai bine mișcările .
Cafeaua vă ajută ficatul, mai ales dacă sunteți băutor
În 2006, a fost publicat un studiu în care au participat 125.000 de persoane cu vârsta peste 22 de ani. Rezultatele au arătat că persoanele care au băut cel puțin o ceașcă de cafea pe zi au avut un risc de ciroză cu 20% mai mic.
Arthur Klatsky, autorul principal al studiului, a explicat că consumul de cafea induce proprietăți protectoare împotriva cirozei hepatice induse de alcool.
Cu cât o persoană consumă mai multă cafea, cu atât este mai mic riscul de ciroză.
În plus, un studiu al NUS Graduate School of Medicine a arătat că cafeaua ajută la prevenirea dezvoltării ficatului gras. Deci, consumând mai mult de patru căni de ceai sau cafea pe zi, vă asigurați împotriva bolilor de ficat gras.
Cafea pentru fericire
Cercetările efectuate de National Institutes of Health au constatat că cei care beau patru sau mai multe căni de cafea pe zi sunt cu 10% mai puțin deprimați decât cei cărora nu le place băutura aromată .
Iar nivelurile ridicate de cofeină nu au nimic de-a face cu ea. Coca-Cola are, de asemenea, un conținut ridicat de cofeină, dar utilizarea sa nu are niciun efect asupra depresiei. Autorul studiului Honglei Chen susține că cafeaua ne oferă beneficii mari pentru sănătate prin intermediul antioxidanților.
Cafea anti-sinucidere
Cercetările de la Școala de Sănătate Publică din Harvard au constatat că două căni de cafea pe zi au redus riscul de sinucidere atât la femei, cât și la bărbați, cu 50%. Motivul pretins al acestei proprietăți a cafelei este calitățile sale antidepresive, care ajută la producerea de neurotransmițători, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina .
Cafeaua protejează femeile de cancerul de piele
Harvard Medical School, împreună cu Centrul Medical Brigham and Women’s Hospital (BWH) din Boston, a realizat un studiu care a implicat 112.897 de femei și bărbați cu vârsta peste 20 de ani. Rezultatele au arătat că femeile care au băut trei sau mai multe cești de cafea pe zi au fost mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer de piele decât cele care au preferat alte băuturi.
Cafeaua ajută la sport
New York Times relatează că mulți sportivi beau o ceașcă de cafea înainte de antrenament pentru a-și îmbunătăți performanța. Acest lucru este util în special în sporturile în care rezistența este importantă, cum ar fi ciclismul. Oamenii de știință explică faptul că cofeina crește cantitatea de acizi grași din sânge. Aceste substanțe sunt utilizate ca combustibil de către mușchi, care conservă rezervele de carbohidrați din organism și ajută la o durată mai lungă.
Cafeaua reduce riscul de diabet de tip 2
Potrivit unui studiu al American Chemical Society, persoanele care beau patru sau mai multe căni de cafea pe zi își reduc riscul de diabet de tip 2 cu 50% . Mai mult, cu fiecare cupă suplimentară, riscul este redus cu încă 7%.
Cafeaua menține creierul să funcționeze mai mult timp
Cercetările de la Universitatea din Florida de Sud și Universitatea din Miami au arătat că persoanele de peste 65 de ani care au consumat mai multă cofeină au început să dezvolte boala Alzheimer mai târziu decât cei care nu aveau un nivel atât de ridicat de cofeină.
Dr. Haunhai Cao, medic neurolog la Universitatea din Florida de Sud, spune: „Nu spunem că consumul moderat de cafea va proteja complet oamenii de boala Alzheimer. Cu toate acestea, suntem siguri că cafeaua reduce semnificativ riscul apariției acestei boli sau cel puțin întârzie apariția acesteia. ”
Cafeaua te face mai inteligent
De obicei bei cafea când trebuie să te înveseli, de exemplu, noaptea târziu, când sunt multe de făcut. Se pare că cafeaua nu numai că ajută la revigorare, dar face și creierul mai productiv.
Michael Lemonik, reporter TIME, susține că în timpul privării forțate, cofeina îmbunătățește funcția creierului: scurtează timpul de reacție, crește atenția, gândirea logică și vigilența .