Zincul este esențial pentru sănătatea umană. El este folosit în sinteza a aproximativ 300 de enzime care reglează activitatea creierului, creșterea celulelor, metabolismul și digestia. În plus, zincul ne protejează
de boli cardiovasculare, susține sistemul imunitar, promovează repararea țesuturilor și îmbunătățește vederea.
Rezumat
Ce alimente conțin cel mai mult zinc?
1. Stridii
În 100 g de stridii crude crescute la fermă, conținute 37,9 mg de zinc, ceea ce reprezintă 253% din valoarea zilnică! Stridiile sălbatice au și mai mult – 90,8 mg (605%). Aceasta este cea mai bogată sursă a acestui element pe care ți-o poți imagina.
Stridiile sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii, plin de o mare varietate de nutrienți, inclusiv vitamina B12 și seleniu. Se consumă crude, la conserva sau fierte. Totuși, rețineți că femeile însărcinate pot mânca doar aceste crustacee gătite pentru a evita otrăvirea.
2. Semințe de dovleac
Cantitate semnificativă de zinc conțin si semintele de dovleac – 10,3 mg la 100 g, 69% din doza zilnica! În plus, sunt bogate în fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Și de asemenea acestea mai conțin antioxidanți, îmbunătățesc sănătatea prostatei și a vezicii urinare și scad nivelul zahărului din sânge.
3. Crabi
De asemenea, există suficient zinc în alte fructe de mare – în special la crabi. Deci, în 100 g de carne de crab sunt 7,6 mg – 51% din doza recomandată. De asemenea, acest produs este util pentru imunitate, inimă și creier, deoarece este bogat în acizi grași omega-3, seleniu, riboflavină și fosfor.
4. Carne de porc
În general, în carne roșie precum vită și carne de oaie exista destul de mult zinc. Dar recordul aparține cărnii slabe de porc. În 100 g de porc conține de la 4,46 la 6,3 mg de zinc, ceea ce reprezintă aproximativ 42% din necesarul zilnic.
În plus, carne de porc mai conține proteine, fier, vitamine B, creatina, seleniu si taurina. Susține sănătatea oaselor și promovează creșterea musculară. Dar, deoarece acest produs are mult colesterol, alegeți carne tocată (cel puțin 90% carne până la 10% grăsime), mușchi de porc, sau șuncă.
5. Homar
100 g carne fiartă de homar conține 4 mg de zinc, sau 36% din cantitatea zilnică recomandată. Aceste fructe de mare sunt, de asemenea, grozave sursă de seleniu, acizi grași omega-3 și proteine și ajută la depresie, anemie și tulburări tiroidiene.
6. Caju
100 g nuci caju conține 5,8 mg de zinc, adică 39% din doza zilnică. Ele pot fi consumate exact așa sau adăugate la diverse feluri de mâncare și salate. Nucile caju reduc riscul de boli cardiovasculare, scad tensiunea arterială și promovează procesarea colesterolului, precum și ajută la evitarea cataractei.
7. Ovăz încolțit
100 g de ovăz contine aproximativ 3,64 mg de zinc, ceea ce reprezintă 33% din necesarul zilnic. Cu toate acestea, cerealele conțin fitati- substanțe care se leaga de zinc si ingreuneaza absorbtia. Deci, semințele de ovăz trebuie mai întâi germinate, înmuiate sau fermentate.
Sunt de asemenea o buna sursă de substanțe importante precum fibrele, magneziul, potasiul, fosforul, seleniul și proteinele vegetale. ovăzse normalizează nivelul de colesterol, îmbunătățește sănătatea inimii și a intestinului și vă ajută să pierdeți în greutate .
8. Ciocolata neagra
În 100 g de ciocolată neagra conține 3,3 mg de zinc, ceea ce reprezintă 22% din doza zilnică. Are, de asemenea, o mulțime de flavanol, propice pentru sănătatea vasculară, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea fluxului sanguin.
Dar ciocolata este un aliment bogat în calorii. Aceeași 100 g conțin 600 de calorii și mult zahăr, așa că produsul nu poate servi ca sursă principală de zinc. Și, prin urmare, nu ar trebui consumat mai mult de 30-60 g de ciocolată pe zi.
9. Brânză
Diverse brânzeturi conțin mult zinc ușor digerabil. Deci, în 100 g de cheddar sunt 3,1 mg de zinc, sau 21% din doza zilnică. Se găsește și în brânza elvețiană, parmezan și mozzarella.
Brânza, ca și alte produse lactate sunt o sursa pentru mulți nutrienți care sunt importanți pentru sănătatea oaselor – proteine, calciu și vitamina D. De asemenea, previne bolile de inima și protejează dinții de carii.
10. Linte
Zincul este prezent și în leguminoase. 100 g linte fiartă, de exemplu, conține cam de 1,3 mg reprezintand aproximativ 8% din necesarul zilnic. Cu toate acestea, zincul din leguminoase este absorbit mai putin fata de produsele de origine animală. Pentru a îmbunătăți digestibilitatea, utilizați linte fiartă , înmuiată, încolțită sau fermentată.
Vă rugăm să rețineți că aportul maxim zilnic de zinc nu ar trebui sa depășească 40 mg, altfel sunteți expuși riscului de greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, afectare a percepției gustului și a funcției imunitare. Deci nu exagera.